1. YAZARLAR

  2. Salih Sarpten

  3. Özel Dersten Daha Faydalı Şeyler
Salih Sarpten

Salih Sarpten

Özel Dersten Daha Faydalı Şeyler

A+A-

Karneler verildi tatil başladı… Şüphesiz ki gerek öğrenciler gerekse anne-babalar açısından yaz tatilinde keyif almak, tatil sürecinde neler yapıldığı ile ilişkilidir. Ne yazık ki; öğrenci için yaz tatili kimi zaman bir ödül kimi zaman da bir ceza olarak nitelendirilmekte ve bu nitelendirilmeye göre tatilin biçimi belirlenmektedir. Oysa tatil böyle bir şey değildir…

Yaz tatili, öğrencinin gelişim sürecinde elde ettiği özelliklerini sergileyebilme dönemi olarak bakılmalıdır. Bu nedenle yaz tatilini; öğrencinin kendi ilgili ve istekleri doğrultusunda geçirmesi son derece önemlidir. Dahası büyük paralar harcayarak çocuklarımızı yolladığımız geziler, kamplar ya da benzer programlar çoğu zaman çocukları sıkıcı gelebiliyor. Oysa onlar, arkadaşlarıyla oynamak ya da kendi sokağında basit ve serbest aktivitelerle çok daha mutlu olabiliyorlar.

Eğitim bilimi literatüründe; yaz tatilinin içeriği nasıl olması gerektiği ilgili birçok araştırmaya rastlamak mümkündür ancak bir çocuk psikoloğu olan Dr. Linda Papadopoulos bu konuda söylediklerine de kulak verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Dr. Linda Papadopoulos’a göre; “Yaz anılarını ömür boyu aklımızda taşırız. Ebeveynler, çocuklarının bu çalışmada bize söylediklerinden çok şey öğrenebilir. Ebeveynler çocuklarının iyi bir yaz geçirmesini sağlamak için maliyetli aktivitelere para harcarken, çocuklar yaz mevsiminin getirdiği basit zevklere daha fazla değer veriyorlar. Eğlence başına ödenen para dengesi kıyaslaması yapıldığında çocuklar açısından; organize etmesi çok az paraya ve zamana mal olan günlük açık hava aktiviteleri, düzenlenen pahalı gezilerden çok daha ağır basıyor.”

Öte yandan çocuğunuza ders çalıştırmak ya da onu özel dersten özel derse yetiştirmek için yıllık izniniz onun sınav dönemine denk getirmediyseniz, bir çocuğun en çok istediği şey yaz tatilde anne-babasıyla birlikte nitelikli zaman geçirmektir. Dahası hâlâ çocuğunuz göstermiş olduğu başarıdan memnun değilseniz yaz döneminde de onu özel derse ya da bir takım kurslara gönderme gibi bir niyetiniz varsa, onun gelişimi için aşağıdakileri yapması onu yollayacağınız özel dersten çok daha fazla yararlı olacağına emin olun… İşte o şeyler:

  • Parkta, sokakta veya bahçede arkadaşlarıyla oyun oynamak.
  • Bahçede şişme bir su havuzunda oynamak.
  • Plaja gitmek.
  • Uçurtma, model uçak veya benzeri aktivitelerde bulunmak.
  • Hayvanlarla ilgili çeşitli aktivitelerde bulunmak; mesela köpek gezdirmek.
  • Bilgisayar oyunları oynamak.
  • Spor yapmak, koşmak, yorulmak.
  • İp atlamak.
  • Yemek hazırlamaya yardım etmek.
  • Nenenin, dedenin evinde zaman geçirmek.
  • Müzik dinlemek
  • Boş boş zaman geçirmek.

Son bir not olarak söylemeden edemeyeceğim: “Öğrenci merkezli eğitim” dediğimiz ama sadece kağıt üzerinde kalan ve neredeyse öğrencinin hiçbir ilgi ve isteğini yer almadığı okul günlerindeki eğitim-öğretim uygulamalarına benzetmeden, bari yaz tatillerini, çocuklarımızın ilgi ve isteklerine göre geçirmelerinin sağlayalım…


Biliyor muydunuz?

 

Eğitim Kalitesi ve Ülkeler

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF’in İtalya'da bulunan Innocenti Araştırma Ofisi'nin 15 Haziran 2017 tarihinde açıkladığı "Geleceği Kurma: Çocuklar ve Zengin Ülkelerde Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri" adlı raporuna göre, refah durumu orta ve yüksek ülkelerde yaşayan her beş çocuktan biri göreceli yoksulluk içinde yaşıyor.

Toplam dokuz kategoride yapılan araştırmada çocukların koşullarının en iyi olduğu ülke Norveç olarak belirlenirken, Norveç’i Almanya takip etti. Almanya'yı ise sırasıyla Danimarka ve İsveç izledi. Orta ve yüksek refah düzeyine sahip 41 ülke arasında çocuklarının koşulları bakımından en kötü notu ise Şili aldı. Bulgaristan performans listesinde 40'ıncı sırada Romanya’da 39'uncu sırada geldi.

Raporun eğitim düzeyi kategorisinde de büyük eksiklikler dikkat çekiyor. En başarılı eğitim sistemine sahip olduğu kabul edilen Finlandiya ve Japonya’da bile 15 yaşındaki gençlerin beşte birinin okuma ve hesaplama konusunda asgari becerilere sahip olmadığı vurgulanıyor. Türkiye, “Eğitim Kalitesi” kategorisinde ise en son sırada yer aldı. Tahmin edeceğiniz gibi raporda Kuzey Kıbrıs yok ancak eğitim sistemimizdeki paralelliği göz önüne alarak bizim yerimizi de tahmin etmek çok zor olmasa gerek…

UNICEF’in Innocenti Araştırma Ofisi’nin Başkanı Sarah Cook, araştırmaya ilişkin yaptığı açıklamada raporun bir "uyarı" olduğunu ve zengin ülkelerde de tüm çocukların ekonomik gelişmelerden otomatik olarak faydalanamadığını açıkça ortaya koyduğunu söyledi. Cook, hükümetleri çocuklar arasındaki refah eşitsizliğini gidermek için gerekli tedbirleri almaya çağırdı.


Aklınızda Bulunsun

KTEZO’dan Anlamlı Çalıştay

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası tarafından organize edilen “1.KTEZO Çalıştayı”  15-16 Haziran 2017 tarihlerinde gerçekleştirildi. Eğitim, sağlık, çalışma düzeni, ekonomik kalkınma ve kooperatifçilik olmak üzere 5 başlık altında gerçekleştiren çalıştayda oldukça anlamlı sonuçlar ortaya çıktı.

Nitelikli katılımcılarla birlikte çalıştay kapsamında yer alan “Eğitim”  boyutundaki çalışma fırsatım oldu. Çalışma yaşamındaki kaliteyi artırmak için nitelikli elemanlar yetiştirmek adına problemler tespit edildi, çözüm önerileri ortaya kondu. Çalışma sonunda oluşturulan raporda “gene eğitim sistemi”, “çalışma yaşamı” ve “mesleki teknik öğretim ve çıraklık eğitimi” adına yapılması gereken, atılması gereken adımlar belirlendi.

Odadan yapılan açıklamada çalıştay sonucunda ortaya çıkan bulguları, görüş ve önerileri önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşacağını bildirildi.

 

Bu yazı toplam 2596 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar