1. YAZARLAR

  2. İbrahim Özejder

  3. Okur Güvenmiyor Ama Haberi İnternette Okuyor
İbrahim Özejder

İbrahim Özejder

Okur Güvenmiyor Ama Haberi İnternette Okuyor

A+A-

 

• YDÜ İletişim Fakültesi öğrencisi Osman Kana’nın araştırması ilginç veriler ortaya koyuyor.

Haberciliğin internete kayması olanaklar yanında zorlukları da getiriyor. Haber üretmek, iyi haberler üretmek gazeteciliğin asıl hedefi olarak önemini korumasına rağmen, haberin internette okutulabilmesi ayrı bir mesele olarak karşımıza çıkıyor.

İyi haber üretirsiniz ama

Yani, iyi haberler üretirsiniz ama internette okutamazsanız, çabanızın büyük kısmı boşuna gidebilir. Ya da başka bir kuruluş sizin haberinizin üzerine konup daha fazla prestij(hatta gelir) elde edebilir.

“Haberimi internette çok iyi pazarlamam lazım” kaygısı sizi bir başka tuzağa düşürebilir; internetteki yaygın popülist haber söylemi; “Şok…”, “İnanamayacaksınız…”, “Bu da oldu…”, “O kişi konuştu…” ve benzeri, okuru önemli önemsiz her haber için alarma geçiren haber anonsları öncelikle etik açıdan ciddi sorunlar yaratıyor.

Yeni okur profili oluşuyor

Yine de gazeteci sorumluluğuna aykırı düşmeden ek çabalar harcamak, yeni yöntemler aramak gerektiği kesin. Çünkü habercilik internete kayıyor ve internette yeni tür okur profili oluşuyor.

YDÜ İletişim Fakültesi öğrencisi Osman Kana’nın internette haber okurluğu üzerine yaptığı araştırma, yeni okur profilinin anlaşılması açısından önemli veriler ortaya koyuyor. Osman Kana’nın 58 KKTC yurttaşı ile yaptığı anketin soruları ve yanıtları yan taraftaki sütunda yer alıyor.

Akıllı telefondan okunuyor

İlk soruya verilen yanıtta okurun internet haber sitelerini büyük oranda akıllı telefondan takip ettiği ortaya çıkıyor. Akabinde ikinci sorunun yanıtlarından da okurun habere büyük oranda sosyal medya paylaşımları sonrası yöneldiği anlaşılıyor. Kestirmeden şunu söyleyebiliriz ki sosyal medyada paylaşmadan bir haberi artık kolayca okutamazsınız. Zaten 5. Soruya verilen yanıtlarda, sosyal medyada paylaşılan haberlere daha fazla ilgi gösterildiği görülüyor.

Basılı gazete daha güvenilir

Ancak çok ilginçtir ki daha çok ilgi göstermek haberi güvenilir yapmıyor. 6. Soruya verilen yanıtlar, basılı gazetelerin hala daha güvenilir olduğunu ortaya koyuyor. Yoğun etik ihlaller, abartılı anonslar, gerçekliği kuşkulu bilgiler interneti güvensiz kılıyor(internet haberlerine güvenmemenin etkilenmemek anlamına gelmediği ayrı bir tartışma konusu).

Haber paylaşımlarına yorumla katılan okurların oranı beşte bir gibi görece düşük görünüyor.  Ancak haber takibi yanında, yorum yapmanın aktif bir girişim olduğunu düşünürsek oranın oldukça iyi olduğunu söyleyebiliriz.

10. sorunun yanıtlarında okurların yarıdan fazlasının ilgilendikleri haberlerin tamamını okuduğu görülüyor. Bunun ne kadar objektif bir yanıt olduğu kuşkulu olsa da başlık ve spotların haberin okutulmasında önemli rol oynadığını tahmin edebiliriz.

Basılı gazeteye ilgi az

Son soruya verilen yanıtlarda, internette haber okuyanların daha güvenilir bulmalarına rağmen basılı gazetelere çok da ilgi göstermedikleri görülüyor. Bu da anlaşılır bir sonuç olsa gerek.

İnternet haberciliğinden ve haberlerin büyük oranda akıllı telefonlardan takip edileceği gerçeğinden geri dönüş olacak gibi görünmüyor. O zaman hedef, “Basılı gazete güvenirliğinde, etik tuzaklara düşmeden daha etkili internet haberciliği” olmalı diyoruz.

Bu yazı toplam 1740 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar