"Müzakereler toplum liderleri düzeyinde olmalı"
"Müzakerelerin, görüşmeciler düzeyinde sürdürülmesi çok ciddi bir hata"
2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat dün Girne Amerikan Üniversitesi’nde, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler kulübünün düzenlediği “Kıbrıs Müzakere Sürecinde Yeni Dönem” konulu seminere, konuşmacı olarak katıldı.
GAÜ Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Öner açılışta yaptığı konuşmada, Annan planından bu güne geçen 10 yıllık süreçte, Türkiye’nin ekonomik politik açıdan güçlendiğini, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın ekonomik ve siyasi pozisyonunun değiştiğini, doğalgaz ve petrol konusunun gündeme geldiğini anımsatarak, bu değişimlerin, soruna çözüm bulunmasına olumlu katkı yapabileceğini dile getirdi.
Seminerde konuşan 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ise, Kıbrıs sorunun, uluslararası bir sorun olduğunu vurgulayarak, dış güçlerin müdahalesi ile bir çözüm bulunabileceğini belirtti.
Konuşmasında Kıbrıs’ta, iki lider arasında müzakere edilen tek belgenin Annan Planı olduğunu anımsatan Talat, Hristofyas ile yaptıkları görüşmelerde, anlaşılan, anlaşmaya varılmayan ve araştırılması gereken konuları tanımlayan 30’u aşkın yakınlaşma kâğıdı hazırladıklarını anımsattı.
Kıbrıs Rum tarafının, Annan Planı döneminde de bu gün de, sürece dış karışmacılık istemediğini anlatan Talat, Anastasiadis’in, “masada herhangi bir belge yoktur, yakınlaşma kâğıtları da yeni müzakere sürecinin temeli olamaz” tavrına girdiğini söyledi.
Müzakerelerin, görüşmeciler düzeyinde sürdürülmesinin çok ciddi bir hata olduğunu, bunun süreci ikinci dereceye düşürerek, sonuç alınmasını yavaşlatacağını ve dış müdahaleyi getireceğini kaydeden Talat, müzakerelerin toplum liderleri düzeyinde yapılması gerektiğini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun Haziran ayında referandumdan bahsettiğini anımsatan Talat bunun ancak iki tarafın da istemesi, müzakerelerin liderler düzeyinde sürdürülmesi ve liderlerin gece gündüz çalışmasıyla mümkün olabileceğini kaydetti.
2004 yılı öncesinde yapılan hatalar nedeniyle, Kıbrıs Rum tarafının tek taraflı olarak AB üyesi olduğunu anımsatan Talat, bu durumdan ders çıkartılması ve artık geç kalınmaması gerektiğini vurguladı.
Ekonomik kriz nedeniyle, Kıbrıslı Rumların çözüme bugün daha meyilli olduğunu anımsatan Talat, süreçte doğalgaz konusunda yaşanan gelişmeler, Türkiye, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın ekonomik siyasi durumu göz önüne alınarak hızlı hareket edilmesi gerektiğini kaydetti.
Seminer sonunda GAÜ Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Öner, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler kulübünün düzenlediği “Kıbrıs Müzakere Sürecinde Yeni Dönem” konulu seminere yaptığı katkılardan dolayı 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’a plaket takdim etti.