1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. UBP’NİN DOKUNULMAZLIK ÖFKESİ!
UBP’NİN DOKUNULMAZLIK ÖFKESİ!

UBP’NİN DOKUNULMAZLIK ÖFKESİ!

Meclis, UBP Milletvekili Aytaç Çaluda’nın yasama dokunulmazlığının kaldırılması isteminin incelenmesi için özel bir komite kurulmasını ele alıyor

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurul’u Savcılık görüşü doğrultusunda gündeme gelen Meclis Danışma Kurulu’nun oy birliğiyle onayladığı UBP Milletvekili Aytaç Çaluda’nın yasama dokunulmazlığının kaldırılması isteminin incelenmesi için özel bir komite kurulmasını ele alıyor

SAAT: 14.30

SESLER YÜKSELDİ!

Kudret Özersay’a yönelik “Daha dün bir bugün iki, biraz iş yap da konuşun. Biraz büyü da laf atan” şeklinde ifadeleri nedeniyle ‘yakışmadığı’ eleştirisi alan Hüseyin Özgürgün, bugün bu kararı alan Meclis’e bunların da yakışacağını savundu.

Özgürgün’ün ifadeleri şöyle:

“Senin sözün Sayın Çaluda’yı yargılamak mı? Açtığın yolun farkında mısın? Buyur aç. Bunun sadece Aytaç Çaluda meselesi olmadığını anlatmaya çalıştım size. Hade komiteyi kurdunuz, ağırlığı da bu değil. Diğer komitelere Meclis çalışsın diye onay verdik. Bu konu önemli bir konu. Orada bir kişi var. Çıkıp konuştu ve ruh halini gördünüz. Hiç olmazsa Meclis çoğunluğuna dayalı bir komite kurulsun dedik, ona da ret. Bu konu siyasallaştı.

Şu anda milletvekilimize çok ciddi haksızlık edildiğini düşünüyorum”

SAAT: 14.00

Dokunulmazlığın kaldırılması için komite kuruluyor

UBP Milletvekili Aytaç Çaluda’nın yasama dokunulmazlığının kaldırılması isteminin incelenmesi için özel bir komite kurulması OYÇOKLUĞU ile kabul edildi.

Özersay: “Bunun arkası da gelmeli”

“Meclis’in itibarı Milletvekili dokunulmazlığı değildir” Başbakan Yardımcısı Kudret Özersay, bir endişenin de bunun arkasının gelmesi olduğuna işaret etti, “Bırakın gelsin, arkası gelsin. Halkın beklentisi de budur” şeklinde konuştu.

İlgili bütün kişilerin üzerine gidilmesi isteniyorsa, Aytaç Çaluda’nın ifadesini vermesi gerektiğini ifade eden Özersay, “Olay Sayın Çaluda’nın aktardığı gibiyse zaten ne çekinmesine, ne de gocunmasına gerek vardır” dedi.

Başbakan Yardımcısı, Dış İşleri Bakanı Kudret Özersay, sonuç almak için bir yerden başlanması gerektiğini  belirtti.

 


Saat: 13:50

Arıklı: “Aytaç Çaluda 5-10 kişiye yardımcı olmuş”

Yeniden söz alan YDP Milletvekili Erhan Arıklı, milyonlarca dolarlık yolsuzluk dosyalarının üzerine gidilmezken, 5-10 bin TL’lik bir miktar nedeniyle Aytaç Çaluda’nın dokunulmalığının kaldırılmasının izah edilemeyeceği görüşünü belirtti.

Arıklı’nın ifadeleri şöyle:

“Aytaç Çaluda, 5-10 kişiye yardımcı olmuş. Hepimiz bürokrasiyi biliyoruz. Hangimizin işi olsa birilerinden yardım istiyoruz. Aytaç Çaluda’da kimseyi kırmamış. Bu kadar eften püften sebeplerle bir milletvekilinin dokunulmazlığını kaldırmayı konuşuyorsunuz. Bu milletvekilinin, Meclis’in itibarını sarsıyorsunuz. “

 


SAAT: 13:45

UBP ‘Komite kurulmasını’ kabul etmiyor

Özgürgün: “Ağır bir ihmal olsa ben derdim, ‘Sayın Çaluda kusura bakma’…”

Milletvekili dokunulmazlığının kaldırılmasının Anayasa Değişikliği ile halka gittiğini ve halkın buna hayır dediğini savunan UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün,  yeniden söz aldı, “Sayın Başbakan’a sen yaptın bunu demedim ama bu Meclis’in kararı ile komiteye gitmesi, bir evreyi başlatabilir. Halkın Meclisi’ne, halkın oyları ile gelen bir Milletvekili’nin bu şekilde tartışılması doğru değil” şeklinde konuştu.

Özgürgün'ün ifadeleri şöyle:

"Bir milletvekilinin çok kolay suçlanmasının gündeme gelebileceği görüşü belirten Özgürgün, “Milletvekilim için itiraz etme hakkım vardır. Siyasetin geneli için de itiraz etme hakkım vardır. Halk vermiştir görevi buraya ve bu kadar kolay olmamalıdır. Bizim algı sorunumuz vardır, kimin vardır bilemem ama bu parlamentoda oluşturulan bu hava yanlıştır.

Özgrügün’ün ifadeleri şöyle:

“Halk seçtikten sonra ‘senin bilmem nerden kalma suçun vardı, olmaz’, olmaz bu tür şey, halk seçti. Çekinecek bir şeyimiz de yoktur ama halkın seçtiği bir milletvekili bugün görevini yapamaz bir hale getirilmiştir. Demokrasiye de vurulmuş bir darbe olur. Bırakırsını bunu, o savcılık beklesin, bitsin dokunulmazlığı, ondan sonra yargılar. Esas mesele sistemin özü ile ilgili bir şeydir. Çok ağır bir ihmal yoksa, demokrasi korunmalıdır.

Komite kurup da günlerce bir sürü iddia ortaya koymanın anlamı yok. Ağır bir ihmal olsa ben derdim, Sayın Çaluda kusura bakma. O nedenle biz bu komitenin kurulmasını da kabul etmiyoruz”.

UBP Genel Başkanı Özgürgün, komitenin kurulmasının da siyasallaştığını da savundu, UBP’nin oyunun RET olacağını açıkladı.

 




Meclis "yasama dokunulmazlığının kaldırılması"nı görüşürken, ana muhalefet Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün buna karşı çıktı; bunu "demokrasi ve halk iradesinin tartıştırılması" şeklinde yorumladı. Özgürgün, "halkın seçtiğini ancak halkın geri alabilir" diyerek dokunulmazlığın kaldırılmasına karşı çıktı.

Parlamenter sistemin daha "sosyal demokrat" bir sistem olduğunu, "Başkanlık sistemi"nin biraz daha "sağa" doğru yöneldiğini anlatan Özgürgün, Anayasa değişikliğinde halkın "dokunulmazlık" meselesinin tartışılmasını da reddettiğini savundu.

Cumhuriyet Meclisi Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay başkanlığında toplandı. Genel Kurul’da Savcılık görüşü doğrultusunda gündeme gelen Meclis Danışma Kurulu’nun oy birliğiyle onayladığı UBP Milletvekili Aytaç Çaluda’nın yasama dokunulmazlığının kaldırılması isteminin incelenmesi için özel bir komite kurulmasına ilişkin konu ele alındı.

UBP Genel Başkanı Özgürgün: “Halkın seçtiğini halk geri alabilir”

Söz alan UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, halkın seçip meclise gönderdiği bir milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasının kolay olmadığını belirterek, bunu benimsemediklerini, halkın seçtiğini ancak halkın geri alabildiğini söyledi.

Özgürgün, dokunulmazlığın kaldırılmasının demokrasi ve halkın iradesinin sorgulanacağı anlamına geleceğini anlattı.

YDP Başkanı Arıklı’dam yargıya eleştiri

YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı da Anayasa’nın konuyla ilgili maddesinin çok açık olduğunu ve milletvekilinin çok ağır bir suç işlemeden yargılanamayacağını belirtti. Arıklı, konuşmasında yargı sistemine ilişkin eleştirilerde de bulundu.

Özdenefe’den Arıklı’ya tepki

Yerinden söz alan CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe ise yargıya yönelik yapılan eleştirilere katılmadığını söyledi.

Meclis’te bu esnada sözlü atışmalar yaşandı. Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, Başsavcılıktan bir dosyanın meclise geldiğini ve bu noktada konunun özel komite kurulmasını gündeme getirdiğini, konunun da bu olduğunu aktardı.

Uluçay, konunun çok basit olmaması nedeniyle iç tüzüğün komite oluşturulmasını öngördüğünü ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Özersay: “Siyasi irade ortaya koyacağız”

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay da Anayasa ve içtüzüğün yer aldığı kitabı kürsüden göstererek, bunu herkesin anlayabileceğini söyledi. Özersay, hiç kimsenin Anayasa dışında bir süreç öngörmediğini anlattı…

“Kürsü dokunulmazlığı olması gerektiğini savunuyorum” diyerek, bunun aksine davranılmasını yanlış bulduğunu kaydeden Özersay, ne istendiğinin açıkça tarif edilmesi gerektiğini belirtti…

Özersay, Anayasa’da yazılan ve iç tüzükte tarif edilen şekilde savcılıktan talep edilen bir şeyin gündeme geldiğini anlattı.

Dokunulmazlığın kaldırılması söz konusu olduğunda siyasi irade ortaya koyacaklarını hükümet olarak taahhüt ettiklerini ifade eden Özersay, sosyal medya hesabında yazdıklarının hükümet ortaklarına değil kamuoyuna hatırlatma olduğunu ifade etti.

“Tüm dokunulmazlıkların kaldırılması” söylemini daha önceden de dile getirdiğini ifade eden Özersay, kendilerinin doğru olduklarını düşündükleri şeyler için önce halktan yetki istediğini ve ardından da bunları hükümet protokolüne getirildiğini belirtti. Dokunulmazlıkların kaldırılması yönünde vatandaştan gelen yoğun bir beklenti bulunduğunu ifade eden Özersay, sadece bu komitenin değil, başsavcılığın hangi milletvekili ile ilgili olursa olsun dokunulmazlığın kaldırılması konusunda aynı çerçevede tavır koyacaklarını açıkladı. Özersay, olayı kişi özelinde ele almadıklarını da belirterek, konunun yargı tarafından karar verileceğini anlattı…

Maliye Bakanı Denktaş: “Aklanma yeri mahkemedir, kendim için de elim havada olacaktır”

Maliye Bakanı Serdar Denktaş da Anayasa ve içtüzüğün gereklerinin yerine getirildiğini söyledi. Denktaş, karar organının mahkeme olduğunu ve bir kişinin suçu ispat edilene kadar suçsuz olduğunu ifade etti. Meclis’in kendi kendine, dokunulmazlığı kaldıramayacağına işaret eden Denktaş, “aklanma yeri mahkemedir, kendim için de elim havada olacaktır” dedi.

Eğitim Bakanı Özyiğit: “Suç işleme dokunulmazlığına dönüşmemeli”

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit konunun önemine değinerek, meseleye değişim için bir adım olarak bakmak gerektiğini söyledi. Özyiğit, herkesin siyasi düşüncelerini özgürce söyleyebilmesi gerektiğini ifade ederek, dokunulmazlık denilen zırhın ise suç işleme dokunulmazlığına dönüşmemesi gerektiğini söyledi.

Çaluda: “Benim alnım açık başım dik”

UBP Milletvekili Aytaç Çaluda da söz aldı. Çaluda, “Benim alnım açık başım dik” dedi, tüm milletvekillerine dokunulmazlıklarının kaldırılması çağrısı yaptı.

 

 

Bu haber toplam 5144 defa okunmuştur
İlgili Haberler