1. HABERLER

  2. ARŞİV

  3. ÖĞRENCİLERİN 'BURS' ÇİLESİ
ÖĞRENCİLERİN BURS ÇİLESİ

ÖĞRENCİLERİN 'BURS' ÇİLESİ

ÖĞRENCİLERİN “BURS” ÇİLESİ

A+A-

 

 

 

Yurt dışında öğrenimini sürdüren lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri, Milli Eğitim Bakanlığı’nın dönem başından beri burslarını yatırmadığı için büyük sıkıntılar yaşadıklarını dile getirdi. Her yıl aynı problemle karşılaşan öğrenciler, bakanlığın bursları düzensiz yatırması sebebiyle her geçen gün daha fazla sıkıntı çekerken ailelerinin de çok zor durumda kaldıklarını aktardı.

Öğrenimleri sebebiyle yurt dışında bulunan ve içinde bulunduğumuz haftada sınavlarına hazırlanan öğrenciler bakanlığın bursları yatırmaması nedeniyle “ev kirasından okul ihtiyaçlarına” kadar büyük mağduriyetler yaşıyor.

YENİDÜZEN yurt dışında mağdur olan öğrencilerle görüştü, onların sıkıntılarını dinledi. Kıbrıslı Gençlik Platformu (KGP) Başkanı Nuhçan Akçit, YENİDÜZEN’e yaptığı açıklamada bugüne kadar çeşitli yollarla gündeme getirdikleri öğrenci sorunlarının, yetkililer tarafından yeterince dikkate alınmadığını dile getirdi.

 

“BÜYÜK SIKINTI YAŞIYORUZ”

En büyük sorunlardan biri bursların düzenli olarak yatmaması olduğunu belirten Akçit, yetkililerle birçok kez görüşülmesine ve basında da defalarca dile getirilmesine rağmen devletin gençlerin sorunlarına karşı yeterli duyarlılıkta bulunmadığını kaydetti. Nuhçan Akçit, bursların bir yıldan fazladır düzensiz yattığını, bu dönem başından beri de yatmadığını vurgulayarak sürekli devam edeceğine dikkat çekti. Akçit şöyle konuştu: “Bilinmelidir ki burslar yatsa da düzenli yatmadığı takdirde sıkıntılar devam etmekte ve de anlamlı olmamaktadır. Esas önemli nokta bazı yetkililerin devletin mali durumunun kötü olması sadece burslar yatırılırken akıllarına gelmesi de başka bir üzücü tarafıdır. Bir sürü yere yapılan harcamalardan kısılmamakta fakat konu burslara gelince böyle bir tavır alınması yetkililerin gençlere ne kadar önem verdiğinin göstergesidir.”

 

BAKAN SÖZÜNÜ TUTSUN

Gençlerin sorunlarının sadece burs olmadığını, başka sorunlarla da karşı karşıya kaldıklarına değinen KGP Başkanı, “Bu yüzden bütünlüklü bir çözüme yani tüm sorunların birden ele alınmasına ihtiyacımız vardır ki daha sonraki aşamalarda aksayan bütün gençlik sorunlarında bahaneler diğer noktalara bulunmasın” dedi. KGP olarak taleplerinin, Eğitim Bakanı Kemal Dürüst’ün söz verdiği çalıştayın önümüzdeki aylar içinde yapılması ve taleplerin değerlendirilmesi olduğunu söyleyen Nuhçan AKçit, “Gençliğin değerli olduğunu ve buna önem verildiğini gösteren adımların derhal atılmasını talep etmekteyiz” dedi.

 

VERİLEN SÖZLER TUTULSUN

KGP Başkanı Nuhçan Akçit şöyle devam etti: “Unutulmamalıdır ki gençler yurt dışında okurken ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına düzenli olarak bursların yatması çok önemli noktalardan biridir. Bizler Kıbrıslı Gençlik Platformu olarak çalıştay talebimiz gerçekleşene ve tüm sorunları kapsayıcı bir şekilde çözülmesi için verilen sözlerin tutulmasını beklemekteyiz. Çalıştay talebimizin içeriği tüm gençlik sorunlarına yönelik çözümler getirilmesi için eğitim sisteminden işsizliğe kadar her konun gündeme gelmesi bu konuda sonuca ulaşılması için çalışmaların başlatılmasıdır. Unutulmamalıdır ki gençlerin sorunlarını çözmek için geç kalınan atılması gerek adımlar bir an önce atılmalıdır. Bizler bu sorunların çözümü için uğraşmakta ve gerekeni yapmak için çalışmalarımıza devam etmekte ve sonuca ulaşana kadar da taleplerimizi ortaya koyup gereken yöntemleri izlemekte kararlıyız.”

 


 

HAYRİYE RÜZGAR (KGP İSTANBUL TEMSİLCİSİ):

“Temmuz ayı itibarıyla burslarımızı alamadık. Eğitim Bakanlığı, Maliye Bakanlığı’nın bütçe ayırmamasından dolayı bursları alamadığımızı söyledi. Eğitim Bakanlığı topu Maliye’ye Maliye Bakanlığı da topu Eğitim Bakanlığı’na atıyor. Maliye Bakanlığı, Eğitim Bakanlığı’nın gerekli belgeleri kendilerine ulaştırmadığı için bursların geciktiğini söylüyor. Bizim de bilgimizde olmadığı için zor durumda kalıyoruz. Öğrenciler ev kiralarını ödeyemiyor, elektrik ve su faturalarını ödeyemez duruma geldiler. Öğrenciler gerçekten zor durumda, bakanlık aralık ayında ödeyeceğini söyledi ama bilemiyoruz.”

 

BUSE KURTDERELİ/ADANA:

“Okullarımız açılalı üç ay olmuştur. Bu süre zarfında hiçbir şekilde burs alamadık. Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu burs tüzüğünde burslarımızı her ayın 10’u ile 15’i arasında almamız gerekirken, biz şimdiye kadar henüz bir burs almış değiliz. Ben ve benim gibi burs hakkı kazanmış birçok arkadaşım da bu bursa güvenerek yurt dışında eğitimi tercih etmiştir. Burslarımızın yatmaması sebebiyle hem biz hem de ailelerimiz maddi ve manevi yönden mağdur olmuş durumdayız. Açıkçası her kitap alacağımızda ya da her fatura ödeyeceğimizde artık ailelerimizden para istemeye çekinir olduk. Haklı olarak onlarda bu yükün altından nasıl kalkabiliriz diye düşünüyorlar. Buradan tüm Adana’da okuyan arkadaşlarım adına sesimizi duyurduğunuz için YENİDÜZEN’e teşekkür ederiz. Umarım en yakın zamanda bizi dikkate alırlar ve burslarımızı yatırırlar. Son söz olarak da dün okuduğum Mehmet Ekin Vaiz’in bir sözünü paylaşmak istiyorum: Hükümet yurt dışında okuyan öğrencilerin burslarını biraz daha yatırmazsa beyin göçü açlıktan olacak.”

 

SELEN ÇAKAL/ İZMİR:

Eylül itibariyle okulun açıldığı düşünülecek olursa harç paralarımız, kitap paralarımız ve her ay ödediğimiz kira ve faturalarımızın olduğu ancak bunların hep ailemizin cebinden çıktığı unutulmamalıdır. Her ay belirli tarihlerde yatması beklenen bu bursun hiç yatmaması beni ve benim gibi bu bursa güvenip yurt dışında okuyan arkadaşlarımı mağdur etmektedir. Ailelerimiz de artık bize gönderdikleri paralarla başa çıkamaz oldular. Devletimizin en yakın zamanda bu soruna bir çözüm bulmasını ve ilk önce biz yurt dışında okuyanların öncelikli olarak düşünülmesini istiyorum çünkü ailelerimizin yanında olmadığımızdan dolayı buna en çok bizim ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. En yakın zamanda burs yatmalıdır yoksa zaten bu gidişle ne biz ne de ailemiz bu yükü daha fazla kaldıramayacağız. Ben ve benim gibi öğrencilere YENİDÜZEN ses olduğu için çok teşekkür eder ilgililerin en yakın zamanda bizi dikkate almalarını bekliyorum.”

 

KASIM AYKENT/İSTANBUL:

“Gençliğe zaten ne kadar önem verdiğini bildiğimiz KKTC hükümeti bir kez daha vurdumduymaz hareketlerde bulunmakta kendi yasalarını hiçe saymaktadır. Her ayın ilk haftası yatması gereken burslar okul açılalı iki ay ve de yaz dönemine ait üç ay (yarım) geriye dönükler yatmamaktadır. Biz yurt dışında okuyan öğrenciler ne yazık ki ev sahibine aynen hükümetin yaptığı gibi ‘para yoktur be gençler yatıralım bursçuklarınızı’ deme lüksüne sahip değiliz. İlgilenmek zorunda olduğumuz derslerimizin yanında bu ayı nasıl kapatacağız? Faturalarda ödenmemiş durur. Bunlarında hesabını yapmak zorunda bırakılıyoruz. Biliyorum ki bu yazılanların üstüne bir şekilde o para bulunacak ve burslar yatacak. Önemli olan gençlerin tek derdinin Kıbrıs'taki başka kesimler gibi sadece para olmadığının anlaşılmasıdır ve bu anlaşılana kadar biz mücadele etmeye devam edeceğiz.” 

 

ERGE YURTDAŞ/İSTANBUL:

“Yaz süresince ve yeni dönem eylül ayından beri burslarımız yatmıyor. Bizim asıl istediğimiz burslarımızın düzenli olarak her ay yatmasıdır ama sizler de bunun farkındasınız burslarımız yatmıyor. Evlerimizin kirasını, doğal gazı, elektriği ödemede gecikiyoruz. Daha önceki yıllarda bu konuya ilişkin eylemler yapmış olsak da pek etkili olmadı. Sadece o an için burslarımız yatırıldı ve gerisi gelmedi. Tabii sadece sorunumuz da burs değil aslında. Bizler Türkiye’de okuyan Kıbrıslı öğrenciler olarak bu durumdan üzgün, şikayetçi ve mağduruz.”

 

 

 

 


 

Kavaz: “Nakit sıkıntısından kaynaklanıyor”

 

Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’na bağlı Yüksek Öğrenim ve Dış İlişkiler Dairesi Müdürü Hüseyin Kavaz, konuyla ilgili YENİDÜZEN’e yaptığı açıklamada Maliye Bakanlığı’ndan kaynaklanan nakit sıkıntısı nedeniyle bursların henüz yatmadığını dile getirdi. Maliye Bakanlığı ile temasların devam ettiğini, Maliye’nin kendi bakanlıklarına kaynak çıkarması ile bursların yatacağını belirten Kavaz, Maliye Bakanlığı’nın yetki verdikten sonra bordroları hazırlayarak ödeme yaptıklarını kaydetti. Müdür Hüseyin Kavaz, öğrencilerin mağdur durumda olduklarını bildiklerini, Maliye Bakanlığı’nın kendilerine yetki vermesi durumunda bir an önce bu durumun giderileceğini sözlerine ekledi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 5247 defa okunmuştur