1. HABERLER

  2. ARŞİV

  3. 'MÜZAKERELER DAHA DA KÖTÜLEŞİYOR'
MÜZAKERELER DAHA DA KÖTÜLEŞİYOR

'MÜZAKERELER DAHA DA KÖTÜLEŞİYOR'

Haftalık Kathimerini, Kıbrıs doğrudan müzakerelerinin yoğunlaştırılmış faslında kararlaştırılan 19 görüşmeden 5’i geride kalırken, müzakerelerin iyi gitmek şöyle dursun, daha da kötüleştiği ve taraflardan hiçbirinin, varacağı son konusunda hiç de iy

A+A-

Yoğunlaştırılmış müzakerelerin beşi geride kalırken, görüşmelerin durumunun daha da kötüye gittiği kaydedildi

 

“MÜZAKERELER DAHA DA KÖTÜYE GİDİYOR”

Haftalık Kathimerini, Kıbrıs doğrudan müzakerelerinin yoğunlaştırılmış faslında kararlaştırılan 19 görüşmeden 5’i geride kalırken, müzakerelerin iyi gitmek şöyle dursun, daha da kötüleştiği ve taraflardan hiçbirinin, varacağı son konusunda hiç de iyimser olmadığı yorumunda bulundu.
Haberi; “Müzakereler Kötüden De Kötüye... Taraflardan Hiçbiri Artık İyimserliği Haklı Gösterecek Görüş Birlikleri Görmüyor” başlığıyla yansıttığı haberinde, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın yoğunlaştırılmış müzakereler kapsamında Yönetim ve Güç Paylaşımı başlığını tamamladığını, 26 Ağustos’ta yaptıkları 5’inci görüşmede Toprak ve Mülkiyet başlıklarını ele almaya başladığını yazdı.

EKİM AYINDA BM GENEL SEKRETERİ NE YAPACAK?

Müzakerelerde olup bitenleri takip eden siyasi gözlemcilerin, “olgular iyiye gitmemekle kalmıyor, belki öncekinden çok daha kötü bir aşamaya girildi” değerlendirmesinde bulunduklarını kaydeden gazete özetle şöyle devam etti:
“Artık herkesin ana sorusu, BM Genel Sekreteri’nin, Ekim ayında New York’ta gerçekleştirilecek 4’üncü ve belki sonuncu üçlü görüşmede ne yapacağıdır. BM’nin fazla bir seçeneği yok gibi görünüyor, onlardan bazıları ise şunlardır:

·        Genel Sekreter, müzakerelerde çıkmaz ilan edecek ve prosedürdeki varlığının sona erdiğini ilan ederek Güvenlik Konseyi’nden aldığı yetkiyi iade edecek. Böyle bir durumda Genel Sekreter ilgili raporunda iki bölgeli iki toplumlu federasyon devrinin kapandığını ve gelecekteki bir çabanın belki bu zeminin dışında yapılması gerektiğini kaydedebilir. Genel Sekreter’in iyi niyet misyonuyla ilgili yetkilerini iade etmesi ile Kıbrıs sorunu, BM’nin yeni bir inisiyatif almaya karar vermesine kadar ölü döneme girecek. Ancak tarih gösterir ki, başarısız bir çabanın ardından böyle bir karar alınması için birkaç yıl gerekir.

·        Ban Ki Moon, prosedürde çıkmaz ilan eder ancak bir süreliğine ara verildiğini açıklar ve iki lideri bu dönemi; diyaloğa devam etmek isteyip istemedikleri ve edeceklerse hangi yöntemle ve hangi zeminde devam edeceklerini düşünmek için değerlendirmeye çağırır.

·         BM Genel Sekreteri, Kıbrıs sorununun çeşitli yönlerinde iki tarafın görüşleri arasındaki uçuruma ve uluslararası konferansı ancak iki tarafın da arzu etmesi ve Kıbrıs sorununda anlaşma yörüngesine girilmesi halinde toplama taahhüdüne rağmen; uluslararası konferansı toplar, bu çerçevede yapılacak birkaç günlük ilave yoğunlaştırılmış müzakerenin ardından nihai kararlar alınır.

·         Genel Sekreter, yukarıdakilerden hiçbirini yapmaz, sadece mevcut prosedürün Aralık-Ocak dönemine kadar uzatılması için iki aylık bir yoğunlaştırılmış müzakere dönemi daha ilan eder.


 

 

 

Bu haber toplam 1097 defa okunmuştur