Okuyorum

Okuyorum

Okuyorum

A+A-

Yurdagül Akcansoy

Bu hafta yine yoğun geçen bir haftaydı. Okul programları, gezi ve işler arasında yoğunluk yaşayan ben ancak bu hafta ülkemizde yayımlanan kitaplardan bazılarını alma ve size tanıtma fırsatı buldum.  Tanıtımlarını yaptığım kitapları tabii okumaya da başladım. Okuduktan sonra izlenimlerimi de sizlerle paylaşacağım. Bu arada Zülfü Livaneli’nin yeni kitabını da okumak için sabırsızlanıyorum. Okumayanlar için söyleyeyim Serenad çok güzel bir kitaptı. Ve diğer Livaneli kitapları da öyle… Okumalarınız bol olsun… Mutlu haftalar…

Uçakla Gelen Altı Tabut
Türkiye’de Öldürülen 6 Kıbrıslı Gencin Öyküsü
Sami Özuslu, Mavi Basım Yayın

Uçakla Gelen Altı Tabut Türkiye’de öğrenimlerini sürdürürken 1976-1980 tarihleri arasında yaşamlarını yitiren gençlerin hüzünlü ve bir o kadar da onurlu öyküsünü anlatıyor. Bu kitap o döneme ışık tutmakla birlikte gençlerin mücadelesini, aydınlık bir yarın için yaptıklarını dile getiriyor. Onları unutmamamızı sağlıyor. “Tümünün de umutları vardı. Savaştan yeni çıkmış bir toplumun evlatları olarak yüksek tahsil için Türkiye’nin yolunu tutmuşlardı. Onları yolcu eden aileleri, geri dönüşlerinin tabut içinde olacağını nereden bilebilirdi? Özer Elmas, Mehmet Ömer, Muharrem Özdemir, Mustafa Ertan, Ercan Turgut ve Sadık Cemil…”

Kısa Öyküler
Başlangıç
Tayfun Çağra, Işık Kitabevi

Tayfun Çağra, Yenidüzen Pazar Eki’nde sonra da Adres Kıbrıs dergisinde yayımladığı öykülerini Başlangıç adı ile kitaplaştırdı. Birbirinden farklı karakterlerin anlatıldığı, ülkemize dair, insana dair, yaşama dair yazdığı ilgi çekici öyküleri okurla buluşturdu…

Müşterisi Olmayan Dükkan Ya Da Yöneten Sol
Cemal Mert

Kitap Türk sol hareketinin son 15-20 yılını eleştirel olarak irdeliyor ve alışılmışın dışında tezler ileri sürüyor. Ülkemiz soluna farklı ve eleştirel açıdan bakan Cemal Mert sol hareketini geçmişten bugüne irdeliyor. Siyasi partileri, ada siyasetini ve ada solunu anlamak ve değerlendirmek için hazırlanmış ilgi çekici bir çalışma…

İki Kelime Tek Cümle
Kardeşini Vur!

Unutturulmaya ve Yok Edilmeye çalışılan Bir TMT’cinin Anıları
Aral Moral, Khora Yayınları

Aral Moral Unutturulmaya çalışılan bir TMT’ciyi ve anılarını anlatıyor. Özünde bir TMT’cinin hayatı ve özelde Aral Moral’ın dedesi Kemal Abdullah’ın hayat hikayesi ve TMT günleri… Kıbrıs tarihine ışık tutan resmi tarih dışında bilinmeyenleri bize öğreten anılardır. Ama çoğu ya unutulmaya yüz tutmuş ya da unutturulmuştur. İşte bu kitapta bu anılardan biri duruyor ve bize  bir Kıbrıslının, Kıbrıslıların yaşadıklarını anlatıyor…

 


Sicilyalı Amcalar
Leanardo Sciascia, Yapı Kredi Yayınları

Kitapta yazarın renkli dilinden dört hikâyeyi bir araya geliyor: “Amerikancı Teyze”, “Stalin’in Ölümü”, “Kargaşalı Kırk Sekiz” ve “Antimon”. İlk hikâye “Amerikancı Teyze”, tarihsel ve toplumsal bağlamında doğrudan doğruya özyaşamsal öğeler içeriyor: 1921 doğumlu Sciascia, İkinci Dünya Savaşı sonuna yaklaşırken 1943’te Müttefiklerin Sicilya’ya yaptığı askerî çıkarmayı yöreye özgü trajikomik yönleriyle bizzat yaşamıştı. Burada, dünyayı ve cinselliği yeni yeni keşfederek büyüklerin şiddet ve çıkar âlemine kendince ayak uydurmaya çabalayan bir kasaba çocuğunun gözleriyle anlatıyor.


Kardeşimin Hikayesi
Zülfü Livaneli, Doğan Kitap

Sakin bir balıkçı köyünde genç bir kadının cinayete kurban gitmesiyle başlar her şey. Dünyadan elini eteğini çekmiş emekli inşaat mühendisiyle genç, güzel ve meraklı gazeteci kızın tanışmasına da bu cinayet vesile olur. Kurguyla gerçeğin karıştığı, duyguların en karanlık, en kuytu bölgelerine girildiği hikâye, daha doğrusu hikâye içinde hikâye de böylece başlar. Modern bir Binbir Gece Masalı’nın kapıları aralanır. Ancak bu kez Şehrazad erkektir.

 

Sanatçıların İstanbul’u
Pozitif Yayınları

“Adnan Çoker "İstanbul Ressamıyım" diyor ve tüm resimlerinde İstanbul bulunduğunu ekliyor. İstanbul'da doğmuş ve yoğrulmuş bir ressam gözüyle bakıyoruz şehre.
Burhan Doğançay ile dünyayı dolaşmış ama sonra kendi vatanına, kendi şehrine hizmet etmek için ülkesine dönmüş bir ressamın bakış açısı ile Doğançay Müzesi'nin kuruluş hikayesini dinliyoruz.
Devrim Erbil ile İstanbul'a bir kadına aşık olur gibi tutulmuş resim üstadının tuvalinden seyredalıyoruz şehri.
Ahmet Güneştekin ile son sergisi "Yüzleşmeler"deki muhteşem eseri, " İstanbulla Yüzleşme"nin etkisinde, kendi içimize, şehrimize dönerken, İsmail Acar'ın Taksim'den Nişantaşı'na uzanan "Kültür Adası" fikri ile hayallere dalıyoruz.

Turgay Artam'la ise, 'İstanbul'un 'Sanat'ta, 'Sanat'ın 'İstanbul'daki değerini görüyoruz.
Ülkü Erakalın ve Ediz Hun ile eski İstanbul'umuzu o güzelim "Yeşilçam" filmlerinden seyrederken, dinlediğimiz insan hikâyeleri yüreğimizi burkuyor.”


Teknolojinin Evrimi

George Basalla, Doğu Batı Yayınları

Bilim tarihçisi George Basalla, teknoloji ve teknoloji tarihi alanında yapılmış bütün önemli kaynakları tarayarak yaptığı çalışmasının ışığında konuyu toplumsal, ekonomik, kültürel, antropolojik, bilimsel ve askeri tüm yönleriyle ele alıyor.

***
KİTAP DÜNYASI…

Uluslararası Arapça Roman Ödülü, bu yıl Kuveytli genç yazar Suud es-Senusi'nin oldu.

Marksist literatüre önemli katkılarda bulunan yazar, editör ve çevirmen Nail Satlıgan hayata veda etti.

Adını sinema yazarı ve araştırmacı Giovanni Scognamillo’dan alan GİO Ödülleri'nde En İyi Roman ödülünü 'Şairin Romanı'yla Murathan Mungan kazandı.

Amerikalı yazar Dan Brown'ın son kitabı Inferno’nun  (Cehennem) 14 Mayıs’ta Türkçe çevirisi Altın Kitaplar tarafından okurla buluşturulacak…

Bu haber toplam 1319 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 105. Sayısı

Adres Kıbrıs 105. Sayısı