1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Pazartesi diyete başlıyorum!
Pazartesi diyete başlıyorum!

Pazartesi diyete başlıyorum!

Pazartesi diyete başlıyorum!

A+A-


Gürkan Gökaşan

Yemeyi-içmeyi seven bir toplum olduğumuz kadar, paylaşmayı da seven bir toplumuz. Özellikle komşuluk ilişkilerinin henüz bozulmadığı 10-15 yıl öncesine kadar, mahallede mangal yakan biri oldu mu, hem nezaketen hem de “Kokusu var…” diye komşularıyla paylaşmaktan mutlu olurdu. Şimdi yine paylaşıyoruz, ona şüphe yok tabi. Sosyal medya sayesinde anında yüzlerce kişi bunu görebiliyor. Üstelik kokusuz.
Özellikle Pazar günleri, adeta bir gelenek haline dönüşen Mangal Partilerine kimse hayır diyemez. Bir de Cuma akşamı meyhane geleneği ile başlayan ‘ravellada et bırakmama’ huyumuz, şüphesiz en belirgin özelliklerimizdendir. Kişi başına düşen et tüketim oranını nüfusa göre hesaplasak, çıkan sonuca Guinness Rekorlar Kitabı ‘Fransız’ kalır.
Ayşaba’nın gelini Pilates’e yazılmış…
Haftasonu oluşan kalori yükünü, psikolojik de olsa atlatabilmenin yollarını ararken, bir de baktık ki, bitmek bilmeyen bir ‘Pazartesi Diyeti Yanılgısı’nın içine girmişiz. Peki nedir bu Pazartesi Diyeti Yanılgısı? Şimdi efendim, haftasonu mangaldaki et şişteki kuyruk yağını ayırmakla başlayan psikolojik rahatlama yöntemi, şeftalinin terpini ayırmak, kanat kebabındaki kanadın üzerindeki deriyi sıyırmaya yönelik girişimlerle devam eder. Ardından kaçınılmaz sorular ve öneriler ortaya çıkar: “Bu elbise da göbeğimi çıkardı ortaya” , “O yaşlı gadıncığı dinledim, o da dedi kebap sağlıklıymış” , “Ayşaba’nın gelini Pilates’e yazılmış” , “Salona başlaylım yarın?”  “Bu yaz lazım yüzelim sağlam” gibi sorular ve öneriler, yemeğin konusunun öne çıkan başlıkları gibi olmaya yeter de artar bile.

‘Pirinçli’ değil ‘Bilinçli’ tüketim

Spesifik verilere dayanmadan söylemek gerekirse, ülkemizde şeftali, pirzola ve et şiş kebabı ipi ilk sıradan göğüslüyor. Kimi diyetisyene göre bunları ‘bilinçli’ tüketmek zararlı değil, aksine yararlı. Tabi ‘bilinçli’yi ‘pirinç’li diye algılayıp da “Pilavla tüketince bir zararı olmazmış…” diyeni de duymadım değil hani. Günümüzde, ambalaja girmiş ürünlerin zararlarının, şeftali kebabındaki yağ oranından daha tehlikeli olabileceğini de söyleyen kesimler de bulunmakta. Kendi adıma söylemek gerekirse, bu bana da mantıklı geliyor. Umarım bu da yanlış anlaşılıp ‘Mantılı bir hareket’ olmaz.

İnternetten ‘layk edilen’ kebaplar…

Yemeyi-içmeyi seven bir toplum olduğumuz kadar, paylaşmayı da seven bir toplumuz. Özellikle komşuluk ilişkilerinin henüz bozulmadığı 10-15 yıl öncesine kadar, mahallede mangal yakan biri oldumu, hem nezaketen hem de “Kokusu var…” diye komşularıyla paylaşmaktan mutlu olurdu. Şimdi yine paylaşıyoruz, ona şüphe yok tabi. Sosyal medya sayesinde anında yüzlerce kişi bunu görebiliyor. Üstelik kokusuz.

Diyet değil, niyet önemli
Burada belirli bir Pazartesi’nden bahsetmek çok güçtür. Diyete başlayan kişinin niyeti psikolojik bir rahatlama ile gerçeklik arasındadır. Diyete başlama niyetinde olan, o an başlayabilir mesela. Böylece kendimizi Pazartesi ile diyete başlama yanılgısından kurtarabilmek mümkündür. Kendinize iyi bakın.

 

-------------------------------------------------------

BU ARADA;

İskandinav’ların şöyle bir Atasözleri varmış:
Az kork, çok umut et; az ye, çok çiğne; az homurdan, çok nefes al; az konuş, çok anlat; az nefret et, çok sev ve en güzel şeyler seninle olsun.

Bu haber toplam 1656 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 202. Sayısı

Adres Kıbrıs 202. Sayısı