NEREYE GİDİYORUZ?
KTOEÖS ve KTÖS, bugün öğle saatlerinde, Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı önünde, eğitimdeki sorunlara çözüm talebiyle ortak eylem gerçekleştirdi.
KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel, yeni eğitim dönemine sorunlarla başladıklarını, ancak kısa sürede çözüml
KTOEÖS ve KTÖS, bugün öğle saatlerinde, Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı önünde, eğitimdeki sorunlara çözüm talebiyle ortak eylem gerçekleştirdi.
KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel, yeni eğitim dönemine sorunlarla başladıklarını, ancak kısa sürede çözümlenebilecek sorunlara bile çözüm getirilemediğini ifade etti.
Sonuçta burada olduklarını, Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst’ten yüz yüze görüşmek için randevu alamadıklarını, bugün Bakanla görüşmeyi amaçladıklarını, Bakanın tribünlere oynaması halinde çok daha kalabalık geleceklerini savunan Gökçebel, sendikaların sorunlara çözüm istediğini belirtti.
Okullardaki eksiklikleri eleştiren Gökçebel, bunlara bir son verilmesi gerektiğini kaydetti.
KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil ise, eğitimdeki sorunların boylarını aştığını, kaos içinde olan eğitimde, devlet okullarının gözden çıkarıldığını savundu.
Elcil, Bakan Dürüst’üı, “şov peşinde olmak ve siyasi geleceğine yatırım yapmakla” suçladı. Elcil konuşmasından sonra iki sendika tarafından hazırlanan ortak açıklamayı okudu.
Elcil, okullarda “gericilik tehlikesi” bulunduğunu belirterek, Gazimağusa’da bir anaokulunda bazı velilerin kız öğrencilerle erkek öğrencilerin aynı sınıflarda okutulmamasını talep ettiklerini söyledi ve “Gelinen nokta ilginçtir, bu günlerin gelmesini hiç istemezdik” dedi.
Eylemde son konuşmayı yapan KTÖS Başkanı Güven Varoğlu, Kıbrıslı Türklerin, yıllar önce, Atatürk devrimlerinin hemen ardından, Misak-ı Milli sınırları dışında olmasına karşın, kara çarşafı attığını vurguladı.
Varoğlu, basın mensuplarına, Gazimağusa’da çocuklara promosyon olarak dağıtıldığı ileri sürülen ve üzerine kara çarşaflı kadın resimleri olan kalemlik, cetvel, kalem ve kalemtıraş setini gösterdi.
Varoğlu, “bunu çocuklarda özenti yaratarak, karanlık bir dünya yaratma hayalinde olanların dağıttığını” savunarak, Kıbrıs Türkü’nün gerici düşünceleri aştığını, ancak şimdi karanlık dönemlere geri götürülmeye çalışıldığını söyledi.
Halkı uyanık olmaya davet eden Varoğlu, Türkiye’deki AKP hükümetini eleştirerek, bunların, AKP’nin yarattığı tahribatlar olduğunu öne sürdü.
Konuşmalardan sonra Bakan’la “hemen yüz yüze görüşmek” amacıyla binaya giren sendikacılar, bir süre bekledikten sonra Bakanla görüşemeyince binadan ayrıldı.
ORTAK AÇIKLAMA
İki sendikanın ortak açıklamasında yer alan iddia, eleştiri ve talepler özetle şöyle:
“Eğitim bütçesi gözden geçirilsin, okullara cari bütçe ayrılsın, müfredat yerelleştirilsin, ülkeye giren nüfus kontrol edilsin, kalabalık okullar ve plansız eğitim engellensin, öğretmen eksikliği giderilsin, müdür ve müdür muavini münhalleri derhal açılsın, partizanlığa son verilsin, geçici atamalarda partizanlık yapılmasın, hademe eksikliği derhal giderilsin, okullardaki inşaatlar öğrencilerin hayatlarına kastediyor tedbir alınsın, tuvaletsiz veya 100 öğrenciye bir ve 55 öğretmene bir tuvalet düşen okullar bakanlığın ayıbıdır, okul giriş çıkışlarında trafik polisi sayısı artırılsın, okul taşımacılığının balık istifi şeklinde yapılması engellensin, ek ders ücretleri ve kira tahsisatları ödensin, bakanlık çalışanları ve denetmenlerinin sorunları çözülsün, çifte kadro uygulaması ve öğretmenlerin uzak yerlere yolluk verilmeden gönderilmesine son verilsin, ders hazırlık ödeneğinin parça parça verilmesi hakarettir, din dersi öğretmeni adı altında Türkiye’den öğretmen getirilmesi kabul edilemez, mesleki teknik öğretimdeki sorunlar giderilmeli, Türkiye’deki üniversitelere GCSE ve A Level ile öğrenci alınması partizanlığa alet edilerek gizlice dağıtıldı bu kabul edilemezdir, tüm yarışmacı sınavlara son verilsin, şeriat özlemindekilerin okullara sızma girişimleri ve arkasında yatan güçlerin üzerine kararlılıkla gidilsin. Yüzlerce çözüm dururken sayın bakanın basın önünde şov yaparak siyasi geleceğine yatırım yapması ülkenin nasıl yönetildiğinin en açık örneğidir.”