Okuyorum

Okuyorum

Okuyorum

A+A-


Yurdagül Akcansoy

Bu hafta yine yoğun bir haftaydı. Kasım ayı gelirken havaların ılıman bir şekilde yazı andırması da güzel… Kasım ayının başladığı şu günlerde bir yıl daha uçup giderken bu yıl hangi kitapları okuduğumu düşünüyorum. Birçok kitap okudum ve bunların bazıları gerçekten çok iyi kitaplardı. Bu hafta uzun zamandır elimde bulunan ama tanıtmaya fırsat bulamadığım Geleneksel Kıbrıs Türk Mutfağı kitabını sizlere tanıtıyorum. Mutlu haftalar…

Haftanın Kitabı


Geleneksel Kıbrıs Türk Mutfağı
Mahmut İslamoğlu, Gökada Yayınları

Yemek kitapları ve mutfaklarla ilgili kitaplar sadece yemekleri tarif etmekle kalmaz o yerin gelenekleri, yaşamı, iklimi, insanların geçmişten günümüze tattıkları lezzetler ile ilgili bilgiler verir. Geleneksel Kıbrıs Türk Mutfağı da böyle bir kitap. Okurlarına eski yemeklerle ilgili de bilgiler veriyor. Kitabın ilk sayfalarında çorbaları okuyoruz. Bulgur çorbası, gömeç çorbası, luvana çorbası gibi geleneksel çorbalar hakkında bilgiler veriyor. Yemekler Kıbrıs’ta bilinen adları ile kitapta yer alıyor. Etli ve Salçalı Yemekler bölümünde ise Badades Basdı’sı, Balıg Yahnisi, Hostes Basdı’sı gibi yemeklere yer veriliyor. Kitapta salça ve etle pişirilen yemeklere ülkemizde denildiği gibi basdı deniyor. Haşlama ve sebzeler bir diğer bölümde yer alıyor. Fasulye, bakla vb ile yapılan haşlama ve sebze yemeklerine ve tariflerine bu bölümde yer verilirken pişirilmeleri konusunda da bilgiler okura sunuluyor. Gavurmalar( Kızartmalar) bölümünde ise kızartması yapılan pek çok yemeğe yer veriliyor. Başta “badadez” olmak üzere… Dolmalarda ise ülkemizde yapılan dolmalar ve tarifleri yer alıyor. Asma yaprağı dolmasından, bumbar dolmasına, çiçek dolmasından, domates dolmasına kadar pek çok dolmanın tarifi kitapta bulunuyor.
    Hamur işlerinde ise en meşhur hamur işleri yer alıyor. Bidda, bişi, gaygana, lalangı… Böreklerde ise ülkemize özgü pek çok börek tarifleri  kitapta bulunuyor. Köfteler… Ülkemizin meşhuru macunlarımız, şerbetler, yağlar, zeytin türleri, çeşitli otlar hakkında bilgiler de kitapta veriliyor. Turşular, salatalar, çörek, biddalar ve peksemetler… Ve tatlılar ile süt ürünleri… Bütün dünyada tanınan hellimimiz…
  Geleneksel Kıbrıs Türk Mutfağı, Kıbrıs Türk Mutfağı ile ilgili pek çok bilgiyi bir araya toplayan, tarifler veren bir kitap… Kültürümüzü ve geleneksel mutfağımızı, bilmediklerimizi öğrenebileceğimiz değerli bir çalışma.
 

Yeni Çıkanlar


Bir Daha Asla
Geçmişle Yüzleşme ve Özür
Asena Günal, İletişim Yayınevi

Geçmişle yüzleşme, Türkiye'nin başına açılmış bir bela değil, dünyanın gündemindeki bir mesele, evrensel bir dava. Bu yüzden uluslararası karşılaştırmalar ve dünyanın her köşesinden örnekler, Türkiye'deki unutma kültürünü dönüştürmeye katkıda bulunacaktır. Adalet duygusunu onarıcı bir hatırlama kültürünün, uygarlık sürecinin bir parçası olduğunu kabul etmek için...


Demokrasinin Nesi Var?
Loren J. Samons, Yapı Kredi Yayınları

Loren J. Samons modern siyaset teorisinde model alınan Atina demokrasisini, beşinci ve dördüncü yüzyıl Atina'sının dış politikası, seçim sistemi, kamusal harcamalar, Atina toplumunda dinin yeri gibi ana başlıklar üzerinden inceliyor. Sistemin bilinmeyen ya da çoğunlukla göz ardı edilen boşluklarını ve başarısızlıklarını irdeliyor.

Yaşarken Yazılan Tarih
Gürsel Göncü, Metis Yayınları

“2013 Haziranı'nın ilk iki haftasında Gezi Direnişine katılanlar buna, zamanın gündelik akışının kendi eylemleriyle nasıl askıya alınabildiğine tanık oldular. İnsanın ender yaşayacağı, "iyi ki ben de oradaydım," diyeceği anlardı. Hazırlanmış olduğu halde yayımlanmayan, sonra da yayın hayatına son verilen eski NTV Tarih dergisinin "Gezi Direnişi" sayısını, hem bu direnişi hem de Türkiye'de iktidar ile sermaye medyası arasındaki ilişkileri belgeleyen -ve dileriz, günü geldiğinde çocuklarınıza, torunlarınıza bırakacağınız- bir kitap olarak yayımlıyoruz.”

 

Alaska’nın Peşinde
John Green, Pegasus Yayınları

“Miles Halter, ünlülerin son sözlerine bayılan sıradan bir gençtir. Evindeki güvenli hayata katlanamadığından François Rabelais'nin ölmeden hemen önce "Büyük Belki" olarak betimlediği bilinmezin ne olduğunu bulabilmek için yatılı okula yazılır. Onu Culver Creek Lisesi'nde, aralarında Alaska Young da olmak üzere pek çok şey beklemektedir. Zeki, komik, son derece seksi ama bir o kadar perişan halde olan Alaska, Miles'ı kendi labirentine sürükleyecek ve "Büyük Belki" arayışında ona yol gösterecektir.”


Kayıp Parça
Jeni Grossman, Altın Kitaplar

Amerikalı arkeolog Jessica Wilder ve çeşitli uluslardan bilim insanlarından oluşan ekibi, Gaziantep yakınlarındaki Zeugma antik kentinde yapılan kazılar sırasında müthiş bir buluntuyla karşılaşırlar. Bu, Fırat Nehri'nin tabanına gömülü bir halde binlerce yıldır orada yatan bir sandukadır.
Uzmanlar, sandukanın içinden çıkan parçaları özenle birleştirmeye başladıklarında bir kraliçenin veya belki de bir tanrıçanın olabilecek olan paha biçilemez bir mozaikle karşılaşırlar. Büyük Kommagene Krallığı'na ait bir sanat eseri olduğu düşünülen bu heykel bütün dünyanın dikkatini Zeugma'ya çekince Gaziantep birkaç gün içinde dünyanın merkezi haline gelir.


Kitap Dünyası…

32. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, 650 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımı, 300 etkinlik ve yüzlerce imza günüyle 2-10 Kasım'da Büyükçekmece'deki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'ne kitapseverlerle buluşacak.
Kitap Fuarları Danışma Kurulu tarafından alınan kararla tarihçi akademisyen Prof. Dr. Sayın Taner Timur 32. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı "Onur Yazarı" olarak belirlenirken, fuarın ana teması ise "Tarih: Geçmişteki Gelecek" olarak kararlaştırıldı.

Bu haber toplam 1276 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 131. Sayısı

Adres Kıbrıs 131. Sayısı