1. YAZARLAR

  2. Tümay Tuğyan

  3. Neden Siber, neden Üstel?
Tümay Tuğyan

Tümay Tuğyan

Neden Siber, neden Üstel?

A+A-

 

Meclis Başkanlık Divanı nihayet oluşturuldu; Meclis Başkanı, Başkan Yardımcısı, katipler ve idare amiri belirlendi. Yeni hükümet bir ‘reform hükümeti’ olma iddiasıyla göreve başladığına göre, meclisi oldukça hareketli günler bekliyor demektir. Dolayısıyla öncelikle, yoğun bir yasama yılı öncesinde, başkanlık divanına kolaylıklar dileyelim.

***

Teamül gereğidir, Meclis Başkan Yardımcılığı ana muhalefete verilir. Bir önceki dönem CTP-BG’de, Mustafa Yektaoğlu’ndaydı bu makam, yeni dönemde ise UBP’de.
Ulusal Birlik Partisi’nin bu görev için tercih ettiği isim, belli ki milletvekilleri arasında pek de beğenilmedi. Girne milletvekili Ünal Üstel, milletvekillerinin sadece yarıdan üç fazlasının oyunu alabildi. 17 vekil ‘hayır’ dedi, 3 vekil çekimser kaldı, 2 vekil ise oy kullanmadı.
Oysa CTP-BG’nin başkan adayı Sibel Siber, tam 46 kişiden onay aldı; sadece 1 ret, 2 çekimser ve 1 de geçersiz oy çıktı Siber için.
Çok uzun yıllardır politikada olan Üstel’in silici pek öyle ahım şahım değil. Geçmişte UBP ile DP arasında kaç kez gidip geldiği meselesi üzerinde duracak değilim. Bu konuyu uzatmanın lüzumu yok çünkü bu iki parti arasındaki transferler günlük hayatın bir parçası haline geldiğinden, belli ki destekçi bulacak bir eleştiri unsuru özelliğini yitirdi.
Ama sadece son birkaç ay içerisinde, iki önemli konuyla yeniden gündemdeydi Üstel.
Siber hükümetinin iptal ettiği arazi tahsislerinden birinde Üstel soyadı vardı. Ünal Üstel’in kardeşine UBP hükümeti döneminde tahsis edilen Esentepe’deki denize sıfır arazi, yasal gereklilikler öngörülen süreden yerine getirilmediği gerekçesiyle Bakanlar Kurulu’nca geri alındı.
Anlaşıldı ki aynı arazi 2003 yılında, bu kez UBP-DP hükümeti döneminde ve de üstelik seçim yasakları içerisinde kardeş Üstel’e tahsis edilmiş ve seçim sonrasında oluşan CTP-DP hükümeti kararı usulsüz olduğu gerekçesiyle iptal etmişti. İptale rağmen UBP yeniden hükümete gelince, arazi tekrar aynı kişiye verilmişti. (Konu ayrıca yargıdaydı).
Ünal Üstel’in yakın geçmişte adının karıştığı bir diğer icraat da şu meşhur Necati Şaşmaz meselesi.
Mart 2012’de, Üstel’in Turizm ve Çevre Bakanı olduğu UBP hükümeti döneminde Bakanlar Kurulu tarafından Şaşmaz’a verilen KKTC Fahri Turizm ve Kültür Ataşeliği unvanı, Siber hükümetince iptal edildi.
Yine aynı dönemde KKTC vatandaşlığı alan Şaşmaz’ın kimlik kartında yazan KKTC ikamet adresi de Ünal Üstel’in Girne’deki ofisi çıktı.
İşte Ünal Üstel’in adı bunca ‘tatsız’ konuyla birlikte anıldı son birkaç ay boyunca.
Ama Ulusal Birlik Partisi her şeye rağmen Meclis Başkan Yardımcılığı için Üstel’i aday göstermekten çekinmedi. Kamuoyunun tepkisini toplayan ve benzeri bir rahatsızlığın meclis salonu içerisinde de olduğu, dünkü oylama sonucu anlaşılan Üstel konusunda biraz daha hassas davranılmalıydı düşüncesindeyim. Üstel’le ilgili UBP içerisinde herhangi bir rahatsızlık olmayabilir ama Meclis Başkan Yardımcılığı, partiler üstü bir görevdir ve kamuoyunun genelinin içine sindirebileceği bir ismin o koltukta oturması önemlidir.

***

Ve Sayın Siber!
Seçim öncesi kurulan geçici hükümet döneminde imza atılan kararlardan çok, Başbakan Siber’in heyecanlı, istekli ve çalışkan haliydi benim esas etkilendiğim. Ve yeni hükümet döneminde, Sağlık Bakanı olacağını düşünmüştüm.
Ama Siber, kabinede yer almadı, onun yerine Meclis Başkanlığı görevi için aday gösterildi ve 50 milletvekilinin 46’sının oyuyla bu göreve seçildi. Eminim bu görevi layığıyla yerine getirecektir. Fakat her ne kadar Meclis Başkanlığı çok daha prestijli bir görev olsa da, benim gönlüm bakanlığından yanaydı. Çünkü O’nun bu heyecanının, bakanlık gibi bir icraat mevkiinde çok daha fazla sonuç getireceği, bu en aktif döneminde, Meclis Başkanlığı’nın üretkenliğine darbe vuracağı düşüncesindeyim.
Kendi tercihiymiş, saygı duyuyorum.
Vardır muhakkak bir gerekçesi.
Başarılar diliyorum...

Bu yazı toplam 2086 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar