1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Özyiğit: “Lefke yeni bir maden macerasını kaldırmaz”
 Özyiğit: “Lefke yeni bir maden macerasını kaldırmaz”

Özyiğit: “Lefke yeni bir maden macerasını kaldırmaz”

TDP Heyeti Lefke Bölgesi’nde incelemelerde bulundu

A+A-

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Lefke bölgesinin kalkınmasında önceliğin; turizm, eğitim ve üretime verilmesi gerektiğini vurguladı, planı olmayan bir yerleşim alanında madencilik gibi riskli yatırımlara karşı olduklarını açıkladı.

Özyiğit, Lefke bölgesinin geçmişte madencilik ile ilgili çok acı bir deneyim yaşadığını, bunun olumsuz etkilerinin halen sürdüğünü ifade ederek, bölgede madenciliğin doğal ve tarihi çevreye, su kaynaklarına ve üretim alanlarına yapabileceği olumsuz etkilere işaret etti, turizm, üniversite ve üretim kenti potansiyeli çok yüksek olan Lefke’nin bu alanlarını geliştirecek plan ve projelere odaklanmak gerektiğini kaydetti.

TDP Basın Bürosu’ndan verilen bilgiye göre, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, TDP Çevre, Şehircilik ve Ulaştırma Komitesi Başkanı Ercan Hoşkara ve TDP Güzelyurt İlçe Başkanı Yılmaz Siham’dan oluşan TDP heyeti, önceki gün Lefke bölgesinde incelemelerde bulundu.

İlk olarak bölge esnafı ile görüşen heyet, Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya ve bölgedeki sivil toplum örgütü temsilcileri ile de bir araya geldi.

Görüşmelerde özellikle “Maden işletme girişimi, SİT alanı ve Cengiz Topel Hastanesi” konularında esnaf ve örgüt temsilcilerinin görüş ve düşüncelerini dinleyen heyet, ardından da maden çıkarılması gündemde olan Karadağ ile Lefke Gazi Lisesi bölgesinde incelemelerde bulundu.

“Yeni bir macera…”

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, konuyla ilgili yaptığı açıklamda, Lefke’de 2 yıldan beridir sürmekte olan maden arama çalışmasının sonuçlandığını ve çalışmayı yapan şirket tarafından Lefke-Karadağ bölgesinde tahmini 1 milyon 485 bin ton bakır, Lefke Gazi Lisesi’nin üst kısmında ise 2 milyon 970 bin ton bakır rezervi tespit edildiğini açıklandığını belirtti.

Özyiğit, bu kadar önemli bir konuda bölge halkı, örgüt temsilcileri ve Belediye Başkanı’nın görüşlerini dinlediklerini belirterek, CMC’nin etkilerinin bölgede halen hissedildiğini, çevreye verilen zararın yanı sıra bölgede fazlalaşan kanser oranlarında CMC’nin etkisinin büyük olduğu yönünde ciddi endişeler bulunduğunu belirtti.
Bölgeye ve bölge insanına bu olumsuzlukları tekrardan yaşatmaya kimsenin hakkı olmadığını ifade eden Özyiğit, Eko-turizm, akro-turizm, Cittaslow çalışmalarının sürdüğü bölgenin; eğitim, tarım ve turizm açısından desteklenmesi gerektiğini işaret etti.

Özyiğit, bunlar yapılırken bölgenin CMC maden atıklarından temizlenmesi için de gerekenlerin yapılmasının önemine dikkat çekti, CMC maden atıklarının ortadan kaldırılarak, bölgenin kirlilik haritasının çıkarılmasının elzem bir gereklilik olduğunu belirtti.

Söz konusu firmanın CMC alanını kiralarken serbest liman yapmak amacıyla kiraladığını ancak taahhüt edilen süre içerisinde yapması gerekenleri yapmadığını belirten Özyiğit, “Temizlik için anlaşılan firma üzerine düşeni yapmıyorsa hükümet gereken kararları alarak hayata sokmalıdır” dedi.

Cemal Özyiğit, tüm veriler değerlendirildiğinde Lefke ve bölgesinin sosyo-ekonomik düzeyinin yükseltilmesinin, bölgenin “turizm bölgesi” ilan edilmesinden geçtiğini belirterek, eğitim ve turizm açısından büyük bir potansiyele sahip olan bölgeye uygun yatırımların şart olduğunu kaydetti.

Bölgede yetiştirilen ürünlerin üretiminde teşvik ve pazarlanmanın önemli olduğunu, ayrıca kooperatifçiliğin de geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Özyiğit, sürdürülmekte olan Cittaslow projesinin de bölge tanıtımına ve ekonomik gelişimine katkı sağlayacağının bilinci ile projenin hayat bulması için desteklerinin süreceğini belirtti.

“Ortak akılla planlanmalı”

Özyiğit, şöyle devam etti:
“Lefke’nin gelişimi ve büyümesi sağlıklı olmalı, bunun için da planlama şarttır. Ülkesel Fizik Plan bir an önce hayata geçirilmeli ardından da tüm yerleşim alanlarında imar planları gündeme gelmeli, Lefke de kendi planını yapmalı. Plan aşamasına da bölgede ilgili örgütler ile halk mutlaka dahil edilmeli. Ortak akıl bulunarak Lefke’nin planlaması yapılmalıdır.”

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Lefke’de halen uygulanmakta olan SİT konusunun da İmar Planı sürecinde yeniden değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, Lefke halkının ve örgütlerin görüşü alınmadan hayata geçirilen uygulamaların, bölgenin sosyo-ekonomik gelişimine engel olduğu yönünde endişeler olduğunu belirtti.

“Cengiz Topel Hastanesi konusunda samimiyet yok”

TDP Genel Başkanı Özyiğit, Sağlık Bakanlığı ile hükümetin Cengiz Topel Hastanesi konusunda bugüne kadar samimi davranmadıklarını savundu.

Hükümetin bugüne kadar Cengiz Topel Hastanesi’ne gerekli yatırımı yapmayarak ve doktor sayısını azaltarak inandırıcılığını yitirdiğini öne süren Özyiğit, “Hükümet Cengiz Topel Hastanesi’nin seviyesinin düşürülmemesinde samimi iseydi altyapı ve personel eksikliğini giderecek adımları bugüne kadar niye atmadı” diye sordu. (tak)

Bu haber toplam 1685 defa okunmuştur