ÖRGÜTLERDEN EYLEM KARARI
Ekonomik Örgütler Platformu, elektrik zammına karşı eylem kararı aldı. Buna göre, 30 Kasım-15 Aralık tarihleri arasında her gece “9'u 5 geçe ışıklar 10 dakika kapatılacak”.
Ekonomik Örgütler Platformu üyeleri Ticaret Odası, Esnaf ve Zanaatkar
Ekonomik Örgütler Platformu, elektrik zammına karşı eylem kararı aldı. Buna göre, 30 Kasım-15 Aralık tarihleri arasında her gece “9'u 5 geçe ışıklar 10 dakika kapatılacak”.
Ekonomik Örgütler Platformu üyeleri Ticaret Odası, Esnaf ve Zanaatkarlar Odası, Otelciler Birliği, Müteahhitler Birliği, İşadamları Derneği, İşverenler Sendikası ve Kuzey Kıbrıs Genç İşadamları Derneği tarafından yapılan yazılı açıklamada, elektriğe yapılan zam üzerine eylem yapma ve hükümeti bu zammın reel sektör üzerindeki etkileri konusunda uyarma kararı alındığı kaydedildi.
Açıklamada, “öncelikle alım gücü düşecek olan halkımızı, rekabet gücünü kaybedecek özel sektör ve sanayi işletmelerimiz ile platforma üye olsun veya olmasın sivil toplum örgütleri ile kendi üyelerimizi ve sendikalarımızı eylemimize davet etmek istiyoruz” denildi.
KIB-TEK'in yeniden yapılandırılması ve verimli çalışması için takvim içeren bir plan ortaya konmadan elektrik zammı yapıldığı savunulan açıklamada, bu zammın halka ek pahalılık getireceği ve alım gücünü daha da gerileceği kaydedildi.
Ekonomik Örgütler Platformu, "Zaten pahalı olan ülkemizde bu zam daha da pahalılık yaratacak. Ayrıca, bu zam genelde özel sektörün; özelde turizm, yüksek öğrenim sektörleri ile yan sektörlerinin ve girdi sorunuyla boğuşan imalatçıların çok düşük olan rekabet gücünü tamamen yok edecektir" dedi.
Platform açıklamasında, hükümetin bir yandan özel sektörün önünün açılmasına yönelik bir program yürütülürken, bir yandan da hizmet ve ürün üretimini daha da pahalılaştırıcı ve sonuç olarak toplumun tüm kesimlerini olumsuz yönde etkileyecek kararlar aldığı ileri sürülerek, “Yalnız devletin cari bütçesinin denkleştirilmesi amacıyla alınan bu kararlar ve çabalar ile ekonomik kalkınmanın gerçekleşemeyeceği” görüşü savunuldu.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Hem turizmi hem de ihracatı ve hizmetleri olumsuz etkileyecek olan bu zam sonunda ekonomide genel anlamda daralmayla birlikte, devlet bütçesi için daha az vergi geliri ve rekabet üstünlüğünü kaybedecek ihraç ürünleri nedeniyle ihracat gelirlerinin azalması, insanların alım gücünün azalmasının piyasalara daralma olarak yansıması gibi pek çok olumsuz gelişme olacak. Pek çok şirket kapanmaları yanında çoğunluğu yerel sermayedar olan küçük otellerin ve restoranların da kapanması, turizme hizmet edememesine; yani her açıdan turizm sektöründeki ivmenin tersine dönmesine, özel sektörün küçülmesine yol açacaktır.”