Müzik Sanatı’nda İki Yeni Kitap!
Müzik Sanatı’nda İki Yeni Kitap!
Ersin Kaşif
Türk Müziği Nazariyatı ve Solfej 2
Yazar; Prof. Dr. Hatice Selen Tekin
Yayınevi; Müzik Eğitimi Yayınları
Kitap Hakkında; Köklü bir geçmişe sahip olan Türk kültürü içinde müzik kültürümüz önemli ve geniş bir yere sahiptir. Bu engin müzik kültürü içerisinde yüzyıllar öncesine dayanan nazariyeler mevcuttur. Farabi ve Safüyiddin’den günümüze çeşitli müzik bilimi insanları ve bestekârlar aracılığıyla ulaşan makamlar ve binlerce eser bulunmaktadır. Ancak buna karşın Türk müziği alanında uygulamaya yönelik kitapların eksikliği bir gerçektir. Bu gerçekten yola çıkılarak hazırlanan bu iki solfej kitabının Türk müziği alanında önemli bir boşluğu doldurması amaçlanmıştır.
Makam ve usûl (ritm) Türk müziğinin karakteristiğidir. I. Kitapta “Basit Makamlar”, II. Kitapta ise “Mürekkep Makamlar”ın uygulamaları yapılmıştır. Mürekkep makamlar; içinde birden fazla makam dizisini, dörtlü ve beşli aralıkları barındırır. Bu kitapta kolaydan zora varan motifler ve usûl kalıplarıyla bestelenen egzersizler yardımıyla bir yandan makam bilgisi verilmeye çalışılırken, diğer yandan da usûl bilgisi çalışılmıştır. Solfej uygulamalarında ise önce her bir makam kuramsal olarak tanıtılmış, ardından o makamın pekiştirildiği özgün solfejlere ve en son olarak da ilgili makamdaki örnek eserlere yer verilmiştir.
Müzik Bilimine Doktriner Yaklaşımlar
Yazar; Prof. Dr. Hatice Selen Tekin
Yayınevi; Müzik Eğitimi Yayınları
Kitap hakkında; Çağımıza uygun metodik yaklaşımların yerleşmesi açısından ve aynı zamanda müzik kültürümüzün gelişmesi, yaygınlaşması adına önemli katkıları olacak bu kitabın başta müzik eğitimi alan öğrenciler olmak üzere, her kesimden ilgi duyan bireylere yeterli ve düzenli bir uygulama imkânı sağlaması ve faydalı olması umulmaktadır. Müzik Bilimine Doktriner Yaklaşımlar isimli bu kitap özü itibariyle alanında az sayıdaki eserlerden biridir. Burada “Sanat, sanat için yapılır ve estetik kaygılar taşımak zorundadır” temel konusuna vurgu yapılmıştır. Kitapta sanatın estetik ve uyum içinde, metalaşmadan sunulması ve bu noktada akademisyenlerin, müzik bilimcilerin ve sanatçıların sorumluluğuna dikkat çekilmiştir. Don Kişot benzetmesiyle, bugünün müzikbilimcilerinin sergilemesi gereken tavır net bir biçimde çizilmiştir.Tüm bu doktriner yaklaşımlar ancak müzik bilimcilerin kendilerini özgür hissetmeleriyle mümkün olabilir. Don Kişot olanaksıza saldıracak kadar cesurdur. Küreselleşme sürecinde müzikte özgürleşmek ise çağımızın Don Kişot’larının ortaya çıkmasıyla ancak mümkündür ve sanat bu sayede hak ettiği değeri bulabilir. Bu kavramsal çerçevede içinde kitapta aşağıdaki konu başlıkları ele alınmıştır:
• Müziğin Metalaşması ve Müzik Endüstrisi
• Postmodern Popüler Müzik Karşısında “Don Kişot” Olabilmek
• Şâir ve Besteci Arasındaki Âhenk
• Sahne Estetizmi
• Popüler Kültür ve Türkülerimiz
*************************************************
Kütüphanenizde bulunması gereken;
“Ölmeden Önce Dinlemeniz Gereken 1001 Klasik Müzik”
Yazar; Trevor Wye
Yayınevi; Caretta
Pek çok farklı dile çevrilen ve klasik müzik severler için tam anlamıyla bir referans kitabı olmasının yanı sıra, kendine özgü diliyle de zevkle okunan 960 sayfalık bu dev eser, '1001' serisinin 4. kitabı olma özelliğini taşıyor. Serinin diğer 3 kitabında olduğu gibi, 'Ölmeden Önce Dinlemeniz Gereken 1001 Klasik Müzik'te de çok dikkatli ve uzun süren bir eser belirleme süreci yaşandı. Yaklaşık 900 yıla yayılan ve seçilen eserlerin en başarılı kayıtları arasından yapılan seçkide, yalnızca her bir müzik eseri kendi bağlamında ele alınmıyor, kısa ama yoğun metinlerle eserlerin tarihsel arka planı da tarif edilerek, eseri eser yapan ortamı da açıklanmaya çalışılıyor. 1001 Klasik Müzik parçasını kronolojik olarak sıraya koyan 'Ölmeden Önce Dinlemeniz Gereken 1001 Klasik Müzik', klasik müziğin sihirli dünyasına henüz adım atanlara olduğu kadar, ilgili olan ancak yeni şeyler denemek isteyenlere de uygun.