1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Okula Gitmek İstemiyorum
Okula Gitmek İstemiyorum

Okula Gitmek İstemiyorum

Okula Gitmek İstemiyorum

A+A-

 

Uzm. Klinik Psikolog Güncel Masaroğulları

Tüm ebeveynler için çocuklarının okula başlaması heyecan ve mutluluk verici bir dönemdir. Okul, çocuğun zamanının büyük bir kısmını geçirdiği, sosyal ilişkiler kurduğu, hem bireysel hem de sosyal gelişimi için önemli kazanımlar elde ettiği bir ortamdır. Fakat, bazı aileler için çocuklarının okula gidip gelmesi rutin bir hal alırken, bazıları için problemli bir süreç olmaktadır. Özellikle, okula yeni başlayan çocukların bir kısmında okula gitmeyi reddetme davranışı görülmektedir. Bu çocukların okula gitmek istememeleri, okul ortamından korkuyor veya kaçınıyor olmalarından değil, ebeveynlerinden ayrılırken yoğun kaygı duymalarından kaynaklanır. Anne babasından veya bakımını üstlenen kişiden ayrı kalmak, o kişinin yokluğu ve güvende hissettiği ortamdan uzak kalmak çocuğun kaygılarını artırdığından okula gitmeyi reddetmesine neden olmaktadır.

OKUL REDDİNDE GÖRÜLEN BAZI BELİRTİLER

Okula gitmesi gerektiğini söylediğinizde bağırarak ağlayarak gitmeyi reddetmek. Kimi zaman sınıfın önüne geldiğinde ağlayarak bağırarak sınıfa girmeyi reddetmek. Baş ağrısı, mide bulantısı şikayetlerini öne sürerek okula gitmeyi istememek. Uyku problemi yaşamak. Ebeveynlerine aşırı düşkün olmak ve yanlarından ayrılmak istememek, okula gitmeyi reddeden çocuklarda görülen bazı belirtilerdir.

OKUL REDDİ, OKUL FOBİSİ VE OKULDAN KAÇMA BİRBİRİNDEN FARKLI MI?

Okul fobisi olan çocuklar ayrılık anksiyetesinden kaynaklı okula gitmeyi reddeden çocuklar gibi ebeveynlerinden ayrılma korkusu yaşamazlar. Bu çocuklar okul ortamından korktukları için okula gitmek istemezler. Ayrılık anksiyetesinden kaynaklı okula gitmek istemeyen çocukları, ebeveynleri okulda beklediğinde rahatlarlar ancak okul fobisi olan çocuklar, anne babaları yanlarında olsa dahi korkuları devam eder.

Okuldan kaçma davranışı da okul reddinden farklıdır. Okuldan kaçan çocuklar ailelerinin bilgisi dışında okuldan kaçıp, okul dışında daha çok keyif aldıkları bir ortamda zaman geçirirler. Halbuki okula gitmeyi reddeden çocuklar, okula gitmek istemediklerini ailelerine söylerler. Ayrıca, okuldan kaçan çocukların okul başarısı düşükken, okula gitmeyi reddeden çocukların okul başarıları iyidir ve eğitimleri ile ilgili hedefleri vardır.

OKULU REDDETMELERİNİN NEDENLERİ

Okulu reddetmelerinin altında çeşitli nedenler yatabilir. Aşırı koruyucu aileler çocuklarını kendilerine bağımlı olarak yetiştirdikleri için bu çocuklar okulda kendilerini güvende hissedemeyebilirler. Ayrıca, çocuklar ev ortamında  belirli kurallar konulmadan büyütülürse, her istedikleri yapılırsa, okul ortamında sorunlar yaşamaya başlarlar ve okula gitmeyi reddederler. Aile içerisinde çatışma, boşanma, stres gibi sorunların yaşanması da çocukların okula gitmeyi reddetmesine neden olabilir. Böyle bir durumda çocukların kaygısı artar, ebeveynlerinden uzakta oldukları için onları merak ederler ve kaygılanırlar. Bunun sonucu olarak da okula gitmeyi reddederler. 

NELER YAPMALISINIZ?

Okula gitmeyi reddeden çocuğunuzun isteğini kabul etmeyin. Bu sorunu çözmenin en önemli adımı çocuğun okula devam etmesini sağlamaktır. Okula neden gitmek istemediğini anlamak için onunla konuşmaya çalışın, sabırla dinleyin ve kendini anlatabilmesi için ona fırsat tanıyın. Gitmek istemediği nedeni öğrenip ona göre çözüm üretirseniz problemi ortadan kaldırabilirsiniz. Öğretmenleri ile bu durumu paylaşmakta fayda vardır. Böylece, birlikte hareket ederek daha etkin bir çözüm üretebilirsiniz. Örneğin, aşamalı olarak çocuğu okula alıştırabilirsiniz. Birkaç gün sınıfta, daha sonra sınıfın dışında onu bekleyerek aşamalı olarak çocuğun kaygılarını giderebilirsiniz.

Eğer bu sorun uzun süre devam ederse profesyonel bir destek almanızı öneririm.

Bu haber toplam 4197 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 241. Sayısı

Adres Kıbrıs 241. Sayısı