1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. NEREDEN NEREYE
NEREDEN NEREYE

NEREDEN NEREYE

Koop-Süt’ün başarı öyküsü

A+A-

Koop-Süt, yeni yönetim kurulu, idari kadrosu ve çalışanların özverisiyle 3 ayda yeniden ayağa kaldırıldı…  20 milyon TL’lik borcun yeniden yapılandırılması yanı sıra çalışanların özverili çalışmaları ve yeni ürünler ile yeniden pazar ortamı oluşturulan Koop-Süt özlenen günlerine döndü

Didem MENTEŞ

Koop-Süt başarıya yelken açtı… Özveri, inanç, doğru planlama ve yeni yönetimle iflasın eşiğinden döndürülen Koop-Süt, yeniden ayağa kaldırıldı. Kıbrıs Türk halkının kendi malına sahip çıkarak, emin adımlarla zirveye yürüyen Koop-Süt, birçok ürün ve çeşidiyle yine marka olmaya hazır hale getirildi. 2012 yılı içerisinde tamamen çıkmaza giren Koop-Süt, hisse alan kooperatifler ve Kooperatif Merkez Bankası’nın sahip çıkmasıyla üç ayda düzlüğe çıkarıldı.
20 milyon TL’lik borcun yeniden yapılandırılması yanı sıra çalışanların özverili çalışmaları ve yeni ürünler ile yeniden pazar ortamı oluşturulması Koop-Süt’ü özlenen günlerine döndürdü.
Kooperatif Süt Endüstrisi (Koop-Süt) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Naimoğulları ve Koop-Süt Müdürü Salih Yücesoylu, kurumun yeniden ayağa kaldırılma aşamasını YENİDÜZEN’e anlattı.

Yücesoylu: “Yeni yapılanma…”
Koop-Süt Müdürü Salih Yücesoylu, 31 Aralık 2012’de tamamen çıkmaza giren kurumun, süt alıp çalışacak pozisyonu dahi kaybettiğini söyleyerek, diğer taraftan konsantre alımı yapılan firmalar ve kağıt alınan tedrapak firmasıyla ilişkilerin tamamen koptuğunu ve mal alamaz duruma gelindiğini söyledi. 2013 yılında çalışanların maaş alamaz duruma geldiğini evlerine ekmek götüremedikleri için de sendikal bir takım eylemlere gidildiğini aktaran Yücesoylu, 2013 içinde gerçekleşen yeni oluşumun kurum tarihinde bir dönüm noktası olduğunu belirtti. 15 kooperatifin hisse almasıyla yeni yönetim kurulunun oluşturulduğunu ve kendisinin de emekli bir Koop-Süt çalışanı olarak Müdür görevine getirildiğini aktaran Salih Yücesoylu, yönetim kuruluyla birlikte göreve gelir gelmez yeni bir yapılanma gündeme getirildiğini kaydetti. Koop-Süt Müdürü, ilk önce çalışabileceği ekipleri oluşturduğunu ve çok hızlı bir şekilde kaybolan itibarı toplamak için çalışmaya başladıklarını aktararak, yönetim kurulu ve sendikanın bu konuda büyük desteklerini aldığını dile getirdi.

“20 milyon TL borç 10 yılda ödenecek”
Yücesoylu, kurumu 20 milyon TL’ye yakın bir borçla devir aldıklarını belirterek, bu borcun 11 milyon TL’sinin Kooperatif Bankasına diğer kalanın da süt kurumu, konsantre ve kağıt firmalarına olan borçlar olduğuna vurgu yaptı. İlk olarak bankaya olan borçları çok hızlı bir şekilde yapılandırarak, bunun 10 yılını yasal faiziyle beraber bir sürece yaydıklarını aktaran Salih Yücesoylu, ardından süt kurumuna olan borcun bir kısmını yapılandırıp, geri kalanını da ödeyerek şuanda hesapların güncellenmiş pozisyona geldiğini açıkladı. Kurumun çalıştığı yabancı firmalara olan borçların da çok hızlı bir şekilde ödenerek güncellendiğini aktardı.


Yücesoylu, “ 2012 yılında iç piyasada alacağımız ve toplanmayan paraları, seferberlik ilan ederek çok hızlı bir şekilde toplamaya başladık. Topladığımız bu paralarla borçlarımızı ve en önemlisi çalışanlarımızın maaşlarını günlüğe dönüştürdük. 2012 yılı boyunca hiçbir güncellenmeyen ve büyük sorunlar yaşanan muhasebe kayıtlarını güncelleştirdik. Şuanda tüm hesaplarımız güncel olarak kayda geçmektedir. Çalışanlarımızın daha rahat ve huzurlu bir şekilde üretim ve satış yapmalarını sağlayarak, satılan ürünlerin paralarını toplamaya başladık” dedi.

“Pazarlamada bayi sistemine geçtik”
“Buradaki en önemli faktör üretimin dibe vurmuş olmasıydı” diyen Yücesoylu, “Çok hızlı bir şekilde üretimi planlayarak süt alamaz durumda olan işletmeyi, günde 65- 70 tonlara çıkardık. Bir taraftan üretimi artırırken diğer taraftan pazarlamayı ele aldık. Yönetim Kurulu’nun desteğiyle pazarlamayı bayi sistemine çevirdik. Girne ve Güzelyurt bölgelerinde 2’şer, Mağusa ve Karpaz bölgelerinde 1’er, Orta Meserya’da ise 1 bayi olmak üzere 6 bölgeye ayırdık. Lefkoşa için de kendi şoförlerimizle dağıtıma başladık” dedi.
Koop-Süt Müdürü Salih Yücesoylu, şöyle devam etti: “Lefkoşa bölgesi içinde yoğurt ve ayran dağıtımını kendi çalışanlarımızın istifa edip oluşturduğu bir bayiğe teslim ettik. Şuanda satış grafiğimiz hızla yukarı çıkmaktadır. Kıbrıs Türk halkına olan vefa borcumuzu yerine getirmek için gece gündz demeden çalışanlarımızla görev yapıyoruz. Bu arada geçtiğimiz üç yıllık süreçte ürettiğimiz Frosty dondurmalarını çok az ürettiğimizin tespitini yaptık. Bunun üzerine hızlıca dondurma üretimine başladık. Bu hafta itibariyle dondurma satışlarını kendi personelimiz ve bayilerde satışa sunuyoruz.

“Çalışanların özverisine teşekkürler”
Devir aldığımız bu enkaz iki ay gibi kısa bir sürede çok aktif bir pozisyona geçmiş, üretimi artırarak pazarlamayı artırmış olduk. Artan pazar ve almış olduğumuz çok sıkı tedbirler doğrultusunda bütçemize nakit akışı sağlanmıştır.” Özellikle çalışanların olağanüstü fedakarlıklar yaptığına değinen Salih Yücesoylu, tüm çalışanlardan % 30’a yakın maaş kesintisi yapılarak kuruma destek verdiklerini dile getirdi. Çalışanlara teşekkür eden Yücesoylu, Kıbrıs Türk halkına çağrı yaparak Koop-Süt’e sahip çıkmalarını söyledi. “Koop-Süt yoksa Kıbrıs Türk hayvancısı da çiftçisi de yoktur” diyen Yücesoylu, Kıbrıs Türk halkı var olduğu sürece Koop-Süt’ün var olacağını aktardı.

***

Naimoğulları: “Koop-Süt iyi durumdadır… Zirveye taşıyacağız”

Koop-Süt Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Naimoğulları da Koop-Süt’ün yeniden yapılandırılarak başarıyla ileriye taşındığını ve rekabet edebilir koşullar oluşturulduğunu dile getirdi. İhracat yapmak için rekabet koşullarının oluşturulması gerektiği ve ürün kalitesinin halk tarafından beğenilmesi gerektiğini söyleyen Naimoğulları, bunun için fiyatların düşürülmesi ve halkın alım gücünü artırılması gerektiğini belirtti. Piyasada düşük fiyata ürünler olduğunu ve halkın da Koop-Süt ürünlerinin fiyatını sorgulamakta olduğunu, 10 TL’ye hellim olamayacağı gibi Koop-Süt helliminin de 19 TL’ye olamayacağını belirten Naimoğulları, gerçek fiyatların 14- 15 TL olması gerektiğine vurgu yaptı. Mustafa Naimoğulları, kaliteden asla taviz vermeyerek, girdi faaliyetlerini düşürüp fiyatları dengelemenin en büyük amaçları olduğunu dile getirdi. Bu nedenle Koop-Süt’ü 3 ayda ayağa kaldırdıklarını anlatan Naimoğulları, üretimi ve ürün çeşidini artırdıklarını söyledi.

Girdi maliyetleri düşürülecek, kalite koruncak
Naimoğulları, “günlük 40 ton sütten, 65- 70 ton süte çıkarak günlük olarak burada öğütmekteyiz. Bu da % 70- 80 civarında üretim artmıştır. Ülkenin en büyük sıkıntısı pazarlama sıkıntısıdır. Üretilen 400 tona yakın sütün 200 tonunu pazarlayabiliyorsunuz. Bunun da çok daha fazlası süt ürünleri ülkeye ithal olarak fonsuz giriyor. Eğer ülkede üretilen ürünler ithal ürünlerle rekabet edemiyorsa siz ürettiğiniz ürünü pazarlayamazsınız. Koop-Süt bir taraftan girdi maliyetlerini düşürerek daha ucuz ve uygun fiyata kalitesini bozmadan ürün yaparken, bir yandan da ithal edilen ürünlerle rekabet etmek zorundayız. Önce hellimde sonra da diğer ürünlerde fiyatları bir miktar aşağı çekeceğiz. Bunlar üç aylık süreçte olacak şey değildir. Belki 6 ay belki de 1 yıl sonra rayına oturacak” dedi.

“2 milyon TL maaşlardan tasarruf edildi”
Koop-Süt Yönetim Kurulu’nun ülkedeki her kesimi temsil ettiği ve hata yapma lüksünün olmadığını aktaran Mustafa Naimoğulları, “siz hata yaptığınız zaman altınızda çalışanların hatalarını sorgulayamazsınız” dedi. Yeni oluşturulan yönetim kurulu, idari kadro ve sendikanın yapmış olduğu özveriyle yıllık 2 milyon TL sadece maaşlardan tasarruf edildiğini vurgulayan Naimoğulları, bunun yanında üretimi artırarak maliyetlerin bir miktar aşağıya çekildiğini söyledi. Ayrıca dış pazara açılmak için iletişime geçerek Ortadoğu, Türkiye, Kuveyt ve Irak gibi birçok ülkelerle bağlantılar kurulduğunu aktaran Yönetim Kurulu Başkanı, iç piyasada dibe vuran pazar ortamını, akıllı pazarlama ağı oluşturarak bayilik sistemini hayat geçirdiklerini söyledi. Bayilerinde desteğini alarak Pazar ağını ciddi şekilde geliştirdiklerini söyleyen Naimoğulları, önümüzdeki günlerde bu konularda birçok hedefin daha hayata geçirileceğini kaydetti. 

“Rekabet için ihracat gerekir”
Hükümet ve sektör tarafından doğru politikalar üretilmesine dikkat çekem Naimoğulları, en önemli faaliyetin girdi maliyetlerini düşürerek daha ucuz fiyatlarla pazar şansını artırarak rekabet edebilir koşulların yaratılması ve ihracat yapabilmek olduğunu yineledi.
Hellim Denetleme Kurulu’nun Koop-Süt ürünlerini onayladığını da söyleyen Mustafa Naimoğulları,  kaliteden ödün vermeden hellim üretiminin başarıyla sürdürüldüğünü, diğer imalatçılarında bunu örnek almalarını temenni etti. Naimoğulları, piyasada ahlak dışı bir rekabet söz konusu olduğunu ve bunlarla rekabet etmek zorunda kalındığını belirterek, “sütün içerisine katkı maddesi koyarak hellim üretilmez. Bu yüzden Koop-Süt olarak bugüne kadar tamamen tüketicinin şikayetlerini dinleyerek, istekleri doğrultusunda en zor koşullarda bile üreticinin yanında olup, Kıbrıs Türkünün markası haline gelen Koop-Süt’ü zirveye taşıyacağız. İnanç ve özveriyle buraya geldik” dedi.

“3,5 milyon TL tahsil ettik”
Geçmişten gelen 20 milyon TL’ye yakın borcun olduğunu, bunların yapılandırılarak 5 ay sonra taksitlerinin ödenmeye başlanacağına dikkat çeken Naimoğulları, piyasadan alacakları 6,5 milyon TL’nin 3,5 milyon TL’sini tahsil ettiklerini ve alımların devam ettiğini belirtti.  Meyve suları, kaşgaval peyniri, hellim, beyaz peynir, dondurma, sütün her türlü çeşidini ürettiklerini, ileriki günler de kaşar gibi farklı ürünlerde piyasaya süreceklerini belirten Naimoğulları, Kıbrıs Türkünün damak tadına ve zevkine uygun olarak her türlü ürünü oluşturmaya devam edeceğini söyledi. Mustafa Naimoğulları, Koop-Süt ile ilgili internet sayfası da oluşturarak, halkın şikayetleri ve istekleri doğrultusunda üretime yön verileceğine de aktardı. Kıbrıs Türk halkının büyük desteğini gördüklerini ve kalkınmanın en büyük etkenin bu olduğunu belirten Naimoğulları, geçmişte yapılan hataları bertaraf ederek ilerleyeceklerini dile getirdi.

“Çalışanlara hakları verilecek”
Naimoğulları, “bizim için önemli olan günü güne ödenen personel maaşları, almış olduğumuz süt bedeli ve her türlü alımladır. Şuanda durumumuz çok iyi durumdadır, daha da iyi olacaktır. Bu arada çalışanların göstermiş olduğu özveriyi de bertaraf etmeyeceğiz. Koop-Süt’ün içinde bulunduğu durumdan göstermiş oldukları özveri örnek olması gereken bir durumdur. Kurum ayağa katlığı zaman da çalışanın lehine hareket ederek, dondurulmuş haklarını iade edeceğiz” dedi.

Bu haber toplam 3230 defa okunmuştur