1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Önergeyi geçirdik ama tosladık!”
“Önergeyi geçirdik ama tosladık!”

“Önergeyi geçirdik ama tosladık!”

Terminal (ölüm sürecindeki) hastaların acılarının azaltılması amacıyla Kenevir yağının (Cannabis Oil) ülkeye getirilerek kullanılmasında ‘ithal yasağı’ olduğu ortaya çıktı, Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, bu yasağı daha sonra öğrendiklerini YENİDÜZEN’e açıkl

A+A-

Didem MENTEŞ

Bakanlar Kurulu’nun Ekim ayında terminal (ölüm sürecindeki) hastaların acılarının azaltılması amacıyla Kenevir yağının (Cannabis Oil) doktor denetiminde kullanılmasıyla ilgili aldığı karar ‘ithal yasağına’ tosladı.

Kenevir yağının uyuşturucu kapsamına girmesi nedeniyle diğer ülkelerden ithal edilmesinin yasal olmadığını önergeyi geçirdikten sonra öğrendiklerini söyleyen Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, yağı resmi olarak hangi yolla ve nereden ithal edebilecekleri konusunda büyük bir sorunla karşılaştıklarını açıkladı.

Sucuoğlu, “Bir ürünü nereden ve nasıl temin edebileceğinizi önergeyi geçirmeden önce araştırmazsınız. Önce önergeyi geçirir daha sonra bu adımları atabilirsiniz. Biz de önergeyi geçirdikten sonra bu adımı attık, orada da tosladık” dedi.

Sucuoğlu: “Yeni önerge çıkarıyoruz”
YENİDÜZEN’e konuşan Faiz Sucuoğlu, resmi adres konusunda sıkıntı olduğunun altını çizerek, nasıl bir yol izleyebilecekleri konusunda Sağlık Bakanlığı’na yardımcı olabilecek kişiler veya kurumlar varsa kendilerine ulaşmaları çağrısında da bulundu
8 Kasım Salı günü yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısında yeni bir önerge sunacaklarını aktaran Sucuoğlu, “Kenevir yağını sorumlu bir doktor arkadaşımızın ismine gelecek şekilde önergeyi düzenleyeceğiz. Tıbbi amaçla getirileceği amacıyla daha kolay ulaşımını sağlamaya çalışacağız” dedi.

Karaokçu: “Patent olmadığı için satışı yasak”
Bu arada YENİDÜZEN’e konuşan Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu da Kenevir yağının sadece ABD ve Hollanda’da kullanıldığını ancak bu iki ülke dışına patenti alınmadığı için diğer ülkelere satışının yasak olduğunu dile getirdi. Bu sorun nedeniyle İlaç ve Eczacılık Dairesi’nin patenti alınmayan bir ürünü ülkeye getiremeyeceğini aktaran Karaokçu, Sağlık Bakanlığı’nın kenevir yağını mevcut hastanın doktoru adına getirilerek, kontrollü verilemesinin sağlanabileceğini ifade etti.

--------------------

Sucuoğlu: “İthal etme konusunda büyük sıkıntı yaşıyoruz”

Kenevir yağının ülkeye getirilmesi konusunda büyük bir sıkıntı yaşandığını söyleyen  Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, yağı ithal edebilecek resmi bir kurum bulunmadığını dile getirdi. “Diğer ülkeler kendisi için üretiyor, dışarı satışı olmuyor” diyen Sucuoğlu, ayrıca kenevir yağının uyuşturucu kapsamına girdiği için de nereden ve hangi şekilde getirebilecekleri konusunda da sıkıntı yaşandığını ifade etti. 

Sucuoğlu, “2007 yılında bu yağın kullanımı yayıldı. Açıkçası böyle bir sorun olduğunu bilmiyorduk. Türkiye ile yaptığımız görüşmelerde, diğer ülkelerin kendilerinin üretip kullandıklarına dair bilgimiz yoktu. Bize farklı kaynaklardan gelen bilgiler bu yağı ithal edebileceğimiz yönündeydi ama iş ciddiye binince ve önergeyi de geçirince, adım attık ki; önerge olmadan böyle bir adım atamazsınız, böyle bir sıkıntıyla karşılaştık. Araştırdığımız zaman baktık ki bütün ülkelerde bu sıkıntı var. Ülkeler büyük oranda kendi ihtiyacı için üretiyor. Bu yağ özel bir şekilde hazırlanıyor. Bu yağ ya jel şeklinde ya sübvansiyon ya da damla şekilde kullanılıyor. Tedavi şekli tektir, kişiye göre bir tedavi yok. Ülkemizde bunu yapacak uzman da yok. Yani ilk doğum zor doğumdur durumu yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

“Böyle bir sıkıntıyla karşılaşacağımızı hiç düşünmedik”
Bakan Sucuoğlu şunları söyledi:
“Geçtiğimiz akşam bir televizyon programında İngiltere’den arayan bir kişinin, bu yağı tedavi merkezinde ağrı kesici olarak kullandıklarını söylemiş. Bu kişinin telefonuna ulaşarak irtibata geçeceğiz. Bu yağı ülkeye getirme anlamında nasıl bir yöntem izleyebiliriz, neler yapabiliriz noktasında görüşeceğiz. Yani biz önergeyi geçirirken açıkçası bu kadar büyük bir sıkıntıyla karşılaşabileceğimizi hiç düşünmedik. Yani önerge geçtiği anda devlet olarak artık bunu ithal edebileceğiz diye düşündük. Tamam güzel de ithal edebileceğimiz adres yok. Edebileceğimiz de zaten kişi başıdır. Bu da 10- 20 gram kadardır. Özel jel şeklinde hazırlanmış, tüpler içerisinde getirilebiliyor. Bu ürünü kimse elden getirmeye cesaret edemez çünkü İngiltere veya Hollanda’da gümrük memuruna ne açıklama yapacaksınız? Mesele diğer ülkelerden gelmesiyle ilgili bir sıkıntıdır.”

“Doktor adına gelecek yeni önerge çıkaracağız”
Kenevir yağının ülkeye getirilmesi için daha önce önerge çıkardıklarını ve bu önergenin kişiye özel olduğunu anımsatan Sucuoğlu, bu sorunla karşılaştıkları için 8 Kasım Salı günü Bakanlar Kurulu’nda yeni bir önerge çıkaracaklarını açıkladı.
Sucuoğlu, “Kenevir yağını sorumlu bir doktor arkadaşımızın ismine gelecek şekilde önergeyi düzenleyeceğiz. Tıbbi amaçla getirileceği için daha kolay ulaşımını sağlamaya çalışacağız” dedi.

Kenevir yağını ülkeye nasıl getirebilecekleri yolunu bulmaları halinde işin kolaylaşacağına değinen Sucuoğlu, bu konuyla ilgili yoğun bir mesai sarf ettiklerini aktardı.

Sucuoğlu, önceki gün bakanlık yetkilileri ve narkotik ekiplerinin de katıldığı geniş kapsamlı bir toplantı yapıldığını belirterek, bu yağın resmi yollardan ithalatını nasıl ve nereden yapacakları konusunda çalışmalar yapıldığını kaydetti.
“Doktorun ismi adına inşallah daha kolay olur diye düşünüyorum” diyen Bakan Sucuoğlu, 3-5 kişinin bu konuyu iyice araştırması için görevlendirildiğini anlattı.

“Tosladık”
Sucuoğlu, “Bir önerge geçmeden ürünü nereden ve nasıl temin edebilirisiniz konusunda bir araştırma yapmazsınız zaten yasak ama önerge geçtikten sonra o adımı attık, orda da tosladık” dedi. 

Resmi adres konusunda sıkıntı olduğunun altını çizen Sucuoğlu, nasıl bir yol izleyebilecekleri konusunda Sağlık Bakanlığına yardımcı olabilecek kişiler veya kurumlar varsa kendilerine ulaşmaları çağrısında da bulundu.

Sucuoğlu, “Biz kenevir yağını ülkeye getirmeyi kafamıza koyduk ama takıldık kaldık. Uyuşturucu kapsamına girdiği için yasal bir ithal veya ihraç olayı olmuyor. Arkadaşlarımızı farklı yöntemler var mı diye araştırılması için görevlendirdik. Ülkeler bazında resmi bir sıkıntı var. Ancak biz kafamıza koyduk, bunun peşini bırakmayacağız. Aileler de haklı bir çözüm yolu bulmaya çalışıyoruz ancak devlet olarak bunu yaparken yasal yolları kullanmamız lazım”

--------------------

Karaokuçu: “İki ülke dışında patent alınmadığı için diğer ülkelere satışı yasal değil”

Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı olarak daha önce kenevir yağıyla ilgili YDÜ’den bir doçent ile görüştüğünü, bilimsel görüş aldığını aktaran Hasan Karaokçu, dünya çapında Cannabis Oil ile ilgili daha patent alınmadığını ama buna rağmen kullanılabileceğine dair görüş verdiğini söyledi. Bu görüş çerçevesinde Sağlık Bakanlığı’na yazı yazdığını ve bu konunun görüşüldüğünü anlatan Karaokçu, Bakanlar Kurulu’ndan Ekim ayında bu kararın çıktığını anımsattı. Ancak karar çıkmasına rağmen Kenevir yağının sadece ABD ve Hollanda’da kullanıldığını söyleyen Karaokçu, bu iki ülke dışına patenti alınmadığı için diğer ülkelere satışının yasak olduğunu bu nedenle böyle bir engelle karşılaştıklarını aktardı.

Karaokçu, “bugüne kadar Cannabis ile ilgili iki tane patent alındı. Biri sprey biri de tablettir. Ancak buradaki aileler kendileri için yağının önemli olduğunu söylediler ve bu iki çeşidi kullanmak istemediler. Resmi yoldan bu iki çeşidi getirebilirsiniz ama yağın satışı diğer ülkelere yasal değil” dedi.

Bu sorunun nasıl aşılabileceği noktasında Sağlık Bakanlığı ve narkotik şubeden bir temsilcinin katıldığı bir toplantı yapıldığını aktaran Karaokçu, bu kenevir yağının mevcut hastanın doktoru adına getirilmesi için bir karar üretildiğini kaydetti.
İlaç ve Eczacılık Dairesi’nin patenti alınmayan bir ürünü getiremeyeceğini belirten Karaokçu, en doğru adımın doktorun adına getirilerek, doktorun kontrolü altında hastalara verilmesi yönünde karara varıldığının altını çizdi.
Ailelerin tedirgin olduğunu ama Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda kararlı olduğuna işaret eden Karaokçu, bu yağın getirilmesi kararının da çok ciddi bir adım olduğuna dikkat çekti.

Bu haber toplam 4431 defa okunmuştur
İlgili Haberler