ÖĞRETMENLERDEN EYLEM UYARISI
KTÖS ve KTOEÖS, hükümete perşembe gününe kadar süre verdi, önceden bildirdikleri 9 ana konuda adım atılmadığı taktirde eylem olacak
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ile Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), eğitimde ivedilikle çözülmesini istediği 9 ana konuda hükümetin perşembe gününe kadar adım atmaması halinde aynı gün saat 14.30’da Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı önünde yapacakları eylemin artarak devam edeceğini bildirdi.
KTÖS Eğitim Sekreteri Mustafa Özhür ile KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel imzasıyla bugün yapılan yazılı açıklamada, “ülkede eğitim, sağlık ve sosyal yaşamın felç olduğu” ileri sürüldü.
Ortak açıklamada, UBP “öğrencilerin eğitimi üzerinde politika yapan bir anlayış” olarak suçlanarak, “Sorunlara kulak tıkayan UBP zihniyeti iş bilmez, yasa tanımaz icraatlarıyla kaos üzerine kaos yaratmaktadır. Gündem değiştirmek için de yeni gündemler ortaya atmaktadır” denildi.
Hükümetin Ankara hükümetleriyle yapılan işbirliği sonucu ülkeye aktarılan nüfusun öğretmen eksikliği başta olmak üzere birçok sıkıntı ve sorunu beraberinde getirdiği ileri sürülen açıklamada, sınıflar ve doğal olarak okullarda ortan öğrenci sayısının UBP hükümeti ile Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın plansızlığıyla hala öğretmeni olmayan okullar olduğu savunuldu.
“İşbirlikçi UBP hükümeti, öğretmen eksikliğinin yanında öğrencilerimizin, velilerimizin cebine ellerini uzatıp taşımacılığı bile paralı hale getirmiştir. İthal müfredatlarla yaşanan sorunlar ve izlenen politikalar sürekli sıkıntıları artırmaktadır” denilerek, hükümetin Anayasa’nın “parasız eğitim” ilkesiyle Öğretmenler Yasası’na aykırı hareket ettiği iddia edildi.
Ortak yazılı açıklamada, hükümetin parasız eğitim ilkesine karşın İngilizce kitaplarını para karşılığı sattığı ifade edilerek, öğretmenlerin ders yılı hazırlık ve ek ders ödenekleri ile tahsisatlar ve ek mesailerin ödenmemesi de eleştirildi.
Yazılı açıklamada, perşembe gününe kadar çözülmesi konusunda adım atılması istenen sorunlar şöyle sıralandı:
“Müdür, Müdür Muavini, öğretmen, hademe, sekreter eksiklikleri tamamlanmalı. Münhal kadrolar derhal doldurulmalı. Kalabalık ve birleştirilmiş sınıflar ortadan kaldırılmalı. Öğretmenlerin yasal ödenekleri ödenmeli. Öğrencilerin eksik ders kitapları parasız tamamlanmalı. Adaletsiz geçici alımları ve görevlendirmelere son verilmeli. Her okulun kendi reel bütçesi oluşturulmalı. Okulların temel altyapı ihtiyaçları derhal giderilmeli. Taşımacılık tüzüğü değişikliği yeniden değerlendirilmeli. Keyfi olarak yasalar, tüzükler, genelgelerin değiştirilmesinden vazgeçilmeli. Devlet okullarına keyfi stajyer öğretmen gönderilmesinden vazgeçilmeli...”