1. HABERLER

  2. ARŞİV

  3. NİHAYET ZORUNLU
NİHAYET ZORUNLU

NİHAYET ZORUNLU

Bütün motosiklet sürücü ve yolcuları, hız tahdit ve motor gücüne bakılmaksızın, bugünden itibaren kask takmak zorunda. Motorlu Araçlar ve Yol Trafik Tüzüğü’nün 58’inci maddesinin 3’üncü fıkrasında yapılan değişiklikle zorunlu hale gele

A+A-

 

 

Bütün motosiklet sürücü ve yolcuları, hız tahdit ve motor gücüne bakılmaksızın, bugünden itibaren kask takmak zorunda.

Motorlu Araçlar ve Yol Trafik  Tüzüğü’nün  58’inci maddesinin 3’üncü fıkrasında yapılan değişiklikle zorunlu hale gelen kaskı takmayan sürücüler, yapılacak denetimlerle rapor edilecek. Kask takmayanlara veya kurallara uygun olmayan kask takanlara 100 cc üstündeki motosiklerde 320 TL ve 50 puan; 100 cc altındakilere 195 TL ve 30 puan ceza yazılabilecek.

Bugüne kadar sadece 100 cc üzerindeki motosiklet ve 50 hız limiti üstü olan yollarda giden 100 cc altındaki motosiklet sürücü ve yolcuları kask takmak zorundaydı. Tüzük değişikliğiyle bu uygulamaya 100 cc altında olan ve şehir içlerinde giden motosikletler de dahil edildi.

Yol güvenliğine büyük katkı yapması beklenen yeni düzenlemeyle zorunlu hale gelen kaskın, başı tamamen içine alacak şekilde, yapı itibarıyla herhangi bir darbeyle kolayca kırılmayan nitelikte ve içerisinde yumuşak bez veya nesne mevcut olan, çene altına tutuşturulacak kayışı ve ön tarafında yüzü koruyucu plastik camı bulunacak şekilde imal edilmiş olması gerekiyor.

KASKIN KAFAYA İYİ OTURMALI

İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı, konuyla ilgili olarak bir süre önce yaptığı açıklamada, kask alınırken dikkat edilmesi gereken hususlara da dikkat çekmişti.

Kask ağırlığının modeline göre en fazla 1100- 1550 gram civarında, görüş açısının geniş ve ses yalıtımı ile konforunun iyi olması gerekiyor. Vizör kısmının buğulanmaya karşı folyosunun olmasına özen gösterilmeli.  Vizörün UV ışıklarına karşı hassasiyeti test edilmiş olmalı. Gözü yoracak ve güneş ışıklarını direk alacak, plastik vizörlerden kaçınılmalı. Vizör için ayrıca uluslar arası standart ibaresi bulunması tercih sebebi olmalı.

Kaskın kafaya iyi oturması gerekiyor.  Kafada öne veya arkaya doğru sallanmamalı, kafa hızla yanlara çevrildiğinde dönmemeli.

EN MAKUL STANDART “ECE”

Kaskların uluslararası standartta  olması gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, kask alınırken ECE22-05 (Avrupa Birliği), D.O.T.(ABD), TUV (Alman), BSI (İngiliz), DOT FMVSS (ABD), Snell (ABD); NZ (Yeni Zellanda), CSA CAN3 (Kanada) ve JIS (Japonya) gibi standartlardan en az birine sahip olmasına özen göstermek gerektiği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, bu standartlardan en makbulünün Avrupa Birliği standardı “ECE” olduğu da ifade edildi.

KASKIN ÖMRÜ 5 YIL

Kaskların ömrünün yaklaşık beş yıl olduğu da belirtilen İçişleri Bakanlığı açıklamasında, bu yüzden hiç düşmemiş olsa bile kaskın beşinci yıl değiştirilmesi gerektiğine dikkat çekildi.  Kask düştükten sonra ise  özelliğini yitirdiğinden, düşürülmüş kaska güvenilmemesi ve yeni kask alınması gerektiğine vurgu yapıldı.

Açıklamaya göre, kasklar kullanım amaçlarına göre dizayn edildiklerinden, farklı motosiklet çeşitlerinde güvenli olmayabilirler. Dolayısıyla, motosikletin cinsi ile kask uyumlu olmalı. Örneğin, çok yüksek  hız yapabilen bir yarış motosikletinin kaza anında, sürücüsünün  kafasını koruyabilmesi için kafatasını tamamen saran ve darbe hızını en aza indirgeyen Tam Kapalı (Full-Face) bir kask giymesi gerekir.
Kaskın hava giriş düzeneği ve arka kısmında hava tahliye kanallarının olması tercih sebebi olmalı. Hangi motosiklet türü olursa olsun kaskın çeneyi koruyan tipi tercih edilmeli. Kaskın boynu sarması gerekir, boyun açıkta kalmamalı.

Kaskın açık renkli, tercihen beyaz olmasının görünülebilirlik açısından avantaj olduğu da vurgulanan açıklamada, 12 yaşından küçük çocukların motosikletle taşınmaması  tavsiye edildi.

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 1506 defa okunmuştur