Online “Kültür Sanat Ajandası” oluştu
Kültür Dairesi, Kuzey Kıbrıs’ta gerçekleştirilen tüm kültürel ve sanatsal etkinliklerin daha iyi takip edilebilmesi için “online kültür sanat ajandası” oluşturdu.
Kültür Dairesi, Kuzey Kıbrıs’ta gerçekleştirilen tüm kültürel ve sanatsal etkinliklerin daha iyi takip edilebilmesi için “online kültür sanat ajandası” oluşturdu.
Kültür Dairesi Müdürü Nilay Tunçalp TAK muhabiriyle gerçekleştirdiği röportajda, kültür sanat ajandasının detaylarını ve dairenin faaliyetlerini anlattı.
“HEDEF TÜM KESİMLER ARASINDAKİ BAĞI GÜÇLENDİRMEK”
Tunçalp, hem sanatçıların hem de kurum ve derneklerin düzenleyeceği sanatsal ve kültürel etkinliklerin takip edilebileceği ajandaya www.kultur.gov.ct.tr/Etkinlikler/Ajanda2015.aspx adresinden ulaşılabileceğini bildirdi.
Kültür Dairesi olarak bu çalışmayla, kültür sanat alanında faaliyet gösteren tüm kesimler arasındaki iletişimi artırarak var olan bağın güçlendirilmesini hedeflediklerini belirten Tunçalp; sanatçı, kurum, kuruluş ve derneklerden gelen bilgileri de ajandaya eklediklerini söyledi.
Tunçalp şöyle devam etti:
“Daire olarak kültür sanat ajandasını paylaşmak için sosyal medyayı da kullanıyoruz. Ajandaya eklenen bilgileri Twitter’den @KKTC_Kultur, Facebook’tan ise KKTC Kültür Dairesi hesaplarından yayınlıyoruz. Ayrıca daireye e-posta adresini bildirenlere e-mail yoluyla da bilgi veriyoruz.”
Tunçalp, ulaştırılan bilgiler doğrultusunda güncellemekte oldukları ajanda çalışmasının eksiksiz olarak gerçekleştirilmesi için sanat ve kültürel etkinlik düzenleyecek olanları [email protected] adresine e-mail göndermeye veya 227 54 56 numaralı telefondan daireye ulaşarak bilgi vermeye çağırdı.
“KÜLTÜR DAİRESİ’NİN FAALİYETLERİ TAM OLARAK BİLİNMİYOR”
TAK muhabiriyle yaptığı söyleşide Kültür Dairesi’nin faaliyetlerinin halk arasında tam olarak bilinmediğine de işaret eden Nilay Tunçalp, şöyle devam etti:
“Halk, Kültür Dairesi’nin görevini ve faaliyetlerini ne yazık ki tam olarak bilmiyor. Kültür Dairesi, Kıbrıs Türk halkının zengin kültür birikiminin yaşatılması, diğer nesillere aktarılması ve dünya medeniyetleri arasında yer alması için çalışıyor. Yani Kültür Dairesi sanıldığı gibi sadece bir yardım merkezi ya da ‘sadece halk dansları ile ilgilenen bir yer, folklor oynatan bir yer’ değil.
Ülkedeki Milli Kütüphane ve 8 halk kütüphanesi, 9 kütüphane, Lefkoşa AKM, İsmet Vehit Güney Sergi Salonu, Devlet Halk Dansları Topluluğu, Devlet Türk Müziği Topluluğu ve Devlet Türk Halk Müziği Topluluğu bize bağlı.
Geçen yıl 16 Eylül’de göreve atanmamdan bu yana TÜRKSOY Opera Günleri’nden Devlet Fotoğraf Yarışması Sergisi’ne; Kadın Sanatçılar Buluşması’ndan Cumhuriyet Sergisi ve Konseri’ne kadar birçok faaliyet gerçekleştirdik.
Bu dönemde ayrıca yurt dışında kitap fuarlarına katıldık, Kültür Sanat Danışma Kurulu’nu yeniden hayata geçirdik, sanatçılarımıza yurt dışında katılacağı etkinlikler için destek verdik, Defne dergisinin yılda 4 kere çıkarılması için çalışmalar yürüttük ve Serdar Kılıç’ın KKTC’de program çekmesini sağladık.”
Tunçalp, Mart ayının son haftası başlayıp Nisan ayının ilk haftasında da devam edecek Kütüphane Haftası etkinliklerinin hazırlıklarının da tamamlandığını bildirdi. Bir hafta boyunca daireye bağlı tüm kütüphanelerde yazar ve şairler ile söyleşiler, imza günleri, şiir dinletileri gibi etkinliklerin yapılacağını kaydeden Tunçalp, bunların yanında her yıl Kütüphane Haftası’nda düzenlenen Genç Fotoğrafçılar Gezi Atölyesi ve Masal Günleri gibi gençlere ve çocuklara yönelik dairenin gelenekselleşen faaliyetlerinin de gerçekleştirileceğini belirtti.
Tunçalp, hem daire tarafından düzenlenen faaliyetlerin hem de ülkedeki sanatçıların etkinliklerinin www. kultur.gov.ct.tr/Etkinlikler/Ajanda2015.aspx adresinden takip edilebileceğini yineledi.
T.A.K/Doğuş Özokutan Çiftçioğlu