ÖZELLEŞTİRME TASARISI NELER İÇERİYOR?
YENİDÜZEN aylardır tartışılan Özelleştirme Yasa Tasarısı'nı okuruyla paylaşıyor
'TEKELLEŞME'YE AÇIK KAPI
UBP Hükümeti’nin ‘Özelleştirme Yasa Tasarısı’ hazır. 24 sayfalık tasarıyla düzenlenen yasanın amacı; “’Devlete ve/ve
YENİDÜZEN aylardır tartışılan Özelleştirme Yasa Tasarısı'nı okuruyla paylaşıyor
'TEKELLEŞME'YE AÇIK KAPI
UBP Hükümeti’nin ‘Özelleştirme Yasa Tasarısı’ hazır. 24 sayfalık tasarıyla düzenlenen yasanın amacı; “’Devlete ve/veya diğer kamu tüzel kişilerine ait ekonomik ve ticari olarak değerlendirilmesi mümkün bulunan her türlü; şirket hisseleri dahil taşınır ve taşınmaz mallar, hizmetler ve hakların özelleştirmelerine ilişkin esasların belirlenmesi" olarak belirtildi.
Yasanın geçmesi halinde, ülkede kamuya ait tüm değerler özel sektöre devredilebilecek.
Ancak, uzmanların dikkat çektiği en önemli tehlike tasarının "tekelleşme pahasına" özelleştirmeye açık kapı bırakması.
Hükümetin Meclis'e gönderdiği Özelleştirme Yasa Tasarısı, elektrik kurumu örneğinde olduğu gibi "rekabet ortamı sağlamanın mümkün olmadığı" yani "tekelleşme" durumunda dahi "özelleştirme" yapılmasını içeriyor.
Tasarının "Tüketicinin Korunması, 18. maddesi", ilgili piyasanın yapısı gereği rekabet ortamının sağlanmasının mümkün olmadığı durumlarda "tekelleşme" yaşanacağını bir anlamda itiraf ediyor, ancak "bunun olumsuz etkilerinin önlenmesi" için çare arıyor.
Yine tasarının Genel İlkeler/ 4. maddesi de "tekelleşme"yi kabul ederek, ancak, "özelleştirme sırasında oluşacak tekelci yapının olumsuz etkilerinin önlenmesinden" söz ediyor.
Yasa Tasarısı’na göre, ‘Devlete ve/veya diğer kamu tüzel kişilerine ait ekonomik ve ticari olarak değerlendirilmesi mümkün bulunan her türlü; şirket hisseleri dahil taşınır ve taşınmaz mallar, hizmetler ve haklar Bakanlar Kurulu kararı ile özelleştirme programına alınacak.
ÖZELLEŞTİRME TASARISI’NIN TÜM AYRINTILARI BUGÜN YENİDÜZEN’DE