“Paniğe gerek yok...”
“Ülkemizde şu an salgın yok. Salgın Afrika’dadır. Virüs bize dışarıdan gelebilir. Bizim dünyayla en önemli bağlantımız Ercan’dan başlıyor. Bu konuda önlemlerimizi aldık...”
Gülle, Ebola salgınıyla ilgili Ercan’da alınan önlemleri yerinde inceledi
Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Ebola salgınının KKTC’yi etkilememesi için Ercan Havaalanı’nda alınan önlemleri yerinde inceledi. Gülle, hastalığın ülkeye girmemesi için gerekli önlemlerin alındığını, herkesin rahat olmasını istediklerini söyledi ve “Paniğe gerek yok” dedi. Ercan’a gelen yolcuların vücut ısısını ölçen ve 24 saat boyunca Sağlık Bakanlığı’nın havaalanındaki ekipleri tarafından kontrol edilen termal kamerayı inceleyen Gülle, Ebola konusunda alınan önlemler konusunda da değerlendirme yaptı. İnsanları paniğe sürüklemeden, özellikle salgının olduğu bölgelerden gelenlerin gerekli takip ve tedavilerinin yapılması için bakanlık olarak bazı düzenlemelere gittiklerini kaydeden Ahmet Gülle, bu düzenlemelerin Dünya Sağlık Örgütü’nün önerileriyle gerçekleştiğini vurguladı.
“Ayrımcı tutum sergilenmemeli”
Gülle, “Türkiye’deki ve diğer yerlerdeki havaalanı yetkilileriyle görüştük. Başka ülkelerde henüz bizim aldığımız önlemler seviyesinde önlem alınmadı. Bu konuda herkesin rahat olmasını istiyoruz, paniğe gerek yok. Ebola çok büyük ve insanları etkileyen bir salgın değil. Örneğin 170 milyon nüfusu olan Nijerya’da 13 vaka görüldü” dedi.KKTC’de yaşayan Afrika kökenli insanların ve öğrencilerin olduğunu anımsatan Gülle, salgın endişesiyle bu insanlara karşı ayrımcı bir tutum sergilenmemesi gerektiğini vurgulayarak, bu tutumun hem insan hem de hasta hakların aykırı olduğunu hatırlattı.
“Salgınlar hayatın bir parçası...”
Bakan Gülle’nin incelemelerinde hazır bulunan Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Başhekimi Dr. Figen Gülen İnce de konuyla ilgili bir değerlendirme yaparak, salgınların hayatın bir parçası olduğunu, birçok salgının gelip geçtiğini, gelecekte de bunların yaşanacağını söyledi.
“Ebola 1976’dan beri biliniyor...”
Ebola’nın 1976’dan beri bilindiğini anlatan İnce, önceki Ebola salgınlarının bölgesel ve küçük olduğunu ve insandan insana bulaşmadığını kaydederek, “Hastalık geçtiğimiz Aralık ayından itibaren insandan insana bulaşır hale geldi” dedi.
---------------------------------------------
“Virüsle ilgili süreç dinamik...”
Sağlık Bakanlığı olarak, Ebola ilgili ne yapılması, hangi önlemlerin alınması gerektiği konusunda bir toplantı yaptıklarını, konuyla ilgili çalışmalarını ise ilgili sağlık örgütlerinin önerileri ve bilgileriyle başlattıklarını anımsatan Temel Sağlık Dairesi Başhekimi Dr. Figen Gülen İnce, “Bu virüsle ilgili süreç dinamiktir. Bilgiler, salgının boyutları ve coğrafyadaki yeri günden güne değişiyor” ifadesine yer verdi.
İnce, “Ülkemizde şu an salgın yok. Salgın Afrika’dadır. Bu virüs bize dışarıdan gelebilir. Bizim dünyayla en önemli bağlantımız Ercan’dan başlıyor. Bu nedenle önlemlerimizi almaya havayollarından başladık” diye konuştu.
“Yolculara bilgilendirme notu dağıtılıyor...”
Temel Sağlık Dairesi Başhekimi Dr. Figen Gülen İnce, Sağlık Bakanlığı’nın Ebolayla ilgili aldığı önlemleri şöyle sıraladı:
“Ercan’a iniş yapan tüm havayolları şirketlerine yolculara dağıtması için Ebola virüs hastalığı konusunda bilgilendirme notu verildi.
Kıbrıs’a gelen yolcular son 1 ay içinde Afrika’da, özellikle salgın bölgelerinde bulunmuşsa, Ebola virüsü taşıyan bir hastayla yakın temas kurmuşsa, vahşi hayvan eti yemiş ya da bu hayvanlara temas etmişse hastalıkla ilgili risk taşıyabileceği konusunda uyarılıyor.”
“Salgın ekibi oluşturuldu...”
Afrika’dan geldiği bilinen yolcuların yakın takibe alındığını, bu yolcuların sağlık ekiplerinin verdiği bilgi formlarını doldurduğunu da anlatan İnce, “Salgınla ilgili bir ekip oluşturuldu. Son 21 gün içinde Afrika’da bulunan kişiler ateşleri çıkması halinde Sağlık Bakanlığı’nın 05338501188 -05488501188 numaralı ücretsiz telefon hatlarına 24 saat boyunca ulaşabilir. Bu kişiler, oldukları yerden ambulansla alınarak tedavi için oluşturulan Lefkoşa’daki merkeze götürülecek” dedi.
(TAK)