Muhaceret Dairesi'nde yoğun günler
Adım adım erken seçime giderken, İçişleri Bakanlığı’ndaki ‘yurttaşlık’ yoğunluğu da hız kesmedi. Seçim yasakları, Muhaceret Dairesi’ni de harekete geçirdi. Daire en yoğun günlerini yaşıyor…
Adım adım erken seçime giderken, İçişleri Bakanlığı’ndaki ‘yurttaşlık’ yoğunluğu da hız kesmedi. Seçim yasakları, Muhaceret Dairesi’ni de harekete geçirdi. Daire en yoğun günlerini yaşıyor…
Fehime ALASYA
Erken seçim, ‘yurttaşlık’ yoğunluğunu da arttırdı, vatandaşlık kuyruğunu günün her saatine yaydı…
7 Ocak tarihinde erken seçime gidileceği yönündeki açıklamalar, devlet dairelerinde birçok işlemi durduran ‘seçim yasaklarını’ da beraberinde getireceği şu günlerde, İçişleri Bakanlığı’ndaki Muhaceret Dairesi’ni adeta ‘ana-baba günü’ne döndürdü.
Dairede günün her saatinde yoğunluk görülürken, özellikle sabah ve akşamüzeri yığılma olduğu gözlemlendi. Adım adım erken seçime gidilirken, başvuruda bulunan, randevusu olan veya randevu isteyen birçok vatandaşı, işlemlerinin yarıda kalacağı ve işlemlerini sil baştan yeniden yapmak zorunda kalacağı korkusu sardı. Muhaceret Dairesi’ndeki yığılmanın gün be gün arttığını belirten görgü tanıkları, tüm bunlara seçim yasaklarının neden olduğunu savundu.
Seçim yasaklarının girmesiyle tüm işlemlerin duracağından endişe duyan vatandaşlar ise yasaklar girmeden işlemlerini tamamlamaya çalıştığını ifade ederken, dairedeki bazı işlemlerin, özellikle yeni kayıtların durdurulduğu ileri sürülüyor.
“Tam işlemlerimizi yaptık, tamamladık derken seçim yasakları girecek, her şey yarıda kalacak. Belki de başka bir müdür gelecek, tüm dairede yer yerinden oynayacak, belki de dosyamız kaybolacak ve biz her şeyi sil baştan yapacağız. Yıllardır tüm bunları yapmaktan sıkıldık” diyen müracaat sahipleri isyan etti.
Sayı giderek artıyor…
Öte yandan 4 Ekim tarihinde yurttaşlıklarla ilgili açıklama yapan İçişleri Bakanı Kutlu Evren “Kapıyı biraz daha açtık” ifadesiyle gündeme oturmuştu.
4 Ekimden bu yana verilen vatandaşlıklar hız kesmezken, bu sayının seçim yasakları girene dek gün be gün artacağı düşünülüyor.
Meclis kürsüsünde yaşanan vatandaşlık tartışmalarında söz alan Evren, CTP hükümeti dönemiyle şimdiki dönemde verilen vatandaşlık sayılarına değinmişti.
Evren, yaptığı açıklamada mevcut Muhaceret Yasası’nda anne baba vatandaşlık alırken çocuklar vatandaş yapılmadığını, kendi hükümetleri döneminde ailelerin birleştirilmesi için çocukların da vatandaş yapıldığını anlatmıştı. Yatırımcılar ve iş insanlarına; öğretim görevlilerine; doktorlara da vatandaşlık verildiğini de anlatan Evren, şimdiki hükümet döneminde bu nedenlerle daha çok vatandaşlık verildiğini kaydetmişti.
Evren, açıklamasında şu rakamları belirtmişti:
Bakanlık onayı ile 2908.
Bakanlar Kurulu olarak 1014.
Genel toplamda 9294.
Biz, 18 yaşından büyük 254 kişiye de vatandaşlık verdik.
Vatandaş yapılanların için 2012-2016 arasında Bakanlar Kurulu kararı olup ileri götürülmeyen 57 kişiye,
Bir sebepten dolayı iki çalışma izni arası bir veya birkaç kez yurtdışında kalan 426 kişiye ve yasanın 9 maddesinin 1 fıkrasının b, bendinden yatırımcı, iş adamı 39 kişi, yasanın 9uncu maddesinin 1fıkrasının c bendinden öğretim görevlisi, doktorlar, 74 gazileri adı altında 238 kişiye de vatandaşlık verdik.
Muhaceret Dairesi, Sabah Saat 10.00
Muhaceret Dairesi, Öğleden Sonra Saat 16.00