1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Miktar değil kalite!
 Miktar değil kalite!

Miktar değil kalite!

“Sokaktayız” adı altında sürdürülen gezilerde hellimin üretim aşamaları incelenerek, bilgi alındı.

A+A-

 

Cumhuriyetçi Türk Partisi, üreticileri dinlemek, sorunları yerinde tespit edip yeni politikalar belirlemek üzere başlattığı gezilere Zümrütköy’de bir hellim üretim atölyesini ziyaret ederek devam etti. “Sokaktayız” adı altında sürdürülen gezilerde hellimin üretim aşamaları incelenerek, bilgi alındı. Genel Sekreter Tufan Erhürman, İlçe Başkanı Doğan Şahali, Kadın Örgütü Genel Sekreteri Emine Yüksel ve MYK üyeleri ile milletvekillerinin katıldığı ziyarette sıkıntılar dinlenerek not edildi. İmalatçılar tarafından sütün miktarının değil kalitesinin önemli olması gerektiği vurgulanırken merdiven altı üretimler için devletin denetim görevini yerine getirerek sağlıksız üretimin önüne geçmesi istendi.

Erhürman’dan kooperatifçilik vurgusu
CTP Genel Sekreteri Tufan Erhürman, özellikle az sayıda hayvanla küçük ölçekte üretim yapan üreticilerin kooperatifler altında güçlerini birleştirmelerinin ve dayanışma içine girmelerinin gerektiğini, bunun hem gıda güvenliğinin sağlanması, hem kalitenin yakalanması, hem de küçük ve orta boy üreticilerinin piyasadaki rekabet gücünün artırılması ve dolayısıyla var olmaya devam etmelerinin sağlanması açısından yaşamsal önemde olduğunu vurguladı.

Koyun-keçi sütü üretimi yetersiz, rekabet zor
Süt kalitesindeki sıkıntının kalitesiz üretime neden olduğunu vurgulayan hellim imalatçıları, devlet teşviklerinin tamamen ihracatçılara yönelik olmasını eleştirerek iç piyasaya üretim yapan firmalara sahip çıkılmadığını belirtti. Koyun-keçi sütünün yetersizliğinden dolayı hellim kalitesinin düştüğünü kaydeden üretici, inek sütünün aşırı miktarda üretildiğini, üretim ile ilgili politika olmaması nedeniyle çoğu zaman sütün çöpe gittiğini dile getirdi. Piyasanın vadeli ödemelerinin de üreticiyi zora soktuğu vurgulanırken peyniraltı sularının çevreye zarar vermeyecek şekilde devlet denetiminde imha edilmesi gerektiği belirtildi. Avrupa standarlarında üretim yapmak için atılması gereken adımlar olduğu, ihraç edilen süt ürünleri için istatistik çalışması yapılması gerektiği, ihtiyaç fazlası süt üretiminin önüne geçilmesinin şart olduğu vurgulandı. Sütün miktarına göre değil kalitesine göre teşvik verilmesi gerektiğini savunan üretici, rekabet için üretim politikasına ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Bu haber toplam 2344 defa okunmuştur