Otomotiv sektörü geriledi
Otomobil sektörü temsilcileri 2018 yılında alım- satımların bir önceki yıla oranla ciddi düştüğünü, alıcının da bir süredir tercihini ‘ekonomik araç’tan yana kullandığını belirtti
Dila ŞİMŞEK
Otomobil alım- satım sektörü temsilcileri, piyasadaki talebin %40 oranında düştüğünü belirtiyor...
Ağustos 2018’de kendini gösteren ekonomik krizin, halkı olumsuz etkilediğini ve bütçelerin daraldığını dile getiren işletmeciler, insanların ya ekonomik arabaları tercih ettiğini, ya da ‘masraf yapmamak için’ otomobil alımından uzak durduğunu belirtiyor.
Krizden dolayı vergilerin arttığını, dolayısıyla araç fiyatlarının da yükseldiğini belirten işletmeciler, bu zammın satışlarını daha da gerilettiğini dile getirdi.
İşletmeciler, 2019 yılına da pek umutlu bakmıyor…
Talebin %40 azalmasına, hayat pahalılığının ve dövizin etken olduğunu söyleyen işletmeciler, bu sorunun ancak dövizin düşük seyretmesi ve işletmelerden alınan vergilerin daha makul ücrette olması halinde düzelebileceğini belirtti.
İŞLETMECİLER NE DEDİ?
Borusan Oto Kıbrıs Ltd. Jaguar Land Rover Şube Müdürü Özden Mehmed:
“2018 yılında otomotivde kayıp çok büyük”
“Kıbrıs’ın kuzeyinde 2017’ye kadar, yılda ortalama 3000 adet sıfır araç satışı olurdu. 2017’nin son aylarında piyasada satış alanında bir azalma baş gösterdi. Sonrasında ise, geçtiğimiz Ağustos’ta ekonomik krizin patlak vermesi ve döviz kurlarının artması sebebiyle satışlar neredeyse yarıya düştü. Bu yüzden, 2018 Kasım ayına kadar toplam sadece 1548 adet sıfır araç satıldı. Çünkü, halkımız yaşanan enflasyondan çok zararlı çıktı, giderlerini en aza indirmeye başladılar. 2018 yılının son altı ayında, satışlar %40 oranında düştü. İşletmelere gelen %10 KDV artışı ise, sektördeki tüm işletmecileri zor durumda bıraktı. 2019 yılında ise, sektörümüzün çok daha kötü bir yıl geçireceğini öngörüyorum. Döviz kurlarının düşmemesi durumunda, satışlarda bir yükselişe geçeceğimizi düşünmüyorum. Otomobil sektörünün canlanması için, vergilerde bir indirim yapılması ve gümrük kurunun düşmesi şart.”
Selenge Oto Galeri Sahibi Yağmur Selenge:
“Her tip arabanın alıcısı var, çoğunluk ucuz araba talep ediyor”
“Piyasanın talep dengesi çok karmaşıktır. Öncelikle, ülkede toplu taşıma olmadığı için özel araca talebin her zaman yüksek olacağı kanısındayım. 2018 yılında müşterilerden farklı talepler geldi. Çok ucuza, 5-20 bin TL arasında araç almak isteyen insanlar oldu. Kıbrıs’ta toplu taşıma olmadığı için, insanlar ulaşım ihtiyaçlarını gidermek için araba satın alıyor. Bu sebeple, dar gelirli insanlar bütçelerine de uyması için daha ucuz arabaları talep etti. Bunun dışında ise, 5-10 bin Sterlin arasında değişen ithal arabalara talep de oldu. İthal arabaları genelde orta halli insanlar tercih etti. Lüks olarak sınıflandırabileceğimiz marka araçların alıcısı ise azalsa da, yine de belli bir talep var. Tabii ki genel olarak bir kıyaslama yaparsak, 2017’ye göre araç alım satımlarında %40 gibi bir düşüş yaşandı. Her aracın belli bir alıcısı bulunuyor. Tüm bunların yanı sıra, devletin oto galericilere vergi zammı yapması, genel olarak otomobil fiyatlarının da artmasına sebep oldu. Müşteri ile direkt muhatap olduğumuz için, alıcı aracı pahalı bulunca tepkiyi bize gösteriyor… Şu an için, elimdeki arabaların satışını bitirmeyi planlıyorum. 2019’da da piyasanın hemen hemen aynı seyredeceğini düşünüyorum. ”
Abik Oto Galeri Sahibi Tünay Abik:
“Ayda bir-iki araba satıyoruz”
“Araba satışında 2018’in son aylarında çok büyük bir düşüş yaşandı. 2017’de ve 2018’in başlarında, haftada birkaç araba satardım. Ancak geçtiğimiz son yedi ayda ise, öyle bir düşüş yaşandı ki, ayda bir iki araba ancak satıyoruz. Hayat pahalılığı, vergilere ve günlük ihtiyaçlara gelen zamlar, banka faizlerinin %30’u bulması… Bunların hepsi, insanların gelirine olumsuz yansıdı. İnsanlar, masrafa kaçmamak için ellerindeki ile idare etmeye çalışır oldular. Ne çalışanlar, ne de öğrenciler bütçesini araba almaya ayıramıyor. Çünkü aylık bütçeleri, bir önceki yılla aynı olsa da, artık her şey pahalı olduğu için maaşları ihtiyaçlarını karşılamaya yetmiyor. Bu durumun 2019’da da kolayca düzeleceğini düşünmüyorum. Düzelmesi için, maaşların artması, faiz oranlarının ve vergilerin azalması gerekir. Bu da yakın zamanda olacak gibi durmuyor.
Capital Oto Galeri İşletmecisi Mustafa Harper:
“İnsanlar ucuz ve ekonomik arabalara yöneldi”
“2017’ye nazaran 2018’de araba alım satımlarında çok düşüş yaşandı. Bunun sebebini enflasyona bağlıyorum. İnsanların aylık geliri, bir ay içindeki tüm ihtiyaçlarını karşılamaya yeterli değil. Hayatın her alanı çok pahalandı. Bu sebeple de, insanlar harcamalarını kısmaya başladı. Önceden girdikleri borcu ödemekte zorlanan insanlar, yeni bir otomobil almak tabii ki istemez. Şu anda ise müşterinin genel talebi, daha ekonomik arabalar üzerine… Galerimize gelen müşteriler 20-30 bin TL arasında arabalara bakıyorlar. Tabii ki daha pahalı arabalar için de yine talep var, fakat bu arabaları alan bol gelirli belli bir kesim var, talep onlardan geliyor. Önceden ülkemizde, orta halli bir memur da borçlanarak son model marka bir araç alabilirdi. Ancak şu anki piyasada, orta halli insanların böyle bir talebi yok. Bankadaki faizler çok yükseldiği için, kimsenin böyle bir borca gireceğini düşünmüyorum. 2019’un piyasası ise Mart ayında belli olacaktır.”