1. HABERLER

  2. ARŞİV

  3. PİRİ REİS MAĞUSA'DA
PİRİ REİS MAĞUSADA

PİRİ REİS MAĞUSA'DA

KKTC ile TC arasında imzalanan Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Antlaşması çerçevesinde Kıbrıs’ın güneyinde TPAO’nın belirlediği “G” noktasındaki 1150 kilometrelik hatta sismik veri toplama çalışmalarını tamamlayan Koca Piri Reis gemis

A+A-

 

KKTC ile TC arasında imzalanan Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Antlaşması çerçevesinde Kıbrıs’ın güneyinde TPAO’nın belirlediği “G” noktasındaki 1150 kilometrelik hatta sismik veri toplama çalışmalarını tamamlayan Koca Piri Reis gemisi, bakım ve ikmal için bu sabah Gazimağusa Limanı’na geldi.

Toplam 13 mürettebat ve 10 araştırmacının bulunduğu gemiyi Gazimağusa Limanı’nda karşılayan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner, daha sonra gemiyi ziyaret ederek kaptan ve teknik ekiple görüştü.

Gemiyi ziyareti sonrasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Saner, KKTC olarak araştırma çalışmalarını Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile birlikte yapmak düşünce ve arzusunda olduklarını ifade ederek, “Ancak karşı taraftan her zaman olduğu gibi bu kez de dilediğimiz yanıtı ve görüşleri alamadık. Kıbrıs Rum kesimi kendi bildiğini yapma konusunda ısrarlarını sürdürüyor” dedi.

Soruları da yanıtlayan Saner, geminin limanda kalış süresinin çalışmalara bağlı olduğunu, TPAO’nun Koca Piri Reis gemisiyle yeni anlaşma yapması durumunda çalışmaların devam edeceğini, yeni çalışmalar yapılacaksa Piri Reis’in limanda kalması için gerekli her tür kararın bakanlığı tarafından üretileceğini söyledi.

Saner, geminin hangi koordinatlarda araştırma yapacağından çok elde edilecek sonuçların önemli olduğuna dikkat çekerek, “Bizim belli noktamız yok, tüm adanın çevresinde Kıbrıs Türk ve Rum halklarının hakları vardır. Bu haklarımızı nerede kesişiyorsa biz oralarda arama çalışmalarında bulunacağız” diye konuştu.

BENLİ

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Avni Benli de, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Prof. Benli, 1150 kilometrelik alanda sismik çalışmanın tamamlandığını belirterek, TPAO tarafından araştırma için yaklaşık 2400 kilometrelik yeni bir alan bildirildiğini, en kısa zamanda bu çalışmaya başlanacağını kaydetti.

Prof. Benli, yeni belirlenen alanın Kıbrıs’ın güneyinde ve yine “G” noktasında olduğunu belirterek, “Piri Reis Araştırma gemisi uzun süre daha Kıbrıs’tadır” dedi.

RUM İDDİALARI

Piri Reis’in söz konusu araştırmaları yapacak kapasitede olmadığı yönündeki iddiaları da yanıtlayan Prof. Benli, araştırma gemilerinde ekipmanların 5 yılda bir yenilenmesi gerektiğini, aksi takdirde iş alamadığını hatırlatarak; Piri Reis’in 1978 yılından beridir yılda 200 günün üzerinde denizde çalışmakta olduğunu, bu çalışmalar arasında Rusya ve Libya gibi ülkelerin de bulunduğunu söyledi.

Prof. Benli, Türkiye’nin petrol sondaj platformu olmadığına ilişkin bir soruya verdiği yanıtta ise, bunun bir işletmecilik olayı olduğunu, bir sondaj çalışması yapmak için platform kurmanın maliyetinin kiralamadan daha yüksek olduğunu, dünyadaki birçok petrol şirketinin de sismik araştırma ve sondaj için hizmet alımına gittiğini kaydetti.

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 1415 defa okunmuştur