1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Nasıl Doğru Şarkı Söyleyebilirim?
Nasıl Doğru Şarkı Söyleyebilirim?

Nasıl Doğru Şarkı Söyleyebilirim?

Nasıl Doğru Şarkı Söyleyebilirim?

A+A-


Şan İçin Temel Bilgiler Ve Ses Egzersizleri (yeni kitap)

 

Ersin Kaşif

 

Ankara’da üniversite yıllarından değerli arkadaşım Dr. Asena Gözen Baltacıoğlu, öyle güzel bir kitap hazırladı ki; Adres okuyucularının ve sesine güvenenlerin bu kitabı mutlaka bilmeleri ve almaları gerektiği inancı bende ağır bastı. Değerli dostum Asena ile hemen bağlantı kurup kitap hakkındaki ayrıntıları sizler için aldım. Dr.Asena Gözen Baltacıoğlu Adres okuyucuları için bakın kitabını nasıl tanıtıyor?
Kitap
“Bireysel ses eğitimi,  ülkemizde ve dünyada müzik eğitiminin önemli boyutlarından biridir. Gerek profesyonel, gerek amatör ve gerekse eğitim müziği kapsamında gelişmeye her zaman açık ve sürdürülmesine devamlı olarak ihtiyaç duyulan bir eğitim alanıdır. Son yıllarda, müzikle amatör olarak ilgilenenlerde bile bir merak uyandırmış olan bu eğitim alanı, bireylerin “nasıl doğru şarkı söyleyebilirim?” ya da “acaba sesimi kendi kendime açabilir miyim?” sorularına cevap arayan birçok araştırmanın yapılmasını sağlamış ve sonuçları ile de giderek gelişmiştir. Bu kitap ile; bireysel ses eğitimine ilişkin temel bilgiler ve ses egzersizleri, şan eğitimi veren öğretmenlere ve yine bu eğitimi alan öğrencilere farklı bakış açıları ve kolay yöntemlerle sunulmak istenmiştir. Bireyin öğretmeni olmadığı zamanlarda, sesini kendi kendine açabilmesi için egzersizler; kromatik olarak farklı tonlarda yazılmış, dolayısıyla duyuşsal müziğin yanı sıra yazılı ve görsel bir eğitim anlayışına da dikkat çekilmeye çalışılmıştır. Kitapta yer alan ve 2 yıllık bir eğitim-öğretim süreci içerisinde çeşitli araştırma, geliştirme, deneme ve uygulamalar sonucunda hazırlanan ses egzersizlerinin, bireyin ses eğitimine önemli katkılar sağladığı gözlemlenmiştir. Çalışmalarım süresince adlarını saygı ile andığım, bilgilerinden, deneyimlerinden ve bakış açılarından sıkça yararlandığım sevgili öğretmenlerim Prof. Suna Çevik’e, merhum Prof. Gülşen Şimşek’e, lisans eğitimim süresince öğretmenim olan TRT sanatçısı İlhan Sürmen’e, yüksek lisans ve doktora eğitimlerimdeki öğretmenim merhum Prof. Yalçın Davran’a ve sevgili öğretmenim Doç. Keriman Davran’a teşekkürlerimi ve saygılarımı sunarım.”
Başarılı kariyer
Değerli dostum Asena, Gazi Üniversitesi Müzik Bölümü Korolarını da çalıştırıyor ve şefleri. Birçok ülkede başarıları ve dereceleri var. Geçtiğimiz senelerde Kuzey Kıbrıs’ta düzenlenen korolar festivalinde de korosuyla aramızdaydı ve çok başarılıydı. Gazi Üniversitesi Müzik Bölümüne yolu düşen Kıbrıslılar mutlaka onunla tanışacaklardır ama ben bu tanıtımı burda yapıyorum; 1972’de Ankara’da doğdu. İlk müzik eğitimini 1987 yılında başladığı TRT Çoksesli Gençlik Korosu eğitimcilerinden Prof. Mustafa Apaydın ve Feruzan Esmergül’den aldı. 1989 yılında GÜGEF Müzik Eğitimi Bölümü’ne birincilikle girdi. Dört yıl süre ile ses eğitimi ana dal öğrencisi olarak TRT çoksesli korosu sanatçısı İlhan Sürmen'den şan ve Prof. Suna Çevik'ten koro eğitimi dersleri aldı. 1993 yılında GÜGEF Müzik Eğitimi Bölümü’nden birincilikle mezun oldu. 1993 yılında hem yüksek lisans eğitimine başladı. Yüksek lisans dönemindeki şan çalışmalarını İlhan Sürmen, koro yönetimi çalışmalarını Prof. Suna Çevik, armoni çalışmalarını Prof. Ertuğrul Bayraktar, müziksel işitme çalışmalarını ise Prof. Dr. Türev Berki ile sürdürdü. 1995 yılında GÜGEF Müzik Eğitimi Bölümü’nde Araştırma Görevlisi oldu. 1997 yılında GÜGEF ses eğitimi ana sanat dalı öğretim görevlisi olarak, aynı yıl “Sanatta Yeterlilik” programına başladı. Program süresince şan çalışmalarını Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı öğretim üyelerinden Prof. Yalçın Davran ile sürdürdü. “Sanatta yeterlilik” programının ders aşamasını bitirdikten sonra 2003 yılında “Doktora” programına başladı. 2009 yılında doktora programını tamamladı. Gerek solist, gerek korist ve gerekse koro şefi olarak birçok konser gerçekleştirerek sayısız etkinliklere katıldı. Bulgaristan Dağ Şarkıları Festivali, Kara Kuvvetleri Komutanlığı konserleri, Mehmet Ege'nin yönetmiş olduğu "Atatürk'ü Anmaktan Anlamaya" adlı TV programının koro eserlerini seslendirme, Bydgoskie Impresje Muzyczne Polonya Konseri, Aksaray Üniversitesi Yunus Emre Konseri, KKTC 2. Korolar Festivali, Genelkurmay Başkanlığı Solo ve Koro Dinletileri, Boğaziçi Üniversitesi Korofest Programı ve Çanakkale Korolar Festivali bunlardan önemli bazılarıdır. Halen, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Ana Bilim Dalında ses ve koro eğitimi dersleri vermektedir. Gördüğüm kadarıyla Dr. Asena Gözen Baltacıoğlu kısa bir zaman diliminde birçok faaliyet konser ve uluslararası konser deneyimleri ve eğitimin getirdiği birikimle bu güzel kitabını bizler için sunmuş.
Kitapla ilgili bir yorum
Benim de üniversiteden hocam olan çok değerli bir isim Prof. Suna Çevik bakın kitapla ilgili nasıl cümleler kurmuş; Bu kitap, müzik eğitiminin önemli bir dalı olan şan eğitimi alanıyla ilgili kavramsal çerçeveyi ve temel ses eğitiminden hareketle şan eğitiminde de kullanılabilecek eğitim materyallerini (alıştırmaları) kapsamaktadır. Kavramsal çerçevede şan alanıyla ilgili temel kavramlar,  küçük bir terimler sözlüğü ve eser türleriyle ilgili tanımlar yer almaktadır. Bu bölüm, özellikle öğrencilerin alanla ilgili genel bir formasyon kazanmasına yönelik bilgileri içermektedir.İkinci bölüm, yazarın araştırıp, deneyerek ve uygulayarak oluşturduğu alıştırmaları kapsamaktadır. Her bir alıştırmanın, karşılaşılabilecek ses sorunlarını çözümleyici, sesi geliştirici ve  koruyucu nitelikler taşıdığı görülmektedir. Dikkatli ve deneyimlere dayalı bir çalışma ürünü olan bu kitap, ses eğitimcileri, şan öğrencileri, müzik öğretmenleri ile seslerini mesleki amaç veya özengen (amatör) yaklaşımla kullananlar için  bir kılavuz kitap özelliğini taşımaktadır.

Bu haber toplam 3176 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 112. Sayısı

Adres Kıbrıs 112. Sayısı