Ortak anıt planlanıyor
İki Toplumlu Çözüm İnisiyatifi-Birleşik Kıbrıs”, toplumlar arası çatışmalarda hayatını kaybeden herkesi anma ve çözüm sürecinin ileriye taşınması adına etkinlikler yapacak
Kuzey Kıbrıs ve Güney Kıbrıs’tan bazı örgütlerin oluşturduğu “İki Toplumlu Çözüm İnisiyatifi-Birleşik Kıbrıs”, toplumlar arası çatışmalarda hayatını kaybeden herkesi anma ve çözüm sürecinin ileriye taşınması adına etkinlikler yapacak.
Bazı Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum İnisiyatif temsilcileri Lefkoşa’da BM kontrolü altında bulunan Dayanışma Evi’nde basın toplantısı düzenledi. Çatışmalarda hayatını kaybeden Kıbrıslı Türk, Kıbrıslı Rum ve diğerleri için anıt yapılması öngörülüyor.
İnisiyatif adına, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Şener Elcil tarafından okunan Türkçe basın açıklamasında, Aralık 1963 olayları, Temmuz 1974’deki Yunan Darbesi ile müteakiben yer alan Türkiye’nin müdahalesinin, “her iki tarafın da çatışmalarda kaybettiği binlerce kurbanları ve onların ailelerini akla getirmekte” denildi.
“İvme kaybedilmesi…”
Kıbrıs sorununun çözümü yönünde devam eden müzakerelerde “ivme kaybedilmesiyle ilgili ciddi endişe” duyulduğu kaydedilen açıklamada, Mağusa’da düzenlenen ayin, ara bölgede düzenlenen 1 Mayıs kutulamaları ve Gazimağusa’da yer alan Deniz Panayırı gibi Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumlar arasında düzenlenen ortak etkinliklerin oluşturduğu olumlu ortama rağmen müzakerelerde somut sonuç alınamadığını savunuldu.
Adanın iki kesiminde var olan ekonomik sıkıntı ve işsizliğin, ırkçılığın ve milliyetçiliğin yükselişine neden olduğu ileri sürülen açıklamada, adanın yeniden birleşmesiyle, ekonomi ve istihdam için uygun koşullar, hidrokarbon kaynaklarının tüm Kıbrıslılar ve Doğu Akdeniz’de yaşayan tüm halkların yararına olacak şekilde kullanılması ve bölgedeki gerilimin azaltılmasına uygun ortam sağlayacağı kaydedildi.
Kıbrıs sorununun çözümü için siyasi iradenin gerektiği kaydedilen açıklamada, “Var olan sorunlara yaratıcı çözümler bulabilecek bir siyasi irade gerekmektedir. Konu hakkındaki tartışmalar yıllarca devam etmiştir. Şimdi karar verme ve ileri adım atma zamanıdır” denildi.
Açıklamada Barış İnisiyatifi, Kayıp Yakınları İnisiyatifi ve Birlikte Başarabiliriz Hareketi ile birlikte, 50 yıllık çatışmayı hatırlamak ve tüm kurbanları anmak için sonbaharda bir dizi etkinlik düzenleneceği belirtildi.
Müzakerelerin ileri taşınması için ise 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde iki kesimden sendikaların katılımıyla kitlesel eylem düzenlenecek.
Hayatını kaybeden Kıbrıslı Türk, Kıbrıslı Rum ve diğerleri için anıt
İnisiyatif sözcülerinden Christos Efthymiou ise yaptığı açıklamada, çözüm süreciyle ilgili bir soruya karşılık, “Liderler siyasi kayıp korkusuyla, gelecek seçimleri göz önünde tutarak cesur kararlar almaktan kaçınıyorlar” dedi.
Efthymiou sonbaharda yapılacak etkinliklerden birinin tüm çatışmalarda hayatını kaybedenlerin anısına bir anıt için bir sanatçı buluşması düzenlemek olduğunu açıkladı.
Anıt veya benzer bir şeyin Güney Lefkoşa’da bulunan Atalasa bölgesinde Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların gömülü olduğu bir mezarlıkta yapılabileceğini kaydeden Efthymiou, bunun için bir ön çalışma yapmakta olduklarını anlattı. (tak)