Okuyorum

Okuyorum

Okuyorum

A+A-


Yurdagül Akcansoy

Bu hafta yeni bir yılın ilk günleri biterken iyi yazarlardan peş peşe sürpriz kitaplar okurla buluştu. İhsan Oktay Anar’ın kitaplarını okumayı çok severim. Puslu Kıtalar Atlası kitabını okuduğumda muhteşem bir kitap demiştim. Kurgusu, tarih ile ilgili oluşu, büyülü gerçekliği beni çok etkilemişti. Sonrasında yazarın tabir yerindeyse sadık bir okuru oldum. Çıkan bütün kitaplarını aldım. Ve okudum… Yeni kitabı yine beni sevindirdi. Ve okuyanlar zaten bunu da okuyacak ama hiç okumayanlara İhsan Oktay Anar’ı öneriyorum. Ve bir diğer okumayı sevdiğim yazar da Gündüz Vassaf’tır. İncelemeleri, araştırmaları, gazete yazıları, Cennetin Dibi ve Cehenneme Övgü kitapları beni her zaman etkiler. Gündüz Vassaf da yeni kitabıyla okurla buluşuyor.
Okumalarınız bol olsun. Mutlu haftalar…

Yeni Çıkanlar


Çağdaş Kıbrıs Türk Fotoğrafı
Söyleşiler, Teknikler, Düşünceler ve Çalışmalar
Ceyhan Özyıldız, Duvardibi Yayınları

Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü yarı zamanlı öğretim görevlisi, Bilgi Yönetimi Araştırmaları Merkezi (BİYAMER) yönetim kurulu üyesi, fotoğrafçı ve öykü yazarı Ceyhan Özyıldız’ın Çağdaş Kıbrıs Türk Fotoğrafı isimli üçüncü kitabı okurla buluştu.
Özyıldız’ın 17 fotoğrafçı - sanatçı ile yaptığı söyleşiden oluşan kitabın arka bölümünde ise renkli fotoğraflar yer alıyor. Kitapta yer alan fotoğrafçı-sanatçılar: Kadir Kaba, Hikmet Uluçam, M. Tevfik İleri, Lisani Otağ, Veli Kaymaklılı, Yıltan Taşçı, Ümit İnatçı, Hakan Kaşif, Gazi Yüksel, Giray Karahasan, Mehmet Gökyiğit, Hüseyin Sayıl, Buket Özatay, Tevfik Camgöz, Hasan Bağlar, Barış Saydam, Kerim Belet olarak açıklandı.


Galiz Kahraman
İhsan Oktay Anar, İletişim Yayınevi

"Bütün zamanların kahramanı olan bir insanın hikayesidir bu. O hem herkes hem de hiç kimsedir. Dünyadan alacağını tahsil etmeye gelmiştir. Çünkü, Tanrı dahil herkesin ona borcu vardır. Vebaline girilen tüyü bitmedik yetim işte odur. Kadim zamanlardan beri hakkı yendiğine göre, sonlu ama sınırsız bir evrenin engin ve derin merkezi insan olmanın, "olmasa da olur" halini icrâ etmesinde hiçbir sakınca yoktur. Romantik bir insafsızlığın bakir tacizcisi olmak sonuna kadar hakkıdır. Sıradanlığın üst insanıdır o. Asilliğiyle asilleşememesi umrunda bile değildir. Onun umrunda olan tek şey, sadece ve sadece kendini algılamak, kendi küçük âlemine sığan kainatı kabul etmektir. Çünkü bilmektedir ki, gerçek bilgelik de zaten budur."

 

Medeniyet, Kültür, Sanat
Gündüz Vassaf, İletişim Yayınları

"Doğaya, başka canlılara duyarlı, modernizmin hızından, tüketimin hırsından haz duymayan, hiyerarşiyi reddeden, yeni bir küresel kültür gözümüzün önünde doğmakta. Ardından türümüz uygarlığında yeni bir döneme girilecek. Teknolojideki hızlı dönüşümler gibi, içinde yaşadığımız tarih de eskisine göre hızlı değişiyor. Yeter ki, düzenin kalıcılığına koşullanmamızdan silkinebilelim."Sadece ihtiyacımızı gidermekle yetindiğimiz "avcı-toplayıcı" günlerimizden, "kullan-at" toplumlarına geldik. Bilim ve teknikteki ilerleme sınır tanımıyor. İnsanlık sürekli "ilerleme" iddiasında.
"Kültür"ler arasında yaratılan hiyerarşi pek dikkat çekmiyor, zira egemen düzen "kültür" kavramını da tekeline almış durumda. Estetik kaygıdan yoksun, haz vermekten uzak, anlaşılması güç kavramların birlikteliğinden meydana gelen bir sanat anlayışı karşısında, anlamadığı her şeye "Bu, sanat değildir" peşin hükmünü yapıştıran bir ortam söz konusu.”


Yüzbaşının Oğlu
Nedim Gürsel, Doğan Kitap

Galatasaray Lisesi'nde yatılı okuyan bir ergen. Lakabı Yüzbaşının Oğlu. Babası 27 Mayıs'ın karanlık atmosferinde ismi Asan Hasan'a çıkmış bir asker. Sıra arkadaşları Beyoğlu'nun batakhanelerinde, arka sokaklarında cinselliği keşfederken o kendini yasak bir aşkın kucağında, en yakın arkadaşının annesinin kollarında buluyor…Bu tek sesli ama çok katmanlı romanda yasak bir aşk yok yalnızca. Bir yaşlı adam geçmişiyle ve otoriteyle hesaplaşıyor. Toplumsal tabularla kurumları kökünden sarsarak. Baskıyla özgürlük ikilemi arasında sıkışıp kalmış insanın dramını anlatırken, okuru hem Anadolu'nun kışla kentlerinde hem eski Beyoğlu'nun büyülü dünyasında dolaştırıyor. Yüzbaşının Oğlu alaycı ve son derece samimi, sivri dilli bir roman.

 

İktidarın Sembolleri ve İdeoloji
Selim Deringil, Ayrıntı Yayınları

İktidarın Sembolleri ve İdeoloji, II. Abdülhamid'in "modern" araçlarla imparatorluğun imajını değiştirmek için gösterdiği çabayı ortaya koyuyor. Eğitimin yaygınlaştırılması, din olgusunun merkezin denetimine alınması, Batı'yla misyonerler üzerinden verilen mücadele, Osmanlı İmparatorluğu'nun dünya sergilerine katılımı ve hepsinden öte modern devlet-vatandaş ilişkisinin kurulmaya başlanmasına odaklanarak döneme ışık tutuyor.


Sabah Denizi
Margaret Mazzantini, Doğan Kitap

İnsanın doğduğu yerde bir şeyler vardır. Herkes bilmez bunu. Ancak oradan zorla koparılan bilir.
Libya'da, Sahra'nın son vahalarından birinde yaşayan Bedevi kadını Cemile ile oğlu Ferid, onlardan daha hızlı yol alan bir savaştan kaçıyorlar.
Trablus'ta doğan, 11 yaşına kadar Arap gibi yaşayan Angelina, Kaddafi tarafından zorla gönderildiği anayurdu İtalya'da, oğlu Vito'ya her ülkede fırtınalar kopabileceğini öğretmeye çalışıyor.
Aynı denizin iki kıyısında iki ana-oğul, iki ayrı dünya. Onları hem ayıran hem birleştiren Akdeniz, bir uçan halı ya da her şeyin üstünü örten bir kristal tabaka gibi.


Yeşilçam Hatırası
Mesut Kara, Agora Kitaplığı

Sadri Alışık'tan Gülistan Güzey'e, Neriman Köksal'dan Danyal Topatan'a, Belgin Doruk'tan Tugay Toksöz'e Yeşilçam'dan kalanlar... Daha önce "Yeşilçam'dan Unutulmayan Yüzler - Starlar" ve "Artizler Kahvesi" ile "Sinema ve 12 Eylül" kitaplarını yayınladığımız Mesut Kara, bu defa "Yeşilçam Hatırası"yla eski bir büyülü sinema dünyasını okurlarıyla buluşturuyor...


Kitap Dünyası…

Türkiye Yayıncılar Birliği’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı ISBN Ajansı ile Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü’nden edindiği bilgilere göre; 2013 yılında Türkiye’de 47.352 çeşit (başlık) kitap yayınlandı.

Atilla Dorsay’ın yeni kitabı “EMEK Yoksa Ben de Yokum” Bir Kültür Semtinin Çöküşü ‘nü anlatıyor.

Kırmızı Kedi Yayınevi, Dünya Çocuk Edebiyatı’nın klasikleri arasına girmiş Küçük Kara Balık’ın yazarı Samed Behrengi masallarını yeni çeviri ve çizimlerle okura sunuyor.

Bu haber toplam 1380 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 141. Sayısı

Adres Kıbrıs 141. Sayısı