ÖĞRENCİLER YENİDÜZEN'E KONUŞTU
Haspolat Meslek Lisesi’nde açılan İlahiyat Bölümü’nde öğrenim gören öğrenciler yaşadıklarını YENİDÜZEN’e anlattı.
Kimi öğrenciler ilahiyat okumaları yönünde kendilerine “imamlardan” telkin geldiğini aktarırken kimileri ise k
Didem MENTEŞ -Tanju KONURALP
Haspolat Meslek Lisesi’nde açılan İlahiyat Bölümü’nde öğrenim gören öğrenciler yaşadıklarını YENİDÜZEN’e anlattı.
Kimi öğrenciler ilahiyat okumaları yönünde kendilerine “imamlardan” telkin geldiğini aktarırken kimileri ise kendi istekleriyle bu yönde bir eğitim almayı seçtiklerini ifade etti. Öğrencilerden bazıları Lefkoşa Küçükkaymaklı’daki kısmını İslam Kültür Cemiyeti’ne ait bir yurtta konaklıyor. Öğrenciler okuldan sonra burada da “din eğitimi” aldıklarını söylerken tüm ihtiyaçlarının da Türkiye’deki “yardımsever” kişiler tarafından karşılandığını anlattı.
İlahiyat öğrencileriyle yaptığımız görüşmede bazı gençler önceki günkü YENİDÜZEN’e yapılan taşlı saldırı nedeniyle özür dilerken, gençlerin ayrı ayrı ama aynı cevapları vermeleri de dikkatlerden kaçmadı.
Kimi çift uyruklu, kimi de TC kökenli çocuklardan bir kısmı din üzerine eğitimini sürdürmeyi düşündüğünü belirtirken, bir kısmı da farklı meslekleri hedeflediğini dile getirdi.
“Kıbrıs’ta açılmasaydı Türkiye’de İmam Hatip Lisesi’nde okumaya gidecektim” diyen öğrenciler, bölümün açılacağını çok önceden duyduklarını, cami imamları tarafından da bölümde okumak için kendilerine teklif edildiğini söyledi.
“KENDİMİZ İSTEDİK”
Öğrenciler, kendi istekleri doğrultusunda bölüme kayıt yaptırdıklarını, ailelerinin hiçbir baskı unsuru oluşturmadığını kaydederek, “İlahiyatın ne olduğunu bilerek buraya geldik” şeklinde konuştu.
Normal liselerdeki 9’uncu sınıf ders müfredatının dışında; haftada 3 saat Arapça, hafta 4 Kur’an ve haftada 2 saat de temel dini bilgiler dersleri aldıklarını söyleyen öğrenciler, “Bu bölüme saygı duyulmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
DİNİ EĞİTİME YURTTA DEVAM
Kimi Kaplıca’dan kimi Dipkarpaz’dan kimi Mağusa kimi de Lefkoşa Surlariçi’nden gelen öğrenciler, Kuzey Kıbrıs Türk İslam Kültür Cemiyeti’ne ait yurtta kaldıklarını, istedikleri zaman da ailelerini görebildiklerini söyledi. Yurtta saat 19.00’dan 21.00’e kadar etüt dedikleri “din dersleri” görmeye devam eden öğrenciler, boş zamanlarında da yurttaki bilgisayarlardan yararlanıyor.
Öğrenciler, ihtiyaçlarının bir kısmını İslam Kültür Cemiyeti bir kısmını da Türkiye’deki yardımsever kişilerin karşıladığını, yemekten alışverişe kadar kendilerine her istenilen şeyin alındığını aktararak yaşantılarından “memnun” olduklarını kaydetti.
TAŞLANMIŞTIK!
Hatırlanacağı üzere önceki gün YENİDÜZEN olarak okulu ziyaret etmiş ancak öğrencilerin taşlı saldırısı ve okul yönetiminin sert tepkisini görmüştük. Dün Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Mesleki Teknik Öğretim Dairesi Müdürlüğü devreye girerek röportaj yapmamıza olanak sağladı.
ÖĞRENCİLERİN GÖRÜŞLERİ AYRINTILARIYLA YENİDÜZEN’DE