Ortak Okul
V. Milli Eğitim Şurası’nın dezenformasyon ve spekülasyonlarla dolu anlamsız tartışmaları ile geçen haftanın son gününde, ikinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’tan dikkate alınması gereken eğitimi sistemimizi de yakından ilgilendiren anlamlı bir öneri geldi…
Talat, güven yaratıcı veya artırıcı önlemlerin neler olabileceğinin doğru değerlendirilmesi gerektiğin ifade ederek ara bölgede ortak okul açılabileceğini ve bunun özel sektör veya ortak ya da ortaklık yapacak kuruluşlar tarafından gerçekleştirilebileceğini belirtti. Ayrıca ortak okulun yanı sıra güneyde Kıbrıslı Türk öğretmenlerin Türkçe, kuzeyde de Kıbrıslı Rum öğretmenlerin Rumca ders verebileceğini, hatta bunların görevdeki öğretmenlerden seçilebileceğini ve güven için bunların çok yapıcı olacağını vurguladı…
Yakın bir gelecekte iki toplum olarak yeni bir ortaklık kuracaksak; her türlü ayrımcılığa karşı bir dünya görüşünü özümsemeye, farklı kültürlere ve etnik özelliklere daha çok hoşgörülü olmaya, kendine, kültürüne ve çevresine daha çok sahip çıkmaya, tüm inançlara ve evrensel değerlere daha çok saygılı olmayı başarabilmeliyiz… Hiç kuşku yok ki bu da eğitimin işidir…
Çok kültürlü ve çift dilli bir okul, çözümü tehlikeli gören birçok ön yargıyı kıracaktır. Dahası ortak vatandaşlık, ortak Kıbrıs Tarihi gibi ivedilikle içselleştirmemiz gereken konular için de önemli bir adımdır. İşte tam bu noktada da barış eğitimini işe koşmamız gerekliliği aşikardır. Çünkü pedagojinin de, barış eğitiminin de temel amacı; bütünsel düşünebilen insanlar yetiştirmektedir.
Öte yandan, bir ortak okulun hayata geçirilmesi hem bireysel hem de toplumsal olarak; empati kurabilmemizi, ön yargılarımızdan kurtulmayı, ötekileştirmeden iletişim kurabilmemize de büyük katkısı olacaktır.
Barış sadece savaşın yokluğu değildir. Bu yüzdendir ki barış bireyde başlar. Bireyi değiştirmedeki en önemli görev de eğitime düşmektedir. Bu nedenle iki toplumun birbirine olan güvenini artırmaya yönelik olarak ortaya atılan güven yaratıcı önlemlerin başında “ortak okul” düşüncesi üzerinde ciddiyetle durulmalıdır. Bu öneriyi ortaya atana 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ında belirttiği gibi, tasada ve kıvançta Kıbrıslı Rumlarla bir ortaklıktan söz etmek pek mümkün değil. Ortak okul, bunun sağlaması adına önemli bir adım olabilir. Yaşayabilir bir çözüm için bu tür adımların atılması gerekliliği ortadadır…
-------------------------------------
Buraya Dikkat
Rakamlarla YGS
Bu haliyle bu yıl son kez yapılacağı söylenen Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), dün gerçekleştirildi. Öncesi ve sonrasıyla üniversite adaylarından anne babalara, öğretmenlerden yükseköğretim kurumlarına kadar birçok kesimi ilgilendiren ve o kesimler için neredeyse bir dönüm noktası kabul edilen YGS ile ilgili rakamlara şöyle bir bakalım.
ÖSYM’den yapılan açıklamaya göre bu yıl; 2014-ÖSYS’ye toplam 2.086.087 aday başvuru yaptı. Bu adaylardan 78.428‘inin ''Sadece Sınavsız Geçiş” hakkı için 2014-ÖSYS'ye başvuruda bulunduğu; 2.007.659 adayın ise 2014-YGS’ye girmek için başvuruda bulunduğunu açıkladı.
Ancak bu 2.007.659 adayın sadece 850.840 hala hazırda bir ortaöğretim kurumuna devam eden adaylardır. Geriye kalan 1.235.247 kişi ise geçmiş yıllarda bir ortaöğretim kurumundan mezun olmuş adaylardır.
Benzer şekilde; KKTC’de de 212 sınav salonunda gerçekleştirilen 2014 YGS’ ye 4.700 civarında adayın sınava girdiği belirtilirken bunların sadece 2.322’si 2013-2014 öğretim yılında KKTC’deki Genel Liseler, Meslek Liseleri ve Özel Liselerin son sınıflarında öğrenim gören öğrencilerdir.
Bilindiği gibi YGS’de 140 - 180 arası puan alan adaylar, sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını tercih edebileceklerdir ve bu adayların LYS’lere girme hakları bulunmayacaktır. YGS puanlarından en az birinden 180 ve daha fazla puan alan adaylar ise LYS’lere girme hakkı kazanacaktır. YGS’de 180 ve üzeri puan alanlar, hem meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebileceklerdir. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de YGS puanlarından en az birinin 140 ve üzeri olması gerekmektedir.
Son bir bilgi: adaylara sınav sonuç belgesi gönderilmeyecektir. Adaylar, 2014-YGS sonuçlarını http://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden öğrenebileceklerdir.
----------------------------------------------------
Gülmece
Uzmanlık
Fabrika imalat hattındaki çok önemli ana makinelerden biri arızalanınca fabrikadaki tüm üretim de durdur. Mevcut teknisyenler makineyi çalıştırmak için çok uğraştılar, ancak ne yaptılarsa nafile, bir türlü başaramadılar. Sonunda bir uzman çağırmaya karar verirler.
Uzman gelir makineyi inceler. Sonra çantasından bir çekiç çıkarır ve makinenin belli bir noktasına elindeki çekiçle dikkatlice sert bir vuruş yapar. Bu vuruştan sonra makine hemen çalışmaya başlar ve hiçbir arıza olmamış gibi çalışmaya devam eder… Birkaç gün sonra uzman tamir ettiği makine için faturasını gönderir: Faturada şu ifade yazmaktadır. "Makine tamiri hizmet bedeli karşılığı 10.000 TL
Fabrika müdürü bu faturaya çok kızarak; Bir çekiç darbesi için 10.000 TL’yi çok bulur ve uzmandan ayrıntılı fatura göndermesini ister. Birkaç gün sonra aşağıdaki ayrıntılı fatura gelir:
Makineye çekiçle vurma bedeli……… 1 TL
Nereye vuracağını bilme bedeli… 9.999 TL
Toplam…………………………… 10.000 TL