1. HABERLER

  2. ARŞİV

  3. MÜCADELE BAŞLADI
MÜCADELE BAŞLADI

MÜCADELE BAŞLADI

Geçtiğimiz hafta muhalefetin tepki ve eylemi üzerine Meclis’in yarınki birleşimine ertelenen Sosyal Sigortalar ve Muhaceret yasalarında değişiklik yapılmasına ilişkin tasarılara, tepkiler sürüyor. Sendikal Platform yarın Kuğulu Park'ta eyleme hazır

A+A-

 

 

Geçtiğimiz hafta muhalefetin tepki ve eylemi üzerine Meclis’in yarınki birleşimine ertelenen Sosyal Sigortalar ve Muhaceret yasalarında değişiklik yapılmasına ilişkin tasarılara, tepkiler sürüyor. Sendikal Platform yarın Kuğulu Park'ta eyleme hazırlanırken, 20 meslek örgüt de aynı yerde bu akşamdan çadır eylemi başlattı. Örgüt temsilcileri, bugünden itibaren 24 saat boyunca çadır önünden geçen halka broşür dağıtacak.

 

Örgütler, Yabancılar ve Muhaceret Yasa Tasarısı’nın ülkede işsizliği, kayıt dışı ekonomik faaliyetleri ve suç oranını arttıracağını, Sosyal Sigortalar Yasası’ndaki değişikliğin ise sigorta primlerini artırarak ek külfet getireceğini savunuyor.

 

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Hürrem Tulga, eyleme katılan örgütler adına eylem çadırının yer alacağı noktada basına yaptığı açıklamada, “hükümetin ekonomik tedbirler altında vatandaşın alım gücünü düşürmekten, sigortalının cebine el atmaktan, üretenin cebine saldırarak bitçe açıklarını kapatmaktan başka bir şey yapmadığını” savundu.

 

Bütçe gelirlerinin yüzde 90’ının Katma Değer Vergisi yoluyla tüketiciden, yüzde 10’unun ise gelir vergilerinden elde edildiğini ifade eden Tulga, zamları da eleştirdi.

 

Tulga, elektriğe yapılan yüzde 20’lik zam ve Sosyal Sigortalar Yasası’nda öngörülen yüzde 18’lik zam hesaba katıldığında, bir sigortalının elektrik ve sigorta zammının yüzde 40’lara çıktığını kaydetti.

 

Tulga, “Bu şartlarda aç kalmamak için o insanlar ne yapar..! İnsanımız ne yapar...! İşte o zaman suç oluşur” diye konuştu.

 

Kaçak ve kayıt dışılığın yüzde 60’lara ulaşmasına karşın hükümetin bu konuda önlem almadığını, bunun yerine zamlara yöneldiğini kaydeden Tulga, sigorta borçlarını ödemeyen işletmelere mahkemelerden mazbataların gitmeye başladığını ifade etti.

 

Yabancılar ve Muhaceret Yasası’nda değişiklik öngören tasarının amacının “kaçakları yasallaştırma” olduğunu savunan Tulga, söz konusu yasanın sınır dışı edilen kaçakların 650 TL karşılığında KKTC’ye iş arama için giriş yapmalarına, bir asgari ücret ödeyen kaçak durumdakilere de ülkede 9 ay daha iş arama imkanı öngördüğünü söyledi.

 

Tulga, “İşsizin, güçsüzün olduğu yerde ne olacak…” diye konuştu.

 

Resmi işsizlik oranının yüzde 15 olarak açıklanmasına karşın gizli işsizlik de hesaba katıldığında bu oranın yüzde 25 civarlarında olduğunu da savunan Tulga, Mağusa ve Lefkoşa’da 2009 yılında kapanan işyeri sayısı 646 iken, 2010’da sadece Gazimağusa’da bu rakamın 568 olduğuna işaret etti.

 

Ülkedeki esnafın yüzde 95’ini temsil eden Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’nın Başkanı olarak bir ay boyunca Başbakan’dan randevu talep ettiklerini ancak görüşemediklerini de kaydeden Tulga, sorunlara karşı ancak birlik içerisinde çözüm elde edebileceklerini söyledi.

 

Tulga, “Yalnız tepki koymayacağız, ne yapılması gerektiğini sokakta anlatacağız” dedi.

 

Esnaf ve Zanaatkarlar Odası yanında Birleşik Taksiciler Birliği, Kasaplar Birliği, Marketçiler Birliği, Profesyonel Fotoğrafçılar Birliği, Oto Elektrik Tamircileri Birliği, Taşeronlar Birliği, Berberler Birliği dahil 20 meslek örgütü çadır eylemine destek veriyor.

Bu haber toplam 1009 defa okunmuştur