Okuyorum
Okuyorum
Yurdagül Akcansoy
Bu hafta çok yoğun bir haftaydı. Nasıl başladı, nasıl bitti yoğunluktan dolayı anlayamadım. Zamanı hızla tüketiyoruz ya da zaman bizi hızla tüketiyor. Daha geçen ay gibi Ocak ayı başlarken yılın son ayı geldi ve geçiyor. Bir yıl daha bitiyor ve yeni bir yılın gelme zamanı… Mutlu haftalar…
Yeni Çıkanlar
Bir Aile Üç Asır
Emine Fuat Tugay
Bir Osmanlı paşası ile Mısır Hanedanı'na mensup bir prensesin evliliğiyle kurulan ailesinin tarihini kaleme alan Emine Fuat Tugay, son Osmanlı döneminin de canlı bir panoramasını sunuyor: İstanbul'un paşa konaklarındaki gündelik hayattan Yıldız'ın ve Kahire'nin saray protokollerine, Meşrutiyet ve 31 Mart Vakası'ndan Mısır'ın saray siyasetine, harem hikâyelerinden Boğaziçi yalılarıyla Nil boyu saraylarının sakinlerinin hayatlarına, hizmetkârların dünyasından rüya gibi düğünlere uzanan kaybolmuş, rengârenk bir dünya…
Güneş Gibiydi
Anita Amirrezvanı, ODTÜ Geliştirme Vakfı Yayınları
Amirrezvani'nin 16. yüzyıl İran'ı Shakespeare'in Londra'sı kadar karmaşık. Entrika, tutku, her türlü kanunsuzluk kol geziyor. Taht ve güç kavgaları had safhada. Böyle bir dünyada babası Şah'ın bir varis belirtmeden ölümünün ardından genç ve zeki bir prenses güç sahibi olma arayışında; en yakın yardımcısı ise ülkenin geleceği için yönetimde bulunabilmek uğruna kendisini acımaksızın yarı yarıya yok etmiş bir hizmetkâr.
Antik Dünya
İlk Kayıtlardan Roma’nın Dağılmasına
Susan Wise Bauer, Alfa Yayıncılık
Dünya tarihini Antik, Ortaçağ, Rönesans ve Modern olmak üzere dört ana dönem halinde ele alan serinin ilk kitabı, tüm antik dönem uygarlıklarını her birinin ayırt edici özelliklerini de ihmal etmeden eşzamanlı olarak anlatıyor. İlk yazılı kayıtlardan Roma'nın çöküşüne kadar olan dönemdeki tüm dünya uygarlıklarının hikâyesine özenle hazırlanmış çok sayıda harita, fotoğraf ve her bölümün sonundaki zaman çizelgeleri eşlik ediyor. İnsanların umutlarıyla kaygılarını yansıtan epik öykü ile efsanelerin, kral ve liderlerin kişisel mektupları ile resmi kayıtların özenle kullanıldığı anlatı, insan seslerinin de duyulduğu son derece canlı bir tarihle baş başa bırakıyor.
Kağıt Yolunda
Erik Orsenna, Metis Yayıncılık
Yakın zamanlara kadar kitabın tek hammaddesi, okumayı mümkün kılan başlıca ortam olan kâğıt. Basılı kitabın geleceği tartışıladursun, Orsenna bizi kâğıdın geçmiş ve günümüzdeki üretim merkezlerine, ormanlara, ırmak kenarlarına götürüyor; kaynaklar, üretim tarzları, yeni teknolojiler ve kullanım alanlarını titiz ve tatlı dilli bir gazeteci gibi araştırıyor, sorup soruşturuyor.
Sultanlar Zamanında Hıristiyanlık ve İslam-2
F.W.Hasluck, Ayrıntı Yayınları
“Frederick W. Hasluck 1899-1916 yılları arasındaki yaşamının büyük kısmını Yunanistan ve Türkiye'de geçirdi... 1913 baharında, antikçağın İkonium'unu [Konya] ziyaret etmişti. Oradayken Türk İmparatorluğu'nda Hıristiyanlık ile İslam arasındaki etkileşim ilgisini çekiyor; ve o andan itibaren bu konu ve türevleri zamanının büyük kısmını alacaktır. Bu araştırmalarının ürünü, Türk folkloru ve bunun Hıristiyanlıkla ilişkileri hakkındaki ilk kapsamlı çalışma olan bu kitaptır.”
Dönüşsüz Yolculuklar Kitabı
Ethem Baran, İletişim Yayınları
Yağmurlardan artakalmış bir taşra şehriydi. Sular, çer çöp ne bulduysa getirip sağa sola rastgele bırakmış, toprağı çizik çizik oymuş, bir sürü irili ufaklı taşı ortaya çıkarmış, sonra geride koyu bir hüzün, iç sıkıntısı, donuk kül rengi bir gökyüzü bırakıp gitmişti. Yağmurla birlikte insanlar da, hayat da çekip gitmişti şehirden sanki.
Bademliğin altında, tepenin dibinde, ergenliğin derinlerinde bir yer...Taşra otobüsleri, dağın kışı, ormanın gürültüsü...
İnsanlığın En Eski Muamması
Bertrand David, Jean-Jacques, Lefrere, Can Yayınları
Mağaraların en karanlık, ulaşılması en zor köşelerine binlerce yıl sonra keşfedenleri, izleyenleri hayrete düşürecek ustalıkta desenler düşüren atalarımızın asırlar boyunca çözülememiş sırrı neydi? Atalarımız, nasıl oluyordu da şaşmaz bir ustalıkla, kaynağı bilinmeyen bu yeteneklerinin doğal müzesini inşa ediyorlardı? Peki ya biz, bugünden onca uzak geçmişe bakıp, insanlığın çizgisel düzlemdeki evrimini gözden geçirirken, neden her seferinde bir sır perdesiyle karşılaşıyorduk? Bakışlarımızın o derin geçmişte olduğu kadar berraklaşması için zorlu ve ısrarlı bir kazı gerekecekti.
****************************************************
Kitap Dünyası…
New York Manhattan'daki Sotheby'de düzenlenen müzayedede, 1640 yılında ABD'de basılan ilk kitap, ABD'li hayırsever ve finansör David Rubenstein tarafından 14.2 milyon dolara satın alındı.
ABD’nin Teksas eyaletinde kurulan yeni kütüphane, kütüphanecilik alanında yeni bir sayfa açıyor. San Antonio kentine bağlı Bexar ilçesinde açılan Bibliotech adlı dijital kütüphanede kitaplar raflarda değil, elektronik ortamda bulunuyor.
Ahmet Ümit’in yeni romanı “Beyoğlu’nun En Güzel Abisi” 15 Günde 200 bin adet basıldı.