1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Ne umutsuz, ne bezginiz, son derece kararlıyız”
“Ne umutsuz, ne bezginiz,  son derece kararlıyız”

“Ne umutsuz, ne bezginiz, son derece kararlıyız”

Başbakan Tufan Erhürman dün akşam Mağusa’da halkla buluştu.

A+A-

 “Bu memlekette hiçbir şey olmaz, hiçbir şey değişmez demek son derece kolaycı ve kaderci bir yaklaşımdır.”

"Döviz ve akaryakıttan dolayı defalarca zamları baskıladık, daha geçen bunu yaptık, döviz böyle devam ederse maalesef zam olarak yansır.”

“Elbette çok sıkıntılı dönemler geçirdik. Ne umutsuz, ne yorgun ne de bezginiz… Son derce kararlıyız.”

“Hiçbir dönemde reformlar sancısız olmadı. Bu hükümetin reform yapmak kaderidir.”

Bizim daha fazla kaybedecek neslimiz yoktur. Bundan önce yapılan hatalar birçok neslimize çok şey kaybettirdi.”

Didem MENTEŞ

Başbakan Tufan Erhürman, hiçbir dönemde ve hiçbir ülkede reformların sancısız olmadığını, bu hükümetin reform yapmak kaderi olduğunu dile getirdi.

Erhürman, “elbette çok sıkıntılı dönemler geçirdik. Ne umutsuz, ne yorgunuz ne de bezginiz… Son derce kararlıyız, son derce motiveyi, ne yapılması gerekeni çok iyi biliyoruz. Yürürken sakız çiğnememiz gerektiğini biliyoruz” dedi.

Başbakan Tufan Erhürman dün akşam Mağusa’da halkla buluştu. Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı’nda yer alan buluşmada, Erhürman’a Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, Sağlık Bakanı Filiz Besim ve Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali eşlik etti.

İlk önce bakanlar, bakanlıklarıyla ilgili icraatlar konusunda bilgi verirken, Başbakan Tufan Erhürman da 13 ayda yapılan icraatlarla ilgili halkı bilgilendirdi.

Erhürman’ın konuşmasından satır başları:

Kıbrıs sorunu

Başbakan Tufan Erhürman, Kıbrıs sorunun çözülmemiş uluslararası bir problem olduğunu söyledi. Erhürman, “Kıbrıs sorunuyla ilgili yaşadıklarımızdan öğrendiğimiz şey, bu sorunun bir an önce çözmemiz gerektiğidir. Son dönemde yaşadıklarımız tam bu bir an önce çözümden ne anlamamız gerektiğini üzerine bizi yeniden düşünmemiz gerektiriyor” dedi.

Müzakerelerde bugüne dek Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye’nin ciddi açılımlar yapmasına rağmen Kıbrıs Rum Lider Nikos Anastasiadis’in “siyasi eşitlik”te takıldığını anımsatan Erhürman, “Crans Montana’dan bugüne Anastasiasdis temel sorun olarak siyasi eşitliği vurguluyor. Siyasi eşitliği kendi halkına anlatamayacağı endişesiyle birkaç yeni bir kavramı bizim literatürümüze kazandırdı. Meselenin  özünde siyasi eşitliği kendi halkına anlatamama kaygısı yatıyor” şeklinde konuştu.

“Siyasi eşitlik temel bir parametredir “

Erhürman “Çözüm isteyenlerin savunması gereken şey Guteres’in raporunda söylediği şeydir. Tekrar müzakere masasına oturulacaksa sonuç odaklı ve ucu bucağı belli olan müzakere masası olacak. Sonuç odaklı ve ucu bucağı belli olan bir müzakere başlasın ve müzakereler başlamadan da siyasi eşitlik konusu da bitsin. Çünkü böyle bir tartışma yoktur. Temel bir parametredir siyasi eşitlik” dedi.  

“Yürürken sakız çiğnemeliyiz”

Kıbrıs sorununa odaklanıp, ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınma için elimizden geleni yapmamız gerektiğini belirten Erhürman, “o nedenle yürürken sakız çiğnemeliyiz” dedi.

Başbakan Erhürman sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kıbrıs sorununa odaklanıp da bu sorun çözülmeden ‘bu memlekette hiçbir şey olmaz, hiçbir şey değişmez’ demek son derece kolaycı ve  kaderci bir yaklaşımdır. Böyle bir yaklaşımla bizim halkımızı hak ettiği noktaya taşımamız mümkün değildir. Bir yandan Kıbrıs sorunun çözümü için uğraşacağız ama bir yandan da bu halkın sosyal ve ekonomik kalkınması için elimizden geleni yapacağız. O yüzden yürürken sakız çiğneyeceğiz. Ama bugüne kadarki yaklaşımımız bizi arzu ettiğimiz noktaya ulaştırmadı.”

“Ters giden şeylerimiz var”

Erhürman, “1 milyon 700 bin dolarlık bir ithalat ve sadece 100 bin dolarlık ihracatımız var; 1 milyon 600 bin dolarlık dış ticaret açığımız varsa ve buna rağmen turizmden 960 milyon dolat gelir ve yüksek öğretimden 800 milyon dolar gelirimiz var. Ama böyle olmasına rağmen biz kendi yerel gelirlerimizle hala yatırım yapma olanağına sahip değiliz. Hala sağlıkta eğitimde ulaşımda arzu etiğimiz noktada değiliz. Ters giden şeylerimiz var. Özel sektörde çalışanların %50’si  yabancı uyruklu. Turizm’de sadece %20’si KKTC vatandaşı ve bütün bunlara rağmen %20 de genç işsizliğimiz var .Evet ters giden şeyler vardır” şeklinde konuştu.

“Müteahhitler ihalelere teklif atılmazken Güzelyurt Hastanesi’nin ihalesi tamamlandı”

13 ayda ülkenin içinden geçtiği sıkıntılarla birlikte yapılan yatırımlara da değinen Erhürman, bu süre içerisinde ekonomik sıkıntılardan dolayı müteahhitler ihalelere teklif atmazken Güzelyurt anayolunun Doğancı’ya kadar olan kısmının tamamlandığını, Doğancı’dan Lefke’ye olan kısmının ise tamamlanmaya hazır olduğunu belirtti. Yerel kaynaklardan 1 TL’nin altında bir fiyata Güzelyurt’ta tarım için su ulaştırıldığını belirten Erhürman, “müteahhitler ihalelere teklif atılmazken Güzelyurt Hastanesi’nin ihalesi tamamlandı” dedi.

Derinya ve Aplıç kapılarının da bu sıkıntılı dönem içerisinde açıldığını aktaran Erhürman, Güzelyurt Sağlık Merkezi’nin 24 saat hizmet vermeye başladığını, 30 yıldır yapılmayan Acil Servisi’nin de yapıldığını aktardı. Adli Tıp Kurumu’nun kurulduğunu aktaran Erhürman, “Dipkarpaz’ta doktor yoktu, bu dönemde doktor gitti” dedi. Yine Lefkoşa’da Engelli Koordinasyon Ofisi’nin de kendi hükümetleri döneminde faaliyete geçtiğini aktardı.

Erhürman, Turizm ve eğitim gibi sektörlerin yanına bilişim sektörü için Tekno Park ile ARGE Yasası getirildiğini belirtti.


 

Başbakan Erhürman:

“O adalet denilen şeyi  fırsat eşitliği anlamında bu dönemde herkese sonuna kadar uyguluyoruz”

Yeni dönemde Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu’na dahi sınavla personel alındığını, Koop-Bank’a terfilerin sınavla yapıldığını aktaran Başbakan Erhürman, “O adalet denilen şeyi fırsat eşitliği anlamında bu dönemde herkese sonuna kadar uyguluyoruz” dedi.

“Döviz yükselmeye devam ederse zamlar da gelecek”

Erhürman, Türk Lirası’ndaki süreci ise şöyle yorumladı: “Dövizde ve akaryakıtta yaşanan tırmanış bizi defalarca akaryakıt ve elektrik zammıyla burun buruna getirdi. Bu hükümet dövizden ve akaryakıt nedeniyle gelen zamları önlemeye çalıştı.  Defalarca döviz ve akaryakıttan dolayı yapılması gereken zamları engelledi, bazı durumlarda maliyenin üstüne aldı bazı durumlarda zamana yaydı. Hem tüketici hem de iş dünyası daha da zorlanmasın diye elektrikteki zamları bastırmaya çalıştık. Daha geçen ay akaryakıt zammı bastırdık. Fiyat istikrar fonundan bastırdık. Eğer döviz yükseliş devam ederse maalesef bunlar zam olarak yansımaya devam edebilir.”

Erhürman’dan “elektrik zammı” sözler

“12.5 kuruşun üstünde bir zamdır elektrikte olması gereken. Bu birikimin sonunda. Ve bunun dört kuruşu personel gideridir. Bu dört kuruşun 0.01 kuruşu son imzalanan TİS’ten kaynaklanmaktadır. Ama esas soru şudur. Madem ki eleştirilen şey çoklu tarife değildir de rakamın yuları çıkmasıdır o zaman sormazlar mı mademki çoklu tarifede bir sorun yoktur bu kadar yıldır neden geçmediniz? Neden bunu uygulaya sokmak bu hükümete kaldı?”

Erhürman, elektrikte 1 Nisan itibariyle uygulamaya girecek olan çoklu tarife sistemi hakkında da detaylı bilgi verdi.

Kalkanlı’ya yaşam evi

Erhürman, “Bu dönemde Kalanlı Yaşam evi açıldı. Senelerdir bu ülkede refakatçi sorunu yaşanıyordu. Sağlık Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı ile yaptığı çalışmalarla 100’ün üzerinde kişiye eğitim verdi” diye farklı hizmetleri de anlattı.

Yasa ve reformlar

Başbakan Erhürman, “bundan sonra Belediler Reformu, Kamu Reformu var. İmar Planları var. Turizm ve Yüksek öğrenimdeki teşvikler var. Kaliteli teşvik sistemini konuşmamızın zamanı geldi” diye yeni dönem çalışmalarını da anlattı.

Kurumlarımız profesyoneller yönetilmeli

Erhürman, “Vakıflar, Kıb-Tek ve Kalkınma Bankası’nı profesyoneller yönetmeli. Tam zamanlı orda olmalı, artık partilerin atayacağı kişiler değil” ifadelerini kullandı.

Son derce motiveyiz, ne yapılması gerekeni çok iyi biliyoruz

Erhürman son olarak şunları söyledi: “Evet bu 13 ayın içinde yaptıklarımız, yapmak istediklerimizle birebir örtüşmüyor. Daha çok şey yapmak isterdik. Elbette çok sıkıntılı dönemler geçirdik. Ne umutsuz, ne yorgunuz ne de bezginiz… Son derce kararlıyız, son derce motiveyi, ne yapılması gerekeni çok iyi biliyoruz. Yürürken sakız çiğnememiz gerektiğini biliyoruz.

Hiçbir dönemde reformlar sancısız olmadı. Bu hükümetin reform yapmak kaderidir.

Bizim daha fazla kaybedecek neslimiz yoktur. Bundan önce yapılan hatalar birçok neslimize çok şey kaybettirdi. Onun için en zor koşullarda dahil daha yapacak çok işimiz var. Biz yolumuza aynı karalıkla devam ediyoruz”

 

yeniduzen-satin-aliniz-20190326100134.jpg

 

Bu haber toplam 2221 defa okunmuştur