1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Patriyarkaya ve Kapitalizme Karşı İsyandayız, Feminist Atölye olarak 1 Mayıs’ta Alanlardayız!
Patriyarkaya ve Kapitalizme Karşı İsyandayız, Feminist Atölye olarak 1 Mayıs’ta Alanlardayız!

Patriyarkaya ve Kapitalizme Karşı İsyandayız, Feminist Atölye olarak 1 Mayıs’ta Alanlardayız!

Patriyarkaya ve Kapitalizme Karşı İsyandayız, Feminist Atölye olarak 1 Mayıs’ta Alanlardayız!

A+A-

Feminist Atölye (FEMA)
[email protected]

Feminist Atölye olarak bu yıl da 1 Mayıs’ta sesimizle, isyanımızla alanlarda, sokaklardayız. 1 Mayıs günü emek, adalet, eşitlik, demokrasi ve barıştan yana olan herkesle saat 18:00’de Kuğulu Park’ta buluşuyoruz. Mücadelemizi büyütmek adına, 19:00’da ara bölgede Çetinkaya Sahası’nda iki toplumlu eylemle devam ediyoruz.

Kadınlar, LGBTİ ve Kuir bireyler olarak, hem emek sömürüsü hem de cinsiyetçiliğe maruz kaldığımızdan, çifte ayrımcılık yaşıyoruz. 1 Mayıs’ta kapitalizme karşı, sermayenin bizlere dayattığı ücretsiz emek sömürüsüne ve kadını ucuz emek olarak gören, yoksullaştıran anlayışa karşı itirazlarımızı dile getirirken bir yandan da iş yerlerinde yaşadığımız cinsiyetçiliğe, cinsiyetçi iş bölümlerine karşı çıkıyoruz.

Sigortasız, sendikasız ve güvencesiz çalıştırılılmaya karşı isyandayız. Esnek çalışma saatleri ve kayıt dışı çalıştırılmalara karşı taleplerimizi yükseltmek için alanlarda olacağız. Bu bağlamda, 2011 yılında uygulamaya başlanan Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 189 sayılı Ev İşçileri için İnsana Yakışır İş Sözleşmesi’nin bir an önce Kıbrıs’ın kuzeyinde de yürürlüğe konmasını talep ediyoruz. Ev içi emeğimizin görünmez kılındığı, ev dışı-ücretli emeğimizin ise yeterince hakkının verilmediği kapitalist bir sistemde tüm zorluklara karşı varlığımızı haykırıyoruz. 

Kıbrıs’ın kuzeyinde dört bir tarafımızı sarmalayan neoliberal paketler ve yerli kurumlarımızın sermayedarlara peşkeş çekilmeye çalışılması ile emek değersizleştiriliyor, asgari koşullara tamah etmek zorunda bırakılıyoruz. Emekçilerin kazanılmış hakları budanıyor. Emek sömürüsüne ve adaletsizliklere dur demek ve Federal Kıbrıs’a olan inancımız için 1 Mayıs sokakta olma, hakkımızı arama zamanıdır.

Şimdi tahakküme, erkek egemenliğine, militarizme ve patriyarkal kapitalizme karşı bir olma, mücadele etme zamanıdır. Baskılara, güvencesiz çalıştırmaya, emek sömürüsüne, cinsiyetçi iş bölümlerine, kapitalizme karşı söyleyecek sözümüz, isyanımız var.

Yaşasın emekten yana, anti-kapitalist feminist dayanışma!

-------------------------------------------------------------

Mor Kitaplık

Ücretli – Ücretsiz Emek Kıskacında Kadın
HEIDI HARTMAN – JEAN GARDINER – HELENA HIRATA – GÜLNUR ACAR SAVRAN

Sosyalist Feminist Kolektif (SFK), 12-13 Kasım 2011 tarihlerinde İstanbul’da düzenlediği iki günlük konferansın bildiri ve tartışmalarını Ücretli – Ücretsiz Emek Kıskacında Kadın adlı kitapta bir araya getirdi.
Kitapta metinler hem Türkçe hem İngilizce olarak yer alıyor. Konferans’ta Heidi Hartmann “Kapitalizm ve Patriyarka”, Jean Gardiner “Bakım Emeği”, Helena Hirata ise “Esneklik ve Ücretli Kadın Emeği” başlıklı bildirileri sunmuşlardı. İkinci gün yapılan “Günümüzde Feminist Politika” konulu panele ise bu üç konuşmacının yanı sıra SFK’dan Gülnur Acar Savran katılmıştı. Kitapta bildiriler ve panel konuşmalarına ek olarak, iki gün boyunca çok sayıda katılımcının sürdürdüğü tartışmalar da yer alıyor.

-----------------------------------------------

Cadı Süpürgesi

Savaş veya ekonomik sorunlardan dolayı arkasında hayatını, mesleğini, ailesini, evini kısacası hayatını bırakıp çeşitli zorluklarla göç etmeyi başaran kadınlar var. Konuştukları aracılar sayesinde yolları Kıbrıs’ın kuzeyine düşen ve ellerinden pasaportları hayat güvenceleri alınan kadınlar.. Kimi zaman yatılı çalıştıkları için çalışma saatleri tüm gün ve tüm haftayı alan, izin kullanma şansı olmayan kadınlar..  Geldikleri ülkenin dilini anlamadıkları, dertlerini anlatamadıkları için veya tehdit edildikleri için tüm zorluklara boyun eğmek zorunda olan kadınlar.. Her türlü şiddet ve taciz, mobbing ihtimali ile karşı karşıya kalan kadınlar.. Göçmen kadın işçiler; yüzyılımızın “yeni köleleri”. Tüm bu senaryoların farkında olan, göçmen kadın işçilerin durumundan menfaat sağlamaya çalışan, insan hayatını ve emeğini bayağılaştıran değersizleştiren, göçmen kadın işçilerin-ev işçilerinin haklarını güvence altına alacak yasal düzenlemeleri ve toplumsal farkındalığı sağlayamayan herkesi süpürgemiz ile bir çırpıda süpürüp ortadan kaldırmak istiyoruz.

---------------------------------------------

Malumat-ı Nisvan

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)’nün Haziran 2011’de gerçekleştirdiği oturumda, ev işçilerinin insanca yaşam ve çalışma koşullarının sağlanıp çalışma haklarının korunması amacıyla 189 sayılı Ev İşçileri için İnsana Yakışır İş Sözleşmesi ve 201 sayılı Tavsiye Kararı kabul edildi. Sözleşme;
• İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve temel insan haklarını konu edinen diğer Birleşmiş Milletler Sözleşmelerinde güvence altına alınan haklar ev isçileri için de güvence altına alınması,
• Ev isçilerinin örgütlenme özgürlüğü ve toplu iş sözleşmesi imzalama hakkı (Madde 3),
• Çocukların ev isçisi olarak çalış(tırıl)masının engellenmesi (Madde 4),
• Her tür zorla çalış(tır)ma tasfiye edilmesi (Madde 3),
• Her tür ayrımcılıkla mücadele edilmesi, kadın ve erkek isçilere eşit olanaklar sağlaması (Madde 11),
• Ev isçilerinin, her türden istismar, taciz ve şiddete karsı etkin bir biçimde korunması ve bunun için üye devletlerin gerekli tedbirleri alması (Madde 5),
• Ev isçileri için adil istihdam şartları ve insana yakışır çalışma koşulları sağlanması (Madde 6),
• Bilgilendirme Hakkı: Ev isçileri, istihdam şartları ve çalışma koşulları hakkında bilgilendirilme hakkına sahiptir (Madde 7),
• Ev isçileri, yasalarda düzenlenen veya toplu iş sözleşmelerinde yer alan çalışma saatleri, fazla mesai, günlük ve haftalık dinlenme saatleri ve yıllık izin konusunda diğer isçilerle aynı haklardan yararlanır (Madde 10)
• Ev isçileri, en az asgari ücret düzeyinde ücretlendirilmesi,
• Eşit ise eşit ücret ilkesi uygulanmalı ve kadın ve erkek ev işçileri arasında eşit ise eşit ücret ödenmesi,
• Ev isçilerine, ayda en az bir kez olmak üzere, düzenli aralıklarla ücret ödenmesi gibi hakları kapsar.

Bu haber toplam 1689 defa okunmuştur
Gaile 367. Sayısı

Gaile 367. Sayısı