Müsteşar izniyle okulda broşür!
Ombudsman, aralarında İçişleri Bakanı Baybars ve Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Atakan’ın da bulunduğu 5 kişinin, Gerçek Tilki Şoför Okulu’na ayrıcalık sağlandığına ilişkin başvurusunu değerlendirdi
- Söz konusu şoför okulunun 2017 yılında öğrencilere ‘ücretsiz trafik eğitimi’ verilmesini ve dönemin Müsteşarı Rauf Ataöv’ün ‘SÖZLÜ İZNİ’ ile bazı okullarda söz konusu şoför okuluna ait broşür dağıtılmasının ‘yasal da etik de olmadığını’ belirtti.
-Ombudsman, dönemin Eğitim Müsteşarı Rauf Ataöv’ün, ücretsiz trafik eğitimleri ile ilgili Bakanlığın ilgili birimlerine gereken direktif ve talimatı vermemiş olmasının, broşür dağıtımının Bakanlığın denetiminden uzak olarak yapılmasına sebebiyet verdiğini ve bazı yanlış uygulamalara yol açtığının altını çizdi.
-“Yakın zamanda ehliyet almaya hak kazanacak lise çağındaki öğrencilere bu yolla kendi şoför okulunu tanıtma imkanı bulmuş, sosyal medyada KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığından “ilk ve tek onaylı şoför okulu ibaresiyle” reklamlar yayınlamış ve diğer şoför okullarına göre kendisini daha ayrıcalıklı bir konuma getirmeye çalışmıştır”
YENİDÜZEN - ÖZEL
Ombudsman Emine Dizdarlı, aralarında İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars ve Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan’ın da bulunduğu 5 kişinin, Gerçek Tilki Şoför Okulu’na ayrıcalık sağlandığına ilişkin başvurusunu değerlendirdi.
Şoför Okulu’nun 2017 yılında öğrencilere ‘ücretsiz trafik eğiti’ verilmesini ve dönemin Müsteşarı Rauf Ataöv’ün ‘SÖZLÜ İZNİ’ ile bazı okullarda söz konusu şoför okuluna ait broşür dağıtılmasının ‘yasal da etik de olmadığını’ belirtti. Eğitim Bakanlığı’nda ‘sevk, idare, denetim ve koordinasyon eksikliği’ne vurgu yaptı.
Öte yandan iddia edildiği gibi Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nin Barış Tilki’ye bir avantaj sağladığına dair bir sonuca varılamadığını veya bu yönde bir bulgu yapmadığını açıkladı.
Gerçek Tilki Şoför Okulu’na ‘tarafsızlığa aykırı avantaj’ iddiası
Yüksek Yönetim Denetçisi’ne başvuru yapan Cemre Günsel Esengin, Uğur Çulhaoğlu, Ayşegül Baybars, Tolga Atakan ve Naim Pınar, Lefkoşa’da Eğitim Bakanlığı’na bağlı tüm liselerde 2016/2017 Öğretim Yılının sonunda öğrencilere karne verilirken, karnelerin arasında Gerçek Tilki Şoför Okulu’nun reklamını içeren broşürler dağıtıldığını, bu uygulamanın devletin ağırlığına ve tarafsızlığına yakışmadığını, ayrıca konu Şoför Okulunun Yenişehir ışıklarında Vakıflar İdaresine ait dükkân veya dükkânları tadil ederek işyeri açtığını ve söz konusu dükkânların Kıbrıs Vakıflar İdaresi tarafından Gerçek Tilki Şoför Okulunun sahibi olan Barış Tilki’ye avantaj sağlayacak şekilde kiralandığını iddia etti, konunun soruşturulması için yardım talebinde bulundu.
Lise öğrencilerine gönüllü trafik eğitimi…
Talebi değerlendiren Yüksek Yönetim Denetçisi, Gerçek Tilki Şoför Okulunun sahibi Barış Tilki’nin 4 Mayıs 2017 tarihinde KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’na yazılı olarak müracaat ederek Lefkoşa’da bulunan tüm lise öğrencilerine 10 kişilik gruplar halinde dershanelerinde ücretsiz olarak 4 aşamalı bir trafik eğitimi vermek istediğini bildiren bir dilekçe yaptığı tespiti raporladı.
Raporda, Barış Tilki’nin Mesleki Teknik Öğretim Dairesi ve Genel Ortaöğretim Dairesi ile istişare etmesi ve söz konusu iznin okullardaki eğitim ve öğretim faaliyetlerinin aksatılmaması koşuluyla verildiği de belirtildi.
Bakanlık izni yok, Müsteşar ‘onayı’ var…
Yüksek Yönetim Denetçisi Eğitim Bakanlığı’nın Gerçek Tilki Şoför Okuluna herhangi bir broşürü okullarda dağıtma izni vermediğini de saptadı.
Eğitim ve Kültür Bakanlığı tarafından Barış Tilki’ye, izin verilmemesine rağmen, konu şahsın 14 okula dağıtılmak üzere broşür bıraktığı veya gönderdiği ve bunun neticesinde Lefkoşa Türk Lisesinde konu broşürlerin öğrencilere dağıtıldığının saptandığını da belirten Ombudsman, bakanlığın bu konuda bilgi sahibi olmadığı bulgusunu da raporladı.
Müsteşar Ataöv yanlış uygulamalara yol açtı
Ombudsman, dönemin Eğitim Müsteşarı Rauf Ataöv’ün, ücretsiz eğitimlerle ilgili Bakanlığın ilgili birimlerine gereken direktif ve talimatı vermemiş olması, broşür dağıtımının Bakanlığın denetiminden uzak olarak yapılmasına sebebiyet verdiği ve bazı yanlış uygulamalara yol açtığının altını çizdi.
O dönemde Lefkoşa Türk Lisesi Müdürü’nün Müsteşar Ataöv’ü arayarak broşürlerin dağıtılması için ‘sözlü izin’ aldığı tespitini de paylaşan Ombudsman, okul müdürü Mustafa Şevketoğlu’nun da yasa uyarınca yetkisini aştığına işaret etti.
Yasal da değil, etik de!
Barış Tilki’nin verdiği ücretsiz trafik eğitimlerinin Bakanlığın belirli bir plan, gözetim ve denetimi çerçevesinde yapılması gerekliliğinin altını çizen Ombudsman, öte yandan reklam içerikli broşürlerin okullarda dağıtılmasının, 17/1986 sayılı KKTC Milli Eğitim Yasasının amaçlarına uygun olmamakla beraber etik açıdan da uygun olmadığına vurgu yaptı.
“Tilki’nin reklam içerikli broşürleri, okullara dağıtılmak üzere göndermesi doğru bir yaklaşım değildir” diyen Ombudsman, “yakın zamanda ehliyet almaya hak kazanacak lise çağındaki öğrencilere bu yolla kendi şoför okulunu tanıtma imkanı bulmuş, sosyal medyada KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığından “ilk ve tek onaylı şoför okulu ibaresiyle” reklamlar yayınlamış ve diğer şoför okullarına göre kendisini daha ayrıcalıklı bir konuma getirmeye çalışmıştır” dedi.
Eğitim Bakanlığı’nda ‘sevk, idare, denetim ve koordinasyon eksikliği’
Raporda şu ifadelere yer verildi: Eğitim Bakanlığı’nda tespit etmiş olduğumuz bu sevk, idare, denetim ve koordinasyon eksikliği nedeniyle konu Bakanlığın Gerçek Tilki Şoför Okuluna ayrıcalık sağladığı yönünde bir intiba oluşmuştur. Bakanlığın gerekli hassasiyeti göstererek bu tür durumlara fırsat vermemesi ve yönetimindeki okullara zamanında gerekli yazılı direktifi vermesi gerekmektedir”.
Buna ilaveten, Vakıflar İdaresi’nin Gerçek Tilki Şoför Okulunun sahibi Barış Tilki’ye Yenişehir ışıklarında, Kıbrıs Vakıflar İdaresi’ne ait dükkân veya dükkânları avantaj sağlayacak şekilde kiraladığını iddiasını da değerlendiren Ombudsman, Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nin Barış Tilki’ye bir avantaj sağladığına dair bir sonuca varmadı.