Pazar yerinde yurttaşın gündemi: “Yapanın yanına kalmamalı”
Hükümetin altı aylık icraatlarını değerlendiren, vatandaş “yolsuzluk soruşturmalarından” memnuniyet dile getirirken, benzer uygulamanın yerel yönetimlerde de yapılması gerektiğine dikkat çekti
Fehime ALASYA
Pazar yerinde esnaftan yurttaşa ortak beklenti “yapanın yanına kalmayacağı” bir ülke olarak öne çıkıyor. Özellikle işletmeciler, yerel yönetimin esnafa daha fazla yatırım yapması gerektiğini dile getirirken, vatandaş da hükümetin altı aylık icraatlarını “temkinli iyimserlik” içinde yorumladı.
Gün boyu seçimin etkisi altında olan ülkede, esnaftan vatandaşa herkesin dilinde “alım gücünün yükselmesi” var.
Açık pazara inen YENİDÜZEN, vatandaş ve esnaf ile konuştu, yerel yönetimlere dair beklentileri sordu, hükümetin göreve geldiği günden bu yana altı aylık süreçteki icraatlarına ilişkin değerlendirmeleri dinledi.
Yerel yönetimlerden en önemli beklenti “çağdaş bir pazar yerine en erken zamanda kavuşmak” olarak öne çıktı. Hükümet icraatlarında ise en fazla “yolsuzlukların üzerine gidilmesi” takdir topluyor.
Hükümetin altı aylık icraatlarını değerlendiren vatandaşlar, yolsuzluk soruşturması, istisnai vatandaşlıkların araştırılması, siyasilerin mal bildirimleri ve Çalışma Bakanlığı tarafından sıkça gündeme getirilen denetimlerin işleyişinden oldukça memnun olduğunu belirtti.
Süreci değerlendirirken “temkinli iyimser” olduğunu ifade eden yurttaşlar, özellikle yolsuzluk soruşturmalarının devamının getirilmesinin talep etti.
Vatandaşın en büyük sıkıntısı ise yapılan zamlar ve dövizin yükselişi oldu.
VATANDAŞ VE ESNAF NE DÜŞÜNÜYOR?
Fikret Akmandor: “Belediyeler yerel iş gücünü desteklemeli, hükümet de yerli üreticisini korumalı”
“Yerel yönetim de hükümet de gençlere daha çok iş olanağı sağlamalı. O zaman ülkedeki suç oranları da azalacaktır. Belediyeler özellikle yerel iş gücünü desteklemeli, hükümet de yerli üreticisini korumalı.”
Mahmut Günçağ: “Denetimler, cezalar arttırılmalı…”
“Hükümet biraz iş yapmalı, popülist söylemlerden uzak durmalı. Devlet de belediye de halkı bire bir ilgilendiren birçok konuya daha fazla ilgi göstermeli. Örneğin yollar, ülkedeki otopark sorunu, trafikteki saygısızlık ve sürat, kaldırım gibi konularda çok fazla iş yapılmalı. Yollarımızda yarış yapılıyor, denetimler, cezalar arttırılmalı…”
Mustafa Yalyalı: “Bu ülkede güzel şeyler olacağına inancım sonsuz…”
“Şimdiki hükümet çok kötü bir manzara buldu. Yavaş yavaş bu ülkede güzel şeyler olacağına inancım sonsuzdur… Çoklu koalisyon kurulması hem halkın hem de hükümetin yararına oldu…
Yapılan icraatlar arasında en başta yolsuzlukların üzerine gidilmesi, haksız yere verilen vatandaşlıkların geri alınması gibi konular beni çok memnun etti. Belki böyle böyle bu ülke hayır eder. Bekleyip görmeliyiz…”
Canan Karakütük: “Belediyelerin esnaf için daha fazla çalışması gerek”
“Belediyelerin esnaf için daha fazla çalışması gerek. Özellikle Lefkoşa Türk Belediyesi’nin… Bizi bir an önce yerimize taşısınlar, bu esnafın çilesi bitsin. Hükümet icraatlarıyla ilgili çok bir bilgi sahibi değilim ama bildiğimiz ve yaşadığımız ardı ardına gelen zamlar oldu… Dövizin yükselişi bizi çok kötü vurdu, artık hiçbir şeye yetemez olduk”
Kardelen Tatlı: “Vatandaş kendi refahını arttırıcı icraatlar bekliyor”
“Şehirlerin, köylerin daha çok gelişmesi gerek, bunun için de belediyeye daha çok iş düşüyor. Hükümetin de bir an önce eğitim alanında iyileştirmeler yapması gerek. Vatandaş kendi refahını arttırıcı icraatlar bekliyor. Geçim derdindeyiz ama tek duyduğumuz zam haberleri…”
Sema Kolaç: “Başarılı girişimler devam etmeli, arkası gelmeli”
“Yolsuzlukların üzerine gidilmesi ve haksızlık yapılarak vatandaşlık dağıtılmasının üzerine gidiyorlar, bunlar çok güzel icraatlar. Bunun yanında özellikle inşaatlarda çalışma sürelerinin bir sınıra konması, denetimlerin arttırılması bizleri çok etkiledi. Bence bu tarz başarılı girimler devam etmeli, arkası gelmeli. Arkası gelmezse esas o zaman hayal kırıklığına uğrarız.”
Aliye Uçaröz: “Ülkede her alanda denetime ihtiyacımız var, bunu arttırmalılar…”
“Belediyelerin çevreye daha fazla önem vermesi gerekiyor. Tabi ki önemli projeler de yapılmalı ama çevre düzenlemesi, temizliği, tertibi de her zaman gündemde olmalı. Ülkede her alanda denetime ihtiyacımız var, bunu arttırmalılar…”
Mehmet Akgöz: “Ülke ‘vur-kaç’ olayını benimsemişti, şimdi hesap sorulmak isteniyor”
“Belediye başkanımızdan şikâyet edemeyiz, elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyor, sürekli halkın içine iniyor, hatırımızı soruyor. Genel olarak belediyelerin her şeyden önce şehir düzenlemesinde başarılı olması gerek diye düşünüyorum. Hem belediye hem de hükümet, yapılan çalışmalarla vatandaşı rahatlatmalı. Temennimiz şimdiye kadar yapılanların devamının gelmesidir. Bu güne dek ‘vur-kaç’ olayını herkes ülkede benimsemişti, şimdi duyuyoruz ki bazı şeylerin hesabı sorulmak isteniyor. Umarız bu her alanda yayılır ve artık bu ülkede yapanın yanına kar kalmaz…”
Hüseyin Sarıkamış: “Söz verdiler, bekliyoruz…”
“Hükümet değişeli henüz çok kısa bir zaman oldu, değerlendirme yapmak için bence henüz erken. Gördüğüm kadarıyla bir uyum var ama yine de temkinliyiz… Ön yargılı olmadan izliyoruz. Herkese ülkede eşit şans tanınmalı, özellikle de gençlere, ülkede partizanlık artık son bulmalı. Zaten bu hükümet de bunları vaat ederek göreve geldi, bunun için söz verdiler, bekliyoruz…”
Mehtap Körü: “Herkese eşit muamele gösterecek, hakkını yemeyecek bir belediye yönetimi olmalı”
“Mağusa bölgesinde hakkımızı savunacak bir başkan istiyoruz çünkü yapılan haksızlıklardan çok sıkıldık. Herkese eşit muamele gösterecek, hakkını yemeyecek bir belediye yönetimi olmalı. Bu hem belediyelerde hem de genel olarak ülke yönetiminde sağlanmalı. Şu ana dek yapılan bazı çalışmalar bizi umutlandırıyor ama arkası gelecek mi bilemiyoruz, bekliyoruz.”
Sıdıka Kireçdağ: “Siyasete dürüstlük geldi diye düşüyorum”
“Belediyenin esnafa yardımcı, işini yürütmesine kolaylık sağlayıcı olması gerek. Ülkeye denetim geldiğini düşünüyorum. Makam aracını kullanmayan, fazla personel istemeyen siyasiler olduğunu görüyoruz… Halkın düşünülmeye başlandığını görmek bizi umutlandırıyor. Mal beyanlarında düzenlemeler yapıldı, yolsuzluklar sorgulamaya başlandı, denetimler arttırıldı, siyasete dürüstlük geldi diye düşüyorum.”