Muhteşem Açılış
Tiyatro Festivali yine tiyatroseverlerin yoğun ilgisiyle karşılaştı
Malpas anasponsorluğunda Lefkoşa Türk Belediyesi tarafından düzenlenen 12.Kıbrıs Tiyatro Festivali dün gece YDÜ AKKM’de gerçekleşen açılış ve Ümit Aydoğdu’nun yönetmenliğinde Tiyatro Adam’ın sahneye koyduğu “Arturo Ui’nin Önlenebilir Tırmanışı” oyunu ile başladı. Tiyatroseverlerin yoğun bir ilgi göstererek salonu doldurduğu ve 30 Eylül’e kadar sürecek festivalin açılışına evsahibi Mehmet Harmancı’nın yanısıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar,milletvekili Tufan Erhürman ve bazı belediye meclis üyeleri de katıldı.
Sponsorlara teşekkür plaketi verildi
Bu yıl Ana Sponsor Malpas Otel,Platin sponsor K.T.Petrolleri, Salon Sponsoru YDÜ,Gümüş Sponsorlar Northern Travel, Puzzle Travel,Lefkoşa Belediye Kooperatif Bankası,Ulaşım Sponsoru Cypro Bus,Akgünler Turizm,Ahmet Reis Ltd.yetlililerinin de katıldığı gecede sponsorlara birer festival plaketi takdim edildi. Festivale Vuni Palace Otel, Oscar Otel ve Büyük Anadolu Otel Girne de katkıda bulundu. Festival özgün müziğini hazırlayan Mete Hatay ve Emre Yazgın’a da plaket verildi.
Altınör: “Festival 12 yıldır tiyatroseverlere kaliteli bir tiyatro şöleni sunuyor”
Plaketini almak için sahneye gelen Ana Sponsor Malpas Direktörü Fahri Altınör 12 yıldır ülkedeki tiyatroseverlere kaliteli bir tiyatro şöleni sunan festival komitesi teşekkür ederek “Biz onlara inandık onlar da bize inandı ve bu festivale katkı koyduk.Biz küçük bir destek verdik.” derken K.T.Petrolleri Müdürü Cem Arat da “Böylesi ciddi içeriği olan bir sanat organizasyonuna katkı koymaktan onur duyuyoruz. Emeği geçenleri kutluyorum” dedi. YDÜ AKKM Sorumlusu Arif İşgüzar ise “Bu festivale evsahipliği yapmaktan 12 yıldır onur ve gurur duyuyoruz. Bu yıl da tiyatroculara ve sanatseverlerle kapımızı açtık ve açmaya da devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
En büyük alkışı Usta sanatçı ve festivalin mimarı Yaşar Ersoy aldı
Festival Komitesi Başkanı Kıymet Karabiber’in Lefkoşa Belediye Tiyatrosu(LBT) ekibini sahneye davet etmesiyle seyircinin uzun alkışları geldi ancak en büyük alkışı sahneye çağrılan Festivalin mimarı ve Festival’in 11 yıl boyunca Komite Başkanlığı’nı yapan tiyatrocu Yaşar Ersoy aldı. Bu yıl da manevi desteğini tiyatrodan ve festivalden esirgemeyen usta tiyatrocu Yaşar Ersoy’a teşekkür plaketini LTB eski başkanlarından Mustafa Akıncı takdim etti. LBT kurucularından Erol Refikoğlu da sahneye çağrılarak kendisine hizmetlerinden ötürü teşekkür edildi. Refikoğlu da tiyatroyu ve seyirciyi çok sevdiğini söylerek daha uzun yıllar tiyatro yapmak istediğini vurguladı.
Akıncı: “Ülkede kötüye giden pek çok şeyin tersine LBT hep iyiye gidiyor”
LTB eski başkanlarından Mustafa Akıncı Eylül 1980’de düzenlenen Lefkoşa Kültür-Sanat Şenliği’nde sahnelenen “Vatandaş” adlı oyundan dolayı Yaşar Ersoy,Erol Refikoğlu,Işın Cem ve Osman Alkaş’ın baskıcı rejim tarafından dolayı Devlet Tiyatrosu’ndan dışlandığını ve LBT’nin da kendisinin Belediye Meclisi’ne götürdüğü belediye bünyesinde bir tiyatro kurularak özgürce sanat icra edilmesi kararının onaylanması yla kurulduğunu söyledi. Akıncı, “Bu sanat yapmak isteyen arkadaşları sokakta bırakamazdık,ne mutlu ki arkadaşlar yüreklerini ortaya koydular ve LBT bugünlere kadar gelebildi. Ülkemizde pek çok şey kötüye gidiyor .Bu ülkede kötüye giden şeylerin tersine LBT kurumsallaşmış yapısıyla hep iyiye gidiyor. 14 yıllık belediye başkanlığım döneminde belediye sarayı yapmak bana nasip olmadı ama mütevazi de olsa perdelerini açmaya devam eden LBT binasını yaptım çünkü tiyatro binası saraydan daha öncelikliydi diye düşündüm.Artık o salon bu genç ve dinamik kadroya dar geliyor.Başkan Harmancı’nın görevi LBT’ye ve başkente yakışan bir kültür merkezini bu şehre kavuşturmaktır. Bunu yapacağından zerre kadar kuşkum yoktur.”dedi. Yaşar Ersoy’un 45 yıldır tiyatronun 34 yıldır da LBT’nin içinde olduğuna ve hala daha enerjik göründüğüne vurgu yapan Akıncı usta sanatçının Kıbrıs Türk sanat yaşamına daha nice sanatsal hizmetler sunacağına olan inancını dile getirdi.
Ersoy: “45 yılllık sanat yaşamımda en büyük ödülü bu gece seyircilerden aldım”
Uzun süren alkışların sonrasında Yaşar Ersoy konuşmasına Akıncı’ya,tüm tiyatro ekibine ve seyircilere yürekten teşekkür ederek başladı ve 45 yıllık sanat yaşamında en büyük ödülü bu gece seyircilerden aldığını kaydetti. Geçen yıl Festivali usta-çırak ilişkisi içinde genç meslekteşlarına devredeceği sözünü yerine getirdiğini ama yine onların yanında duracağını belirten Ersoy, “Yönetsel olarak hem festivali hem tiyatroyu genç meslektaşlarına devrediyorum.Onlara güveniyorum.Gözüm arkada değil. Artık bu festivalin kurumsallaşmış bir seyircisi de vardır.” dedi.
Tek isteğinin ülkede özerk bir yasayı da LBT’ye kazandırmak olduğunu ve bu konuda da milletvekili Tufan Erhürman ile çalıştıklarını kaydeden Ersoy, Belediye Başkanı Harmancı,belediye meclisi ve halkın desteğiyle yıllar önce başlatılan tiyatro binasını bitirerek başkente yaraşır bir kültür vizyonu kazandırmak için gerekli çabayı ortaya koyacaklarını ifade etti. Ersoy, “Arkadaşlarımız genç meslektaşım Kıymet Karabiber başkanlığında çalışarak çok iyi bir festival hazırladılar. 12.,22.,32.,42. hatta 102.olsun. İyi seyirler” dedi.
Harmancı: “Festival seyircisini çölde su bulan insana benzetiyorum”
LTB Başkanı Mehmet Harmancı ise kurak geçen yaz aylarında Tiyatro Festivali’ne gelen tiyatroseverleri çölde su bulmuş insanlara benzettiğini söyleyerek bu festivali kendisi de dahil herkesin çok özlediğini vurguladı.Harmancı: “Bu Eylül’ü 12 yıldır güzel kılan, seçilmiş ya da atanmış belediye başkanları tarafından uygulanan her türlü baskıya,siyasi engellemelere karşı azimle festivali sürdüren LBT’ye çok teşekkür ederim. 34 yıl önce bu tiyatroyu kuran 4 usta tiyatrocu da en yüksek alkışı hakediyor.” dedi.
Harmancı: “Komşu telinin sınırımızı ihlali için verdiğimiz mücadeleyi biraz insanlık ve barış için verelim”
Harmancı Festivalin bu yılki teması olan “Yüzleşme” ile paralel olarak insanların da biraz kendi bencillikleriyle, yüksek egolarıyla yüzleşmesi ama en önemlisi komşunun telinin kendi sınırlarına geçtiği zaman verdiği mücadeleyi biraz insanlık ve barış için vermesi durumunda Kıbrıslılar’ın dünyayı değiştirebileceğini kaydetti. Tiyatronun Filistinde başına bombalar yiyen çocuğun, mini etek yüzünden tacize uğrayan kadının onurunu kurtarmak için,cinsel yöneliminden dolayı aşağılanan, ötekileştirilen insanlar için bir ifade biçimi olduğunu dile getiren Harmancı, “Belki de bu festivali seyredemeyen yoksulun,yoksunun ifade biçimidir tiyatro. O yüzden hepsinize bu tiyatro Eylül’ünde iyi seyirler diliyorum” dedi.