'Orman Günü'nden gündem Kumyalı
Erhürman, kira sözleşmesinden bazı maddeler okuyarak, konunun netleştirilmesini talep etti
ERHÜRMAN: KUMYALI’DAKİ ORMAN ARAZİSİNDE NE YAPMAYA ÇALIŞIYORSUNUZ?
CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Meclis’in bugünkü oturumunda, UBP-DP Hükümeti’nin özel bir şirkete kiraladığı 565 dönümlük orman arazisi hakkında konuştu.
Sözleşmeden maddeler okuyan Erhürman, bir hukukçu olarak sözleşmeyi anlamadığını, İdarenin böyle bir sözleşme imzalayamayacağını söyledi.
Erhürman, Sözleşmede, 10 yıllığına ağaçlandırma ve rekreasyon için kiralanan 565 dönümlük orman arazisinin 10 yıl sonra yeniden 49 yıllığına kiralanacağının ancak arazinin orman arazisi olmaktan çıkarılacağının yazdığını açıkladı.
Hükümet sıralarından yanıt bekleyen Erhürman’ın konuşmasında öne çıkanlar şöyle: “Bugün Dünya Ormancılık Günü. Bu vesile ile genel geçer şeyler söylemek yerine son dönemde çok gündeme gelmiş bir konuda, Sayın Bakan burada yok ama hükümet sıralarından açıklık getirilmesini de sağlamak amacıyla Kumyalı’daki 565 dönümlük orman arazisinin kiralanması ile ilgili konuşacağım.
Önümde Turizm ve Çevre Bakanlığı Orman Dairesi Müdürlüğü’nün hazırladığı sözleşme var. 18 Ağustos 2016’da Orman Dairesi Müdürü’nün muhatap şirkete yazdığı yazı var. Şöyle diyor: İlgi yazınızda Kumyalı köyü X parselde bulunan 565 dönümlük orman arazisini kiralama talebiniz değerlendirilmiştir. Ve daha sonra da kira sözleşmesi bunun ekinde yer alıyor. Hükümetten bir temsilci bizi bilgilendirsin.
26 Ekim 2016’da bu sözleşme imzalanmış. Sözleşmede şu yazıyor: 565 dönüm büyüklüğündeki, aşağıda içeriği anlatılan ve şirketin tapulu arazisine yapılacak olan alternatif turizm kompleksine dahil olacak olan ağaçlandırma ve rekreasyon amaçlı kullanılacak arazi deniliyor. Sözleşmenin ikinci maddesinde kira süresi belirlenirken de şöyle denilmiş: 17 Ekim 2016-16 Ekim 2026 olmak üzere 10 yıllık bir kira sözleşmesi.
Kiracının sözleşmenin maddelerine uyması halinde gerekli emirname değişikliği ve arazi ile ilgili yasal değişiklik yapılarak turizm alanı ilan edilmesinden sonra tarafların karşılıklı mutabakata varması durumunda bahse konu arazi ile ilgili Bakanlıkça uzun vadeli kiralama yapılacak. Maksimum 49 yıl. Ben hukukçu olarak pek bir şey anlamadım bu sözleşmeden ama anlatılırsa anlarım.
Sözleşme 10 yıllık, kiralanan yer orman arazisi, amaç ağaçlandırma… Ama deniliyor ki 10 yıllık süre bittikten sonra bahse konu arazi ile ilgili yani orman arazisi ile ilgili yasal değişiklik yapılarak turizm bölgesi ilan edilmesinden sonra bir de 49 yıllık sözleşme yapılacak. Devlet, İdare bunu nasıl taahhüt eder anlamadım. Kötü laflar kullanmak istemem ama 10 sene sonraki Meclis adına nasıl böyle bir sözleşme imzalarsınız?
Bu yasal değişiklikleri on sene sonraki Meclis’in yapacağını nereden biliyorsunuz, kim garanti etti? 10 sene sonraki bakanlar kurulunun emirname değişikliği yapacağını kim garanti etti?
Daha da önemlisi, bu Meclis’in ve Bakanlar Kurulu’nun bir şahıs, bir şirket veya bir yatırım için özel yasa veya emirname değişikliği yapmasının sırf bu sebeple dahi hukuka aykırı olduğunu bilmiyor musunuz? Ha diyeceksiniz ki zaten yapılmazsa bu konuda sorumluluk almayacağımızı sözleşmeye koyduk. Ama bu yapılan işin de, verilen taahhütlerin de hukuka aykırı olduğu gerçeğini değiştirmiyor.
Hem orman arazisini kiralıyorsunuz, hem 10 yıl sonra orman arazisini turistik yatırıma açacağınızı şimdiden söylüyorsunuz, hem 10 yıl sonraki Meclis ve Bakanlar Kurulu adına taahhütte bulunuyorsunuz, hem de bu taahhütlerinizin belli bir kişi, şirket veya yatırım için gerçekleştirileceğini, yani her durumda hukuka aykırı olacağını şimdiden beyan etmiş oluyorsunuz. Ben, idarenin bu kadar ciddiyetsiz ve kamu yararını bu kadar görmezden gelen bir sözleşmesini hayatımda görmedim. Bu konuda kamuoyu açıklama bekliyor.