1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Mustafa Eralp Kutbittin ile Kıbrıs Türk Halk Müziği üzerine
Mustafa Eralp Kutbittin ile Kıbrıs Türk Halk Müziği üzerine

Mustafa Eralp Kutbittin ile Kıbrıs Türk Halk Müziği üzerine

. Hepimizin derdi bu güzel kültürümüzün unutulmaması unutturulmaması ve devamlılığını sağlanması olmalıdır.

A+A-

 

 

Söyleşiyi yapan: Özge Yorulmaz-Umut Öksüz
Fotoğraflar: Elmas Tokay-Nurettin Balkanlı
[email protected]

 

 

Mustafa Eralp Kutbittin  kimdir, kendinizden bahseder misiniz?

1964 Lefkoşa doğumlu memur çocuğuyum. İlk öğrenimime Yenicami İlkokulu’nda başlayarak Atatürk İlkokulu’nda tamamladım.  Orta öğretimi  Bayraktar Ortaokulu’nda ve liseyi LTL’de okudum.  Atatürk Öğretmen Koleji;  Müzik bölümünü bitirdikten sonra Şehit  Doğan  Ahmet İlkokulu’ nda 25 yıl öğretmenlik yaparak emekli oldum.

 

Müziğe ne zaman ve nasıl başladınız?
Müziğe Halide Tunceri Hocamın müziği bana sevdirmesi ile başladım, bu sevgi bugün hala daha devam etmektedir. Halide Hocam, benim idolüm olmuştur. Halen daha ilkokul yıllarındaki sevgi ve aşk ile müziğe devam etmekteyim.

Kıbrıs Türk Halk Müziğine ilginiz nasıl oluştu?
KT Halk Dansları ve şarkılarına 1982-83 yıllarında adada tek olan Mehmet Levent Hocamın teşviki ile halk dansları müziklerini icra etmeye başladım. Önceleri alet çalarak, sonraları solist olarak müzik hayatımı sürdürdüm. Yaklaşık 10 yıl aktif olarak devlet halk danslarında müzisyen olarak görev aldım. Bu yıllarda ise adamızda sadece iki dernek vardı, bunlar HASDER ve Devlet Halk Dansları Topluluğuydu. Savaş Madi arkadaşım ile beraber yıllarca adanın birçok yerinde alet çalarak dans gösterilerine eşlik ettik.
Yirmi yılı aşkın bir süredir İskele Belediyesi  Halk Dansları topluluğuna hizmette bulundum ve halen bulunmaya devam ediyorum.  Ayrıca,  Gençlik Dairesi ve Akademi Sanat Derneği ile de on yıl çalıştım.

Kıbrıs Türk Halk Müziğinin duayenlerinden, eski müzisyenlerden bahsedecek olursak neler söylemek istersiniz?
Otantik Kıbrıs Türk Halk Müziğinde kendime yıllardır Memedaliler grubumuzu örnek almaya çalıştım ve hala daha da aynı şekilde devam etmekteyim. Onlar gibi olmaya büyük gayret göstermekteyim ve umarım onların ruhlarına az da olsa seslenmekteyim. Hepsinin ruhları şad olsun, onlar bu topluma büyük emek ve büyük katkıda bulunmuşlardır.

Çıkardığınız albüm ve müzik çalışmalarından bahseder misiniz?
Albümün adı, Geleneksel Kıbrıs Türk Halk Şarkıları’dır. Albümün oluşumunda bana  destek  veren Gençlik Dairesi Müdiresi Gencay Eroğlu’na  ve böyle bir albümün oluşumunda emeği  bulunan Ersin Tünay ‘a  teşekkürü bir borç bilirim. İnanıyorum ki bu ülkede kendi kültürünü bilmeyen, seven ve öğrenmek isteyen kişilere bu albüm ile bir nebze de olsa ışık tuttuk.  Albüm ses getirdiğinden,  birçok konserde Grup Otantik olarak yer almaktayız.  Yaptığımız konserler ile halkımızın Kıbrıs Halk müziklerine ilgili olduğunu görüyoruz.  

Albümde insanlarımızın duymadığı çok eski şarkılara yer vermeye çalıştık. Bunlardan bir tanesi fasıllardan “Sabahın Seher Vahdı”  isimli şarkı. Bu şarkıyı söylemekten büyük bir haz aldım.

Sizce, “Otantik Müzik” nedir?
Otantik müzik, orijinal veya orijinale yakın olan müzik demek. Memedaliler grubunu kendimize örnek alıyoruz, tüm sunumları onlara yakın yapmaya çalışıyor, böylece elimizden geldiğince otantik bir şekilde sunumumuzu gerçekleştiriyoruz.

Günümüzde bu alanda yapılan çalışmaları yeterli ve nitelikli buluyor musunuz?
Nitelikli fakat yetersiz buluyorum. Gönül ister ki daha fazla grup, insanımız bu konu ile ilgili  araştırma yapıp sunsun. Çünkü günümüzde, yozlaşmaya yüz tutan müzikleri ile Zeybek , Sirto, Karşılama bilmeyen halk dansları gruplarına rastlayabiliyoruz. Temennim, bu yozlaşmanın bir an önce bitmesi ve Kıbrıs Türk halk dansları federasyonunun yönlendirmeleri  ile doğru noktaya gelinmesi yönündedir. Kıbrıs Türk Halk Dansları Federasyonu Başkan’ı Özlem Kadirağa’nın  bu alanda yaptığı çalışmalar örnek teşkil etmektedir.   

Son olarak Kıbrıs Türk Halk Müziği, şarkıları  ve yapılması gerekenler ile ilgili ne söylemek istiyorsunuz?
Daha fazla köy ve bu köylerde yaşayan  yaşlılarımızı birebir gezip araştırmak, röportaj yapmak , dinlemek , düzenlemek gerekmektedir.  Hepimizin derdi bu güzel kültürümüzün unutulmaması unutturulmaması ve devamlılığını sağlanması olmalıdır. Bu konuda çaba gösteren  herkese  sonsuz teşekkür ederim.

Grup Otantik olarak; yapacağımız konserlerde sizleri de görmek isteriz. Son olarak da Grup Otantik Orkestrası’nda yer almış tüm müzisyen arkadaşlarıma sonsuz teşekkürlerimi sunarım. Şu an orkestramda benimle birlikte olan; Hüseyin Eyyübler, Behzat Nalçakanoğlu, Ahmet Elyeli, Özdemir Kaptanoğlu, Koray Kutluol, Çağın Plevne, Hakkı Turhan, Erdal Ilıcan ve Adem Nedim’e özveri ve emeklerinden dolayı çok teşekkür ederim.

 

 

Bu haber toplam 4446 defa okunmuştur
Gaile 442. Sayısı

Gaile 442. Sayısı