'Ne azınlık, ne 82. vilayet'
Özgürgün, Kıbrıs Türk tarafının herhangi bir şekilde 82. vilayet olma düşüncesi de bulunmadığını dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Konferansı’nın dramatik bir şekilde sonuçlanmasının ardından yaşanan süreci Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen siyasi partilerle değerlendirdi.
Yaklaşık bir saat süren toplantının ardından Cumhurbaşkanı Akıncı açıklama yapmazken, siyasi parti başkanları basının sorularını yanıtladı.
“AZINLIK YA DA 82. VİLAYET OLMAK GİBİ BİR DÜŞÜNCE YOK”
Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı, Başbakan Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs Konferansı sonrasında gerçekleştirilen bu toplantının oldukça faydalı olduğunu belirtti.
Gelinen aşamada Kıbrıs’ın güneyinde yerleşmiş Birleşmiş Milletler parametreleri çerçevesinde bir çözüm düşüncesi bulunmadığının ve bu zeminde 48 yıldır devam eden görüşmelerin müdahale edilmezse 48 sene daha devam edeceğinin görüldüğünü belirten Özgürgün, Birleşmiş Milletler, İngiltere ve Avrupa Birliği temsilcilerinin de bu görüşte olduğunu savundu.
Kıbrıs Türk halkının BM parametrelerinden farklı şekilde Rum tarafının istediği gibi “azınlık” olmayı kabul etmeyeceğini anlatan Özgürgün, öte yandan Kıbrıs Türk tarafının herhangi bir şekilde 82. vilayet olma düşüncesi de bulunmadığını dile getirdi.
KKTC devletinin bazı sıkıntılara rağmen yoluna devam edecek durumda olduğunu dile getiren Özgürgün, nelerin olamayacağının ortaya konduğunu kaydederek, bundan sonraki süreçte neler olabileceğinin de süratle ortaya konması gerektiğini ifade etti.
Özgürgün, bu konuda ortak zemin bulunabileceğine inanç belirterek, Türkiye ile de istişareler yapılması gerektiğini anlattı.
DENKTAŞ: “BİRBİRİMİZİ SUÇLAMAK YERİNE, DÜNYAYA KENDİMİZİ ANLATMALIYIZ”
Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Dektaş da, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini, değerlendirme yaptıklarını belirtti.
Denktaş, gelinen noktada önemli olanın iç siyasette birbirini suçlamamak olduğunu söyledi.
Crans Montana’da gerçekleşen görüşmelerde Türk tarafının yapıcı, sonuç alıcı, hatta fazla yumuşak tavır sergilediğini söyleyen Denktaş, Rum tarafının ise paylaşmaya hazır olmayan bir tutum takındığını belirtti.
Denktaş, bunu dünyaya anlatmak yerine birbirini suçlamanın doğru olmadığını, elbirliğiyle çalışmak gerektiğini kaydetti.
Denktaş, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın partilerle başlattığı diyalogun devam etmesi halinde daha iyi bir noktaya gelineceğine de inanç belirtti.
Bir gazetecinin, “Türkiye’nin BM parametrelerinin işe yaramadığı, değişmesi gerektiği yönünde görüşü bulunduğunu, bunu nasıl değerlendirdiğini” sorması üzerine Denktaş, BM parametreleriyle bir yere varılamadığını, denendiğini ancak sonuç alınmadığını söyledi. Denktaş, BM parametrelerinin neden işe yaramadığını dünyaya ve Avrupa Birliği’ne anlatarak, değişim talep etmek gerektiğini belirtti.