1. HABERLER

  2. ARŞİV

  3. ÖĞRETMEN KADROLARI ARTIRILDI
ÖĞRETMEN KADROLARI ARTIRILDI

ÖĞRETMEN KADROLARI ARTIRILDI

Cumhuriyet Meclisi, öğretmen kadrolarında 242 artış öngören “Öğretmenler (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nı oybirliğiyle kabul etti. Maddeleri kabul edilen tasarının geneli, ivediliği olmadığı için haftaya oylanacak. Tasarı görüşülürken, eğitim sor

A+A-

Cumhuriyet Meclisi, öğretmen kadrolarında 242 artış öngören “Öğretmenler (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nı oybirliğiyle kabul etti. Maddeleri kabul edilen tasarının geneli, ivediliği olmadığı için haftaya oylanacak. Tasarı görüşülürken, eğitim sorunları bir kez daha meclis gündemindeydi…

Tasarı, genel orta öğretimde 2 bin 128, mesleki eğitimde 668 olmak üzere toplam 2 bin 749; ilkokul, anaokul ve özel eğitimde 1710; köy kadın kursu öğretmenlerinde 42 ve öğretmen yardımcısı kadrosunda da 100 ek öğretmen öngörüyor.

Öğretmenler (Değişiklik) Yasa Tasarısı’yla ilgili İdari ve Sosyal İşler Komitesi raporunu UBP Girne Milletvekili Ergün Serdaroğlu’nun okumasından sonra söz alan CTP Girne Milletvekili Abbas Sınay, okullar açılalı bir ay olduğu halde bazı okulların öğretmensiz olduğunu söyledi.

Abbas Sınay, müdür ve müdür muavinliği terfi sınavlarında Kamu Hizmeti Komisyonu’nun devre dışı bırakıldığını savunarak, hükümetin istihdamları da istediği gibi yaptığını belirtti. Komisyonun adil davranmasını sağlamak gerekirken tam tersinin yapıldığını kaydeden Sınay, son 5 yılda 750 öğretmen kadrosu ihdas edildiğini; bu yasayla 242 kadro daha geldiğini; bunun nedeninin ülke nüfusunun kontrolsüz artışı olduğunu anlattı.

Nüfus kontrol altına alınmazsa, eğitimde ve sağlıkta planlama yapılamayacağını vurgulayan Sınay, bakanlık verilerine göre, devlet okullarında KKTC vatandaşı öğrenci sayısının 24 bin 978; TC vatandaşı 12 bin 923, 904’ünün 3. ülke uyruklu; özel okullarda ise 4 bin 935 KKTC; 457 TC ve 784 de 3. ülke uyruklu öğrenci olduğunu; bu rakamlara çok güvenmemekle birlikte okullardaki öğrenci sayısının yüzde 60’ının TC’li olduğunu söyledi.

Abbas Sınay, CTP’nin çocukların eğitiminin daha iyi duruma gelmesi için kadro yasasına olumlu oy vereceklerini açıkladı:

ADEM

CTP Gazimağusa Milletvekili Sonay Adem de, tasarıya olumlu oy vereceklerini belirterek, hükümetin eğitim yılı başladıktan sonra sorunlarla ilgilenmesini eleştirdi.

Okullarda yüzde 70’e yakın yurttaşın çocuklarının, yüzde 30 da yurttaş olmayan çocuğun okuduğunu ifade eden Adem, KKTC vatandaşı yüzde 60, çalışma izinli ailelerin çocuklarının yüzde 24’lerde olduğunu, çalışma izni olmadan okutulan yaklaşık yüzde 10’luk öğrencinin olduğunu vurguladı.

ÇAĞLAR

CTP Güzelyurt Milletvekili Mehmet Çağlar, bu yasanın mayıs ayında gündeme gelmesi gerektiğini kaydetti. Çağlar, öğretmen ihtiyacının ivedilikle ve fırsat eşitliğiyle giderilmesini istedi.

Çağlar, ülke şartlarının “göçmen, uyumlaştırma, vatandaşlık, yurttaşlık” gibi alanlarda da eğitimler planlanmasını zorunlu kıldığını; bu amaçla öğretmen yetiştirilmesi gerektiğini anlattı.

Çağlar, ülkede aciliyeti olan konuların “yurttaşlık eğitimi, ülkede yaşayan çalışma izinli gerekse çalışma izni olmayan insanların çocuklarının uyumlaştırma eğitimleri ve mesleklere kazandırma eğitimi” olduğunu ifade etti.

Bakanlığın Türkiye’yle benzeşip aynılaşmak anlayışından vazgeçmesini isteyen Mehmet Çağlar, ülke ihtiyaçlarına uygun öğretmen yetiştirme, müfredat geliştirme, okul tipleri belirleme ve kontenjan verme konularını partizanca yapmaması gerektiğini kaydetti.

DÜRÜST

Konuşmacıları yanıtlayan Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst, bazı eleştirilerin haksız olduğunu belirterek, sendikanın söylemiyle okullarda öğretmen açığı olduğunu kabul etmeyi kamuoyunun vicdanına bıraktığını söyledi.

Esas olarak haftada 5 ders verip “sendikal haktır” diye ihtiyaç olduğu halde yan okulda ders vermeye gitmeyen öğretmenlerin tartışılması gerektiğini vurgulayan Dürüst, sivil toplum örgütleri, sendikalar ve demokratik teamüllere saygılı olduklarını ama toplumsal menfaatler noktasında bunların tartışılması zamanı geldiğini belirtti.

SADECE 9 AÇIK VAR

Bugün itibarıyla genel orta öğretim kadrolarında 7 öğretmen açığı; ilköğretimde hiçbir açık olmadığını; mesleki teknik öğretimde ise 2 öğretmen açığı bulunduğunu açıklayan Dürüst, “Kadroları artırıyoruz çünkü tam gün eğitim sistemi hedefimiz var, artırıyoruz çünkü gerektiğinde kullanmak istiyoruz” diye konuştu.

Dürüst, nakil tüzüğü uyarınca gelecek yıl gene benzer sorunlar yaşanabileceğini, yasal düzenlemeyle bunu gidermek gerektiğini söyledi.

AVCI

ÖRP Genel Başkanı Turgay Avcı, 242 ek kadro öngören yasa tasarısıyla doğru yerlere doğru kişilerin alınması dileğinde bulundu.

HER GENCİN ÜNİVERSİTE MEZUNU OLACAĞI DÜŞÜNCESİ YANLIŞ

ÖRP Genel Başkanı, “Her KKTC gencinin üniversite mezunu olacağı düşüncesi yanlıştır. Ara eleman, teknik eleman ihtiyacı vardır. Eğer bu popülizm kafasıyla devam edersek, ‘herkes üniversite okuyacak, devlet de destek verecek’ dersek olmaz. Üniversiteler cenneti olmamız güzel ama her yıl 2 bine yakın KKTC uyruklu mezun vermesi düşündürücüdür, masaya yatırmamız gerekir.

UYUŞTURUCU SORUNU

Turgay Avcı, gençlerde ve çocuklarda uyuşturucu kullanımıyla ilgili haberlere işaret ederek, “Düşünülmesi gereken bunlardır” dedi.

EMİROĞLULARI

TDP Gazimağusa Milletvekili Mustafa Emiroğluları, Bakan Dürüst’ün söylediği pembe tablonun gerçek olmadığını belirtti.

Emiroğluları, öğretmen kadrolarının artırılmasına evet diyeceklerini ancak ülkedeki eğitim ve nüfusun nereye gittiğini tespit etmek gerektiğini belirterek, kontrolsüz nüfus artışı yüzünden okullarda yaşanan sıkıntılara işaret etti.


Emiroğluları, “Eğitimde plan program yok. Şimdi bir sağlık bilimleri çıktı, yakında bine yakın eczacı yetiştireceğiz ve bu çocuklar ne yapacak merak ediyorum” dedi.

ÇAĞLAR

Yeniden söz alan CTP Güzelyurt Milletvekili Mehmet Çağlar, nakil tüzüğünün mecliste çözümlenecek bir konu olmadığını; bakanlar kurulunun gerekli düzenlemeyi yapabileceğini söyledi.

GÖKMEN

ÖRP İskele Milletvekili Mustafa Gökmen, YDÜ’den ilahiyat fakültesi açılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bu zamana kadar açılmayışını eksiklik görenlerden biriyim” dedi.


Konuşmaların ardından Öğretmenler (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın maddeleri oybirliğiyle kabul edildi. Tasarının geneli, ivediliği olmadığı için haftaya kaldı.

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 1754 defa okunmuştur