“Ortak acılar, ortak eylem: Geçmişin kayıpları ve şiddetiyle baş edebilmek…”
“Kalıcı barış için bir araç olarak eşitlik: Çözüm sonrası Kıbrıs’ta kritik sosyal politikalar ve refah devleti – sosyal hizmetler, geçmişteki şiddet ve eşitlik için mücadeleler” başlıklı konferansta, İngiltere ve Almanya’dan gelen sosyal hizmet görevlilerine “kayıplar” konusundaki çalışmalarımızı anlattık.
19 Ekim 2016 Çarşamba günü tam gün olarak gerçekleştirilen konferans, Çatışma Ağı Çerçevesinde Sosyal Hizmetler” tarafından düzenlendi ve University of Nicosia, Durham Üniversitesi, Kiel Üniversitesi ve çeşitli iki toplumlu örgütlerin ev sahipliğinde yapıldı.
Konferansta “kayıplar” gibi geçmişteki şiddetin ve diğer şiddet biçimlerinin nasıl ele alınması gerektiği, şu ana dek iki tarafta izlenen politika ve pratiklerin durumu, kayıp yakınlarının bu konulardaki deneyimleri gibi konular ele alınarak, çözüm sonrası Kıbrıs’ta bu alanlarda ne tür sosyal politikalar, ne tür sosyal hizmetler olması gerektiği üzerinde duruldu.
Konferansta İki Toplumlu Kayıp Yakınları ve Katliam Kurbanları Örgütü “Birlikte Başarabiliriz” lideri Hristos Eftimiu “Ortak acılar, ortak eylem: Geçmişin kayıpları ve şiddetiyle baş edebilmek” konulu bir sunuş yaptı. Kayıp yakınlarını bir araya getiren etkinliklerde, iki toplumdan kayıp yakınlarının bir araya geldiği zaman acılarının ortak olduğunu anladıklarını, böylece birlikte hareket edebildikleri “Birlikte Başarabiliriz” örgütünde beraber çalışmaya başladıklarını anlattı.
Biz de YENİDÜZEN gazetesinde son onbeş yıldan bu yana yürütmekte olduğumuz “kayıplar”la ilgili çalışmalarımız, YENİDÜZEN ve POLİTİS gazetesinden okurlarımızın “kayıplar” sürecine katkısı, “kayıp yakınları”nı bir araya getirerek örgütlenmelerini ve acılarını paylaşarak ileri doğru bir adım atmalarını nasıl sağladığımızı aktardık.
Almanya ve İngiltere’den gelen sosyal hizmet görevlilerine fotoğraflarla bir sunuş yaparak, Kıbrıs’ta okurlarımızın yardımlarıyla bulunan “kayıplar”ın öykülerini aktardık, bu süreçte yaşananları anlattık.
“Birlikte Başarabiliriz” örgütünün en aktif üyelerinden olan Hristina Pavlu Solomi Patça da bir “kayıp” yakını olarak yaşadıklarını anlattı.
Henüz 13 yaşındayken babası ve erkek kardeşi Galatya’dan “kayıp” edilen Komikebirli Hristina Pavlu Solomi Patça, “kayıp” yakınlarının yaşadığı travmaların hiçbir zaman tedavi edilmediğini, “kayıp” yakınlarının politikacılar tarafından her iki tarafta da kendi amaçları doğrultusunda kullanılmaya çalışıldığını, “kayıp” yakınlarının kendi acılarıyla başbaşa bırakılmış olduklarını örnekleriyle anlattı. Devletin “kayıp” yakınlarına birer maaş bağlamaktan başka yaşadıkları sorunlarla pek ilgilenmediğini, hiçbir zaman kimsenin gelip kendilerine “Haliniz nedir?” diye sormadığını anlatan Hristina Pavlu Solomi Patça, kendisinin 1975 yılında Karpaz’dan alınarak güneye geçmeye zorlandığını ve çeşitli uzak akrabalarının yanında yaşamak ve her birkaç ayda bir farklı bir okula gitmek zorunda bırakıldığını aktardı. Diğer çocuklara acısını ve üzüntüsünü göstermek istemeyen ve okulda arkadaşlarıyla uyum sağlamaya çalışan Hristina, “Ancak eve gittiğim zaman trajedi orada duruyordu… Evde büyük bir yas vardı…” diye anlattı.
Evleneceği zaman annesinin bunu dahi kolay kolay kabullenemediğini, bunun “kayıp babası ve kayıp kardeşini unutmak anlamına gelebileceğini” düşünerek kızının düğününde ağladığını, tüm bu travmaların hiçbir zaman ele alınmadığını anlatan Hristina’nın konuşması, İngiltere ve Almanya’dan gelen katılımcıları çok etkiledi.
Toplantıda “kayıplar” konusunda yıllardır çalışmakta olan Kayıplar Komitesi Kıbrıslırum Üye Yardımcısı Ksenofon Kallis de bir sosyolog olarak konuşma yaparak, “kayıplar” konusundaki gözlemlerini aktardı.
Kayıplar Komitesi Kıbrıslıtürk Üye Yardımcısı Murat Soysal da “kayıplar” konusundaki gözlemlerini ve düşüncelerini aktardığı bir sunuş gerçekleştirdi. Toplantının sabahtan öğlene kadar devam eden bu oturumlarında Alman ve İngiliz ve Kıbrıslı katılımcıların soruları da yanıtlandı.
Öğleden sonraki oturumlarda ise birleşik bir Kıbrıs’ta refah devleti, sosyal politikalar ve sosyal hizmetler konusunda atölye çalışmaları düzenlendi.
-------------------------------------------
BASINDAN GÜNCEL
Fotiu: “Kayıplarla ilgili hala değerlendirilmemiş tanıklıklar var…”
Kayıplar arşivi dijital ortamda…
Lefkoşa, 20 Ekim 2016 (T.A.K): Kıbrıslırum Başkanlığı İnsani Konular ve Dış Rumlar Komiseri Fotis Fotiu, 1974’te bu yana 42 yıl geçmiş olmasına rağmen, kayıplarla ilgili hala değerlendirilmemiş tanıklıklar bulunduğunu söyledi.
Politis gazetesinin haberine göre, dün, “Kayıp Şahıslar Dairesi”nin 2 bin dosyalık arşivinin dijital ortama geçirilmesiyle ilgili çalışmanın sunumunu yapan Fotiu, Türkiye’nin, Türk askerinin arşiviyle ilgili işbirliği yapmayı reddettiğini söyledi ve buna bağlı olarak, kayıpların akıbetinin belirlenmesi gerekliliğinin daha acil hale geldiği bir zamanda, dijital ortama aktarma çalışmasıyla, eldeki verilerin etkin şekilde değerlendirilmesinin hedeflendiğini kaydetti.
Dijital arşive, yalnızca kayıp yakınlarının erişebileceğini ifade eden Fotiu, tarihçiler gibi bireysel talepler veya farklı hizmetlerden talep gelmesi halinde, “Kayıp Şahıslar Dairesi”ne dilekçe yapılmak suretiyle arşive erişime izin verilebileceğini belirtti.
Arşivin dijital ortama geçirilmesiyle, “Kayıp Şahıslar Dairesi”nin kullandığı kategoriler zemininde belgelerin tasnif edildiğini kaydeden Fotiu, şu anda 15’ten fazla kategori bulunduğunu ve araştırma yapmak isteyen herhangi bir kişinin, örneğin “kaybolunan yer” yazarak, o kategorideki tüm bilgi ve tanıklıklara erişebileceğini söyledi.
(TAK Ajansı Rumca Haber Bülteni’nden – 20.10.2016)