Okuyorum

Okuyorum

Okuyorum

A+A-

Yurdagül Akcansoy

Bu hafta çalışmakla geçen bir hafta oldu. Bir süredir ertelediğim işlerimi halletme fırsatı buldum. Galeri Kültür Yayınları yeni bir kitabı okurlarıyla buluşturdu. İngiliz Egemenliği Altında Kıbrıs kitabı, Kıbrıs’ın tarihine ışık tutan bir kitap. Kitabı okumaya başladım. İlerleyen günlerde sizlerle de kitapla ilgili yazdıklarımı paylaşacağım. Mutlu haftalar…

YENİ ÇIKANLAR


İngiliz Egemenliği Altında Kıbrıs
C.W.J.ORR, Galeri Kültür Yayınları

Galeri Kültür Yayınları İngiliz Egemenliği Altında Kıbrıs kitabını geçtiğimiz günlerde okurlarıyla buluşturdu. Kitap İngiliz dönemine ışık tutan değerli bir çalışma. İlk baskısı 1918 yılında İngilizce basılan kitabın Türkçe baskısını Galeri Kültür Yayınları gerçekleştirdi.
“İngiliz İmparatorluğu  ile son dönemini yaşayan Osmanlı İmparatorluğunun Kıbrıs ilişkilerini, Ada’ya “egemen” güç değişiminde “veren-alan” çıkar hesaplarını, devre bağlı, “haraç”ın miktarı, bunun Kıbrıslılara yansıması, kısaca bir bütün içinde sosyal-ekonomik ilişkileri verilere dayalı yöntemle en kapsamlı şekilde ele alan ve tüm bunlarla birlikte 1918 Kıbrıs’ını resimsi bir yaklaşımla zamanımıza taşıyan bir kitap…”


Umut’un Gölgesinde
Ser Cem, Cinius Yayınları

“Umut’un Gölgesinde yasaklara takılmış bir aşkın hikayesini anlatır. Olaylar ana karakterin iç dünyası etrafında şekillenir. Geleneklere başkaldıran ama modern topluma uymayı beceremeyen bir adamın, kopuk hayatı sade bir dille aktarılır. Çoğu zaman sevginin nerde başlayıp nerde bittiği, tutkunun saplantıya ne zaman dönüştüğü ve hislerin akla nasıl hükmettiği iç içe geçmiş olgularla betimlenir. “


Yıllar Geçerken: Hayat ve Roman
Erendiz Atasü, Everest Yayınları

Yaşlılık başlangıcında bir kadın... Otuz yılı aşkın edebiyat emekçisi... Erendiz Atasü... Her şeyin toplumsal belleği silmek üzere el ele verdiği bu dönemde, tanık olduğu kimi çalkantıları, kimi hayati dönüşümleri anımsatıyor; bu olguların dikkatten kaçmasına, yaşam deneyimi razı gelmediği için... Hayata, edebiyatın duyarlığıyla, edebiyata yaşanmışlığın bilinciyle bakıyor.


Maya’nın Günlüğü
Isabel Allende, Can Yayınları

“Benim adım Maya Vidal, on dokuz yaşımdayım, cinsiyetim kız, bekârım, sevgilim yok, ama fırsat çıkmadığından, yoksa kılı kırk yardığımdan değil, California'da Berkeley'de doğdum, Amerikan pasaportum var, şu anda geçici olarak dünyanın güneyindeki bir adada sığınmacıyım. Bana Maya adını koymuşlar çünkü Hindistan Neneme pek çekici gelir, annemle babamın da, önlerinde düşünecek dokuz ayları olmasına karşın, akıllarına başka bir isim gelmemiş. Hindu dilinde maya "büyü, hayal, düş" anlamlarına geliyormuş. Benim kişiliğimle hiç ilgisi olmayan şeyler. Atilla olsaydı daha uygun olurdu, çünkü ayağımı bastığım yerde ot bitmez.”

Özal Hikayesi
Hasan Cemal, Everest Yayınları

Kimdir Turgut Özal? İnsan olarak, siyaset adamı olarak... Kişiliği nasıl oluşmuştur? Ya beslendiği kültürel ortam? Bu dünyaya ve öbür dünyaya bakışı... Kendisinde, ailesinde, partisinde yaşayageldiği doğu - batı ikilemi nedir? Vefalı bir insan mı? Kindar mı? İnatçı mı? Politikadaki güvenirliliği ve inandırıcılığı... Özal ve ABD... Özal ve asker... Özal ve hanedan... Ekonomide ve demokrasideki modeli... 12 Eylül'ün siyasal ortamında geçerli "haksız rekabette 1983'teki iktidar tırmanışı"... 1989'daki inişi...

Osmanlı’da İşçiler (1870-1922)
Kadir Yıldırım, İletişim Yayınları

Osmanlı İmparatorluğu’nda işçilerin niteliği, bir sınıf olarak varlıkları ve eylemleri, tarih araştırmalarında çeşitli tartışmalara konu olmuştur. İşçi sınıfının sendika, sandık, komite gibi kendi örgütlerine değil de ağırlıklı olarak partilerin ve lider kadroların hikâyelerine odaklanan tartışmalardır bunlar. Kadir Yıldırım Osmanlı’da İşçiler (1870-1922)’de bu perspektifi de içererek ama asıl ‘Osmanlı proletaryası’nın kendi pratiklerine odaklanarak Osmanlı işçi sınıfı tarihinin yazımına yeni bir katkı sağlıyor. Yıldırım, önce Osmanlı’da çalışma hayatının genel yapısını çiziyor, işçi örgütlenmelerine ve işçi hareketlerine bakıyor; işçilerin hangi sektörlerde çalıştıklarını, işgücünün yapısını mercek altına alıyor. Ardından çalışma hayatındaki yasal düzenlemeleri boykot, grev, iş bırakma gibi işçi direnişleri açısından kapsamlı bir şekilde inceliyor…


Yaveri Atatürk’ü Anlatıyor
Can Dündar, Can Yayınları

“Daha 1912 yılında "vatanın mutlaka selamet bulacağına" ilişkin bir inancın, "memleketi sarsan buhran"a ilişkin teşhislerin ve savaşın muhtemel neticesine ilişkin öngörülerin de izleri ve belgeleri var bu satırlarda...
Bu anılarda bir an yılgınlığa düşerek emekli olup köşesine çekilmeyi düşünen...
Enver Paşa'ya, "Makamınızda gözüm yok, o makam bana küçük gelir," diye meydan okuyan...
Daha 1919 Ağustosu'nda annesine,"Hareketimizin somut neticelerini pek yakında bütün dünya görecektir," diye yazan...
Esir aldığı Trikopis'e Napoléon'u örnek gösteren...
İzmir'de kendisine diklenen İngiliz konsolosu odasından kovan...
Annesinin mezarı başında ulusal egemenlik yemini eden bir Mustafa Kemal bulacaksınız.”

Cumhuriyet Tarihi Soyadı Hikayeleri
Emine Gürsoy Naskali, Doğan Kitap

1934 Soyadı Kanunu'yla, genç Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşları, aile reislerinin belirlediği birer soyadı seçtiler. Bu soyadlarının her birinin farklı hikâyesi vardı. Kimi kökenlere, kimi görünüşe, mizaca, kimi mesleğe dayanıyordu. Kimisi de nüfus memurlarının tercihine kalmıştı. Bazı soyadlarının ardında ise çok daha karmaşık ve ilginç hikâyeler yatıyordu.

KİTAP DÜNYASI…

Şili'de Pinochet rejimi döneminde zehirlendiği iddia edilen şair Pablo Neruda'nın cenazesi mezarından çıkarıldı, ölüm nedeni araştırılacak.

Karikatürleri, Günışığı Kitaplığı için yazıp resimlediği çocuk kitapları, oyunları ve belgesel çalışmalarıyla tanınan Behiç Ak, Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği (ÇGYD) tarafından çocuk edebiyatının en prestijli uluslararası ödüllerinden Astrid Lindgren  Anma Ödülü 2014’e aday gösterildi.

Amazon, kitap değerlendirme platformu Goodreads’i satın aldı.

Bu haber toplam 1185 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 102. Sayısı

Adres Kıbrıs 102. Sayısı