1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Öğrenciler gelecekten umutlu değil
Öğrenciler gelecekten umutlu değil

Öğrenciler gelecekten umutlu değil

YENİDÜZEN, başlattığı “Liseli gençlik ülke geleceği hakkında ne düşünüyor” yazı dizisine bu hafta Mağusa’nın köklü okullarından Namık Kemal Lisesi’yle devam etti

A+A-

YENİDÜZEN, başlattığı “Liseli gençlik ülke geleceği hakkında ne düşünüyor” yazı dizisine bu hafta Mağusa’nın köklü okullarından Namık Kemal Lisesi’yle devam etti. Namık Kemal Lisesi öğrencileri gelecekten umutlu değil:

“Bir kısır döngü yaşanıyor, gelecekten umutsuzuz”

Didem MENTEŞ


Namık Kemal Lisesi öğrencileri, Kuzey Kıbrıs’ta yaşamak için sağlıklı bir gelecek görmediklerini dile getirdi.
Namık Kemal öğrencileri, ileride çeşitli ve farklı meslekler seçmekte titiz davranırken, Kıbrıs’ın Kuzey’in de köklü bir gelişimin yaşanması gerektiğine vurgu yaptı. Devletin halkı için çalışmadığına değinen gençler, “nüfus patlaması ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle umutlu bir gelecek vaat edilmiyor” dedi. Üniversite hayatlarından sonra ülkelerine dönmek isteyen ancak iş bulamamaktan kaygı duyan öğrenciler, “bir kısır döngü yaşanıyor” diyerek ülkenin içinde bulunduğu duruma da tepki gösterdi.

Oğuzhan Dölek:
“Eskişehir Osmanpaşa Üniversitesi’nde makine mühendisliği veya işletme okumak istiyorum. Eğer Türkiye’de iş imkanı bulursam geri dönmeyi düşünmüyorum. Buradaki iş imkanları giderek azaldı, devlete girmeye çalışsak bile da azaldı. İş bulursam her yere gidebilirim. Ülke turizm cennetiydi. Çoğu olaylar yaşadık. Bir gelecek olması için doğru adımlar atıldığı sürece bu ülke iyi bir yere gelebilir. Kapalı Maraş nasıl güzel bir yerse doğru adımla turizmi o hale getirebiliriz. KKTC tarihi ve turizmi adına bir potansiyeldir, ülkeyi tanıtmak için bir avantajdır. Devlet halkı için çalışması gerekiyor. Ama bizim ülkemizde devlet kendisi için çalışıyor, halkı için değil. Ülkenin gelişmesi adına hiçbir şey yok. Halk için çalışılırsa hem kültürel hem de bilimsel olarak gelişebiliriz”

Sultan Koçak:
“Ben ileride öğretmen olmak istiyorum. Ankara ya ada Gazi Üniversiteleri tercihlerim arasında olacak. Matematik ya da biyoloji öğretmenliği okuyacağım. Eğer Ankara’da iş bulursan adaya geri dönmeyi düşünmüyorum. Kuzey Kıbrıs’ta öğretmenlik konusunda alan olmayabilir. İnsanların kendilerini gerekli şekilde geliştirmesi ve bilinçlendirmesi bakımdan gelecekte öğretmenlere daha çok ihtiyaç olacağını düşünüyorum”

Hacer Akın:
“İzmir Ege veya Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde bio-medikal ve genetik okumak istiyorum. Bu bölümü tercih etmemin sebebi çok fazla talep olmamasıdır. Ayrıca çok kapsamlı bir bölümdür. Bu bölümlerle ilgili çok kapsamlı bir laboratuar yok. İlk hedefim okuduğum üniversitede kalarak akademik açıdan kendimi geliştirmek ve  akademisyen olabilmektir. Ama olmazsa ülkeye geri dönüp geniş kapsamlı bir laboratuar açmayı düşünüyorum. Kuzey Kıbrıs’ta bir gelecek görmüyorum. Çünkü ekonomi çok fazla geriledi ve nüfus patlaması yaşanıyor”

Fırat Gürakansel:
“Şuanda kafamda olan müzik… Eğer şansım olursa Türkiye’de müzik okuyacağım. Ama olamazsa iletişim üzerine tercik yapacağım. Antalya Akdeniz Üniversitesi’nde Radyo, TV ve Sinema Bölümü tercihim olabilir tabi bu sınavı kazanmama bağlıdır. İmkanlar el verişli olursa müziği burada ailemin yanında da sürdürebilirim. Ülkenin durumu bilindiği üzere vahimdir. İnsanlar artık kazancı nerede sağlayabilir oraya bakar. Toplumun yarısı bet ofislerde, gece kulüplerinde ve kumarhanelerden çıkmaz oldu. Toplum bun nedeniyle kaybediyor. Gençlerde madde bağımlılığı artmış durumda. ülkemizde hangi problem olursa olsun hepsi ekonomik probleme bağlanabilir. Her şey siyasete bağlanıyor.  Siyasileri kim artık nasıl değerlendirecekse değerlendirsin be ülke siyasetinin durumunu beğenmiyorum. İnsanlar toplum iyiliği için çalışacaklarına belli bir çıkar çerçevesinde çalışıyorlar ve birbirlerini yüzlerine bakıyorlar. Bu konuda tabi devlet adamları ne kadarda eleştirilirseler de at gözlüğü takabiliyorlar. Ülkede çok iyi düşünen devlet adamları da var ama her şey ilerde gösterilecek. Bugün özelin devletten zengin olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Artık ilerisini bekleyip göreceğiz”

Mercem Adıgüzel:
“Ben İzmit Kocaeli Üniversitesi’nde oyunculuk eğitimi almayı düşünüyorum. Tiyatro eğitimi hedeflerim arasındadır. Bir ajansa kayt olabilir her türlü reklam veya dizi çekimi yapabilirim. Kıbrıs’ta sanat ve sanatçıya sahip çıkılmıyor. Bu nedenle geri dönmeyi düşünmüyorum. Eğer birgün imkanlar değişirse dönebilirim. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum belli eğer bu şekilde devam ederse bir umut olacağını düşünmüyorum. İşsizlik hat safhada, Lefkoşa’daki belediye krizi zaten görülüyor. Bu şekilde ilerlerse bir gelecek yok”

Ramazan Baş:
“Antalya Akdeniz Üniversitesi’nde Radyo, TV ve Sinema Bölümü’nde eğitim almayı düşünüyorum. Kıbrıs’ın şunda içinde bulunduğu duruma bakılırsa bu ülkede gençler için bir gelecek görünmüyor. Kısmet olurda burada iyi bir şirkette iş bulursan geri dönerim ama bulmazsam dönmeyi düşünmüyorum. Burada bir gelecek yok. Başımızda olan yöneticilerin ülkeyi yönetmeyi bilmediklerini düşünüyorum. Aynı kişiler dönüşümlü olarak başa geçip, gençler seçilmediği için yeni fikirler oluşamıyor. Kısır döngü gibi bir şey”

Berk Koç:
“İstanbul’da Mimar Sinan Güzel Sanatlar Lisesi’ne geçmeyi düşünüyorum. Sinema ve film bölümünü tercih edeceğim. Oradan Bahçeşehir Bilgi Üniversitesi ya da Mimar Sinan Üniversitesi’nin yeterlilik sınavıyla fotoğraf ve video bölümüne girmeyi hedefliyorum. Girdikten sonra ikinci bölüm olarak Radyo, TV ve Sinema okumayı düşünüyorum. Ben İstanbul’da kalmayı düşünüyorum, ama aile hayatımdan dolayı burada dönebilirim. Kuzey Kıbrıs’ta imkan yok. Gümrük fiyatları çok yüksek bu nedenle teknolojik aletler bile ülkeye çok geç geliyor. Gelişmemiz için dünyaya açılmamız gerekir diye düşünüyorum”

Bu haber toplam 2312 defa okunmuştur