OLAYLARIN ARDINDAN
“ADİL DEĞİL, KEYFİ BİR UYGULAMA”
YDÜ’deki 25 Kürt öğrencinin sınır dışı edilmesi hukukçular tarafından “keyfi” bir uygulama olarak yorumlandı
ADİL YARGILANMA HAKKI VAR… Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı Başkanı
“ADİL DEĞİL, KEYFİ BİR UYGULAMA”
YDÜ’deki 25 Kürt öğrencinin sınır dışı edilmesi hukukçular tarafından “keyfi” bir uygulama olarak yorumlandı
ADİL YARGILANMA HAKKI VAR… Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı Başkanı Av. Emine Çolak, “Adil yargılanma hakkı temel bir haktır. Herkesin aleyhinde ciddi suçlamalar ve iddialar olabilir, ama bu derhal sınır dışı edilmesi gerektiği anlamına gelmez. Önce bu suçların olup olmadığının araştırılması ve dayanak gösterilmesi gerekir. Kişi adil yargılanma sürecinden geçmeli, kendini müdafaa edebilmeli ancak suçlu ise sınır dışı edilmeli” şeklinde konuştu
HUKUK DEVLETİNE UYGUN DEĞİL… Av. Abdurrahman Şeref de “Hükümetin KKTC için zararlı gördüğü kişileri sınır dışı etmede çok geniş ve soyut bir yetkisi var. Fasıl 105 Yabancılar ve Muhaceret Yasası’nın bu kadar geniş maddelere sahip olması doğru mu, adil mi tartışılır. Ayrıca bu yasanın hukuk devleti ilkesine de uygun olduğu tartışılır ki bana göre uygun değildir” dedi
YASA DEĞİŞMELİ… Av. Tolga Çavuşoğlu ise “Muhaceret Yasası’nın değişmesi gerekir. Yürütme idaresi haksız bir işlem yaptı. İptal edilmesi için Yüksek İdare Mahkemesi’ne başvurabilirler. Bu çocukların yargılanıp karardan sonra sınır dışı edilmesi gerekir ki ceza yasasında da böyle bir ceza yok” şeklinde konuştu
YDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Bektaş:
“Kürtler yanlış yaptı”
Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Bektaş, geçtiğimiz hafta YDÜ’de karşıt görüşlü öğrenciler arasında çıkan olaylar nedeniyle sınır dışı edilen Kürt kökenli öğrencilerin Bakanlar Kurulu’nun konu ile ilgili kararından önce üniversiteden ihraç edildiklerini belirtti.
“Okuldaki huzur ve sükuneti bozdukları için söz konusu Kürt kökenli öğrencileri okuldan süresiz ihraç ettik” diyen Prof Bektaş, sınır dışılar ile ilgili belirli bir prosedür olduğunu, üniversitenin ihraç kararından sonra İçişleri Bakanlığı’nın harekete geçtiğini söyledi.
Olay sırasında taşkınlık yapan ve taş atanların Kürt kökenli öğrenciler olduğunu ifade eden Bektaş, “Bugüne kadar kendilerine hoşgörü gösterdik, demokrasiyi öğretmeye çalıştık ancak onlar üniversitenin menfaatlerini düşünmediler” dedi.
YDÜ öğrencileri, sınır dışı edilen arkadaşlarını anlattı:
“Arkadaşlarımızı kütüphaneden alıp götürdüler”
YDÜ öğrencilerinden bir grup, sınır dışı edilen arkadaşlarının, cumartesi günü kütüphaneden ders çalışırken polis tarafından alındığını, karakola götürüldüğünü, daha sonra da ülke dışına gönderildiğini söyledi.
YENİDÜZEN’e konuşan öğrenciler, okul yönetiminin pazar günü ilgili öğrencilerin ihracı yönünde karar aldığını duyduklarını belirterek, “Ancak arkadaşlarımız cumartesi günü polis tarafından alınmıştı” dediler. YDÜ öğrencilerinin bugün öğleden sonra saat 13.00’te Kuğulu Park’ta bir basın toplantısı düzenleyerek gelişmeler hakkında bilgi vereceği, ancak herhangi bir eylem yapmayacağı açıklandı.
“Dört arkadaşımız sınır dışı edildi ancak 12 arkadaşımızın daha arandığı bize söylendi” diyen öğrenciler, bu arkadaşlarının hiçbir olaya karışmadığını, tam aksine olayları önlemeye çalıştığını savundu ve Bakanlar Kurulu kararı hakkında da hiçbir bilgileri olmadığını sözlerine ekledi.