Öğretmen atamaları başladı, kitaplar dağıtılıyor
Okulların açılması üzerinde 1 ay geçti eksik kadrolara öğretmen atamaları dün başladı, öğrencilerin ders kitapları da yeni dağıtıma çıktı.
Didem MENTEŞ
Okulların açılması üzerinde 1 ay geçti, öğrencilerin ders kitapları yeni dağıtılmaya başladı.
Eğitim Bakanlığı’nın gerek kitap bütçesinde gerekse ihaleye ilgili yaşadığı sıkıntılar nedeniyle 4 haftadır okullara verilmeyen kitaplar, dağıtılmaya başlandı. Okullardaki eksik öğretmen kadrosunun giderilmesi için de Maliye’den önceki gün yetki alan Eğitim Bakanlığı, öğretmen atamalarını da yapmaya başladı.
Müsteşar: “Eksikler giderilmeye başlandı”
YENİDÜZEN’e konuşan Eğitim ve Kültür Bakanlığı Müsteşarı Mehmet Burhan, eksik öğretmen kadrolarının doldurulmaya başladığını ve çalışmaların devam ettiğini belirterek, ilk ve orta eğitimdeki kitap eksikliğinin de giderilmeye başlandığını açıkladı.
Liselere tüm kitapların dağıtıldığını, ortaokullarda ise dağıtımın başladığını ve 1-2 güne tamamlanacağını söyleyen Burhan, ilkokullarda 3’üncü sınıflar dışındaki tüm kademelere kitapların dağıtıldığını belirtti. Mehmet Burhan, bu hafta içerisinde bütün ilkokullara tüm kitapların dağıtılarak sorunun aşılacağını öngördüklerini belirtti.
Öğretmen sendikaları
KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, bu yıl Türkiye’nin Kıbrıs’a eğitim ambargosu uygulaması nedeniyle kitap basımlarının geciktiğini savundu. Elcil, ilkokul 3’üncü sınıflar dışında Cuma gününe kadar tüm kitapların gelmeye başlayacağını aktardı.
KTOEÖS Başkanı Selma Eylem, orta eğitimde eksik öğretmen kadroları için mülakatların yapıldığını ancak müdür ve müdür muavini eksikleri için Eğitim Bakanlığı’nın hiçbir girişim yapmadığını söyledi.
YENİDÜZEN’e konuşan Eğitim ve Kültür Bakanlığı Müsteşarı Mehmet Burhan, eksik öğretmen kadrolarının doldurulmaya başladığını ve çalışmaların devam ettiğini belirterek, ilk ve orta eğitimdeki kitap eksikliğinin de giderilmeye başlandığını açıkladı.
Müsteşar: “Bütçe kalemiyle ilgili sorunlar yaşadık”
Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Mehmet Burhan, kitaplarla ilgili çalışmanın zamanında başladığını ancak Eğitim Bakanlığı’ndan kaynaklanmayan bir takım gecikmeler olduğunu söyledi. Kitapların basımıyla ilgili bütçe kaleminde bir sorun yaşandığını, bu sorundan dolayı ihaleye çıkılamadığını aktaran Burhan, bu durumun birkaç haftalık kayba neden olduğunu söyledi. Hükümet ortaklarından bununla ilgili destek istenildiğini ve sorunun hallolduğunu belirten Burhan, ancak o dönem dövizin fırlamasıyla eğitimin de etkilendiğini aktardı. Burhan, “Dövizin fırlamasıyla kitap bütçesine ayırdığımız miktar yetersiz oldu. Bunda bir artırıma gitmek durumunda kaldık ve parayı bulmak için de 1 hafta kaybımız oldu. Toplamda bu süreçler 4-5 haftalık bir süre kaybettirdi. Yaşanan bu süreçler şimdiye yansıdı. Mümkün olduğu kadar sorunu minimize etmek için kitapları online ortamda yayınladık” dedi.
Gelinen noktada lise kademesinde tüm kitapların dağıtıldığını, ortaokul kademesinde gelen kitapların dağıtımına başladığını belirten Burhan, 1-2 güne bu dağıtımların tamamlanacağını söyledi.
İlkokullarda ise 3’üncü sınıflar dışındaki tüm kademelere kitapların dağıtıldığını aktaran Mehmet Burhan, bu hafta içerisinde bütün ilkokullara kitapların dağıtılarak sorunun aşılacağını öngördüklerini belirtti.
Burhan, liselere tüm kitapların dağıtıldığını, ortaokullarda ise dağıtımın başladığını ve ilkokullarda 3’üncü sınıflar dışındaki tüm kademelere kitapların dağıtıldığını belirtti.
“2019 için kitap bütçesini yerel kalemlere aktardık”
“Hükümetin eğitilme ile ilgili aldığı bazı kararlardan dolayı Türkiye’nin eğitime ambargo uyguladığı ve para göndermediği” yönündeki iddialarla ilgili Müsteşar Burhan, şunları söyledi:
“Sadece kitaplar konusunda değil birkaç bütçe kalemiyle ilgili sorunlar yaşadık. Sadece TC kalemlerinde değil yerel kalemlerde de sorunlar yaşadık. Eminim her bakanlıkta oldu ama kitap bütçesi TC kalemidir. Böyle bir sorun yaşadığımız Hükümet ortaklarımızla paylaştık. Aslında bu sorunun kaynağının ne olduğunu araştırmak için yapılan istişareler bu süreyi uzattı. Biz bu yıl 2019 bütçesinde her yıl TC kaynaklı olan bu kitap bütçesini, yerel kalemlere aktardık. Önümüzdeki yıl tedbir amaçlı yerel kalemlere devir alacak”
“Öğretmen eksikliği giderilmeye başlandı”
Öğretmen eksikliklerinin de giderilmeye başladığını belirten Burhan, şunları söyledi: “16 Ekim’de mesai saati bitiminde beklediğimiz öğretmen yetkilerini aldık. Aynı geceden öğretmen arkadaşları aramaya başladık. Dün itibariyle öğretmenler görevlerine başladı. Tabi öğretmen eksiliği de bizden kaynaklıymış gibi görünür ama genel kamuda yaşadığımız problemin bir parçasıdır. Kadrolarımızı tasarruflu bir şekilde Maliye Bakanlığı düzenlemek durumundadır. Bu ülkede birçok ihtiyaç vardır. Tabi ki eğitim sosyal devlet anlayışı gerektiğinden, eğitim ve sağlık bizler için öncelikli olmalıdır. Tabi bütün kamuda ihtiyaç vardır. Kamunun yürüyebilmesi için Başbakanlık ve Maliye Bakanlığı belirli paylaştırmaları yapmak durumundadır. Yine yaz içinde yapılan istişarelerde gerekli ihtiyaçların yeterince tarafımıza sağlanması, bunları daha sonra geçici öğretmenle sağlamak durumunda kalmamız bu süreçleri bize uzattı. İlköğretimde öğretmen ihtiyaçları tamamlandı, belki tek tük kalmış olabilir ama arkadaşlarımız bunları çek ediyor. Orta öğretimde de yetkilerimiz azar azar geliyor, geldikçe dolduruyoruz. Orda da sorunun çoğu aşıldı. Kalan ihtiyaçlarımız karşılamak için arkadaşlarımız çalışıyor”
KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, bu yıl Türkiye’nin Kıbrıs’a eğitim ambargosu uygulaması nedeniyle kitap basımlarının geciktiğini savundu
KTÖS: “Türkiye’nin eğitim ambargosu nedeniyle kitaplar geç basıldı”
KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, bu yıl Türkiye’nin Kıbrıs’a eğitim ambargosu uygulaması nedeniyle kitap basımlarının geciktiğini savundu. Elcil, ilkokul 3’üncü sınıflar dışında Cuma gününe kadar tüm kitapların gelmeye başlayacağını aktardı.
“Türkiye bize eğitim ambargosu uyguluyor. Çünkü bakanlık din derslerinin seçmeli olması ve Çanakkale kamplarıyla ilgili sorgulayan bir sürece girdiğinden dolayı Türkiye bilinçli olarak bize bir eğitim ambargosu uyguluyor. Türkiye kitapların basımıyla ilgili 2 milyon 300 bin TL parayı ve yeni okul yapılması için ayrılan 20 milyon TL parayı kesti dolayısıyla kitaplar basılamadı. Bu karar Ağustos ayında Bakanlığa bildirildi. Biz aracı oldu ve Avrupa Birliği devreye girdi. AB, parayı vermeye hazır olmasına rağmen bu ortaya çıkınca hemen para bulundu ve ihaleye çıkıldı. Tabi üstüne Türkiye’deki ekonomik kriz vurduğundan ve Türkiye’deki bütün kağıt fabrikaları kapatıldığı için Dolar’ın fiyatının da o günlerde belli olmaması nedeniyle açılan ihaleye hiçbir firma başvurmadı. Bu nedenle ihale de geç sonuçlandı. Okullar açıldıktan sonra ihaleyi 3 şirket aldı ve basmaya devam ediyor. Şuanda kitapların büyük bir bölümü basılmıştır. Cuma gününe kadar da gelecektir. İlkokul 3’üncü sınıflar hariç. Ortaokul ve liselerin büyük bir bölümü bitmiştir. Okullarda kitapların eksikliği, bu çıkan kitapların okullara dağıtımıyla ilgili bir tedbir almadı. Geç tedbir aldığından dolayı hala daha okullara kitap gitmedi. İsteyen gitsin alsın diye bir yaklaşıma gidildiği için okulların da maddi imkanı olmadığından dolayı gidip almalarında sıkıntı vardır. Hükümetin beceriksizliği vardır ama esas sorgulanması gereken okullarımızda çocuklarımızı kitapsız bırakan Türkiye yetkilileridir.
KTOEÖS Başkanı Selma Eylem, orta eğitimde eksik öğretmen kadroları için mülakatların yapıldığını ancak müdür ve müdür muavini eksikleri için Eğitim Bakanlığı’nın hiçbir girişim yapmadığını söyledi.
KTOEÖS: “Müdür ve müdür muavini eksikleri var”
KTOEÖS Başkanı Selma Eylem, orta eğitimde eksik öğretmen kadroları için mülakatların yapıldığını ancak müdür ve müdür muavini eksikleri için Eğitim Bakanlığı’nın hiçbir girişim yapmadığını söyledi.
Eylem, şunları söyledi: “Öğretmen eksiklikleri ile ilgili bugün (dün) kamuda mülakat yapılıyor. Eylül ve Ekim’de sınava girenlerden 11 branşta kişilerin mülakatları yapılıyor ve öğretmen eksikleri giderilmeye çalışılıyor. Ama bildiğiniz gibi okullar açılalı 1 ayı geçti. Bugün hala daha bu eksiklerin olması ne yazık ki kamusal eğitime verilen değeri gösteriyor. Mesleki teknik ve genel orta eğitimde ihtiyaç olan 35’in altında münhal ilan edildi. 1 ay oldu okula daha öğretmen gidecek. Kitaplar da aynı şekildedir. 1 aydır öğretmenler ve öğrenciler sınıflarda kitapsız ne yapıyor bir düşüşün. Böyle bir şey kabul edilemez. Kamusal eğitimi devlet ve Eğitim Bakanlığı gözden çıkarmıştır. Bu konuda sorumluluklarını yerine getirmemiştir. Kitaplar açısından da öğretmen açısından da hiçbir yasa, tüzük çalışması yapılmamıştır. Aylardır söylememize ve yazılı vermemize rağmen… Kamusal eğitim gözden çıkarılmıştı. Bu konuda KTÖS ile birlikte bir eylem yaptık ve siyah çelenk koymuştuk. Bunun devamı gelecektir çünkü eksiklikler devam etmektedir. Hala daha müdür ve müdür muavini yoktur. Okullarda 23 tane muavin eksiktir. Şuan itibariyle 5 okulda müdür eksikliği var. Yıl sonuna kadar daha da artacaktır. Bununla ilgili Bakanlık hiçbir girişimi yoktur. Bunların münhallerinin açılması ve atamalarının yapılması gerekir. Öğretmenlerin özlük haklarıyla ilgili, yasalar ve tüzüklerle ilgili çok büyük sıkıntılar vardır ve hiçbir çalışma ortada yoktur”