1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Planlama olmadan 16 üniversite, 100 bin öğrenci
Planlama olmadan 16 üniversite, 100 bin öğrenci

Planlama olmadan 16 üniversite, 100 bin öğrenci

Başbakan Erhürman: “Önceden planlama yapılsaydı, toplu taşımacılık, çok kültürlülük, sağlık, çalışma yaşamı konusunda bu kadar hazırlıksız yakalanmazdık."

A+A-

 

KKTC Yükseköğretim Stratejik Planlama Çalıştayı başladı. 

Çalıştayın açılış konuşmalarını Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Tufan Erhürman, Mili Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, Sağlık Bakanı Filiz Besim, UBP milletvekili Özdemir Berova ve YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Akile Büke yaptı. 

Yükseköğretimin temel politikalarının belirleme süreci, YÖDAK’ın kurumsal kapasitesinin geliştirilmesi ve Yükseköğretim Denetim Sistemi’ni daha etkin hale getirme konularının işleneceği üç günlük çalıştayın sonunda bir bildirge sunulacak.


Başbakan Tufan Erhürman, planlamanın önemine vurgu yaptığı konuşmasında hükümetin ve hiçbir kurumun ülkede 2017-18 yılında 16 üniversite ve 100 bin öğrenci olacağı yönünde bir çalışma ve planlama yapmadığını bunun sonucunda da bugün farklı alanlarda sorunlar yaşandığını belirtti. 

Erhürman, 10 yıl sonra aynı sıkıntıların yaşanmaması adına bugün yapılacak çalıştayın çok önemli olduğunu söyleyerek, yüksek öğretimde 10 yıl sonraya ilişkin planlama yapılması ve strateji belirlenmesi, hangi noktada bulunulacağını, nerede olunacağının planlanması gerektiğini kaydetti. 

“Önceden planlama yapılsaydı, toplu taşımacılık, çok kültürlülük, sağlık, çalışma yaşamı konusunda bu kadar hazırlıksız yakalanmazdık. 100 bin öğrencinin 30 bini üçüncü ülkelerden gelenler yani ana dilleri Türkçe değil, kültürleri farklı. Bundan dolayı yaşanan sorunlarda maalesef ırkçılığa yaklaşan tepkiler vermeye başladık. Bu çok tehlikeli bir şeydir” diyen Erhürman, çalıştayın bu noktada çok önemli olduğunu, yüksek öğretimin stratejik planlamasına ciddi vakit ayırması gerektiğini belirtti. 

Üniversitelerin bir kısmının bilişim, teknoloji gibi alanlarda uluslararası platformlarda kendini gösterdiğini, bunun mutluluk verici olduğunu dile getiren Erhürman, kültür sanat alanlarında da bunun sağlanmasının önemli olduğunu kaydetti. 

Üniversitelerde yaklaşık 3-4 bin öğretim üyesi bulunduğuna işaret eden Erhürman, öğretim üyelerini ülke yönetim sistematiğine katmak, deneyim ve bilgilerinden yararlanmak, ülke sorunlarıyla ilgili de üretim yapmalarını sağlamak gerektiğini söyledi. 

Başbakan olarak üniversite sayılarının artmasının yasaklanmasına sıcak bakmadığını dile getiren Erhürman, yasaklamak yerine kalite standardını yükseltmek, kriterler koyarak ve bu kriterlere ulaşmayanların kapatılma riskini hissetmesini sağlamak gerektiğini belirtti. 

YÖDAK ile ilgili sorunların çözülmesi için attıkları adımlara değinen Erhürman, yasal düzenlemelerin ve sıkıntıların giderilmesi yönünde hızla, eldeki olanakların el verdiği oranda çalışmalar yapacaklarını kaydetti. 


Özyiğit: Eğitimin sorunu "yaz boz" olması

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, eğitim alanı bugün tartışılıyorsa,yaz-boztahtasındaysa, bunda hükümet ve hatta bakana göre alınan kararların büyük etkisi olduğunu, bunun değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Özyiğit, KKTC Yükseköğrenim Stratejik Planlama Çalıştayı’nda yaptığı konuşmada, ülkenin gerçek nüfusunun bilinmediğini ancak mevcut verilere göre her dört kişiden birinin öğrenci olduğunu, bunun çok büyük önem arz ettiğini kaydetti.

Cemal Özyiğit, bugün eğitimin ekonomik getiri açısından turizmin önüne geçtiğini, bazı kentlerde yaşanan ciddi gelişimlerin üniversitelere bağlı olduğunu ifade etti.

Yükseköğretimin nereye doğru gittiğinin tartışılması gerektiğini dile getiren Özyiğit, eğitim veren 16 üniversite bulunduğunu, 16 üniversite için de başvuru işlemlerinin devam ettiğini, 2018-2019 eğitim yılında üç tanesinin eğitime başlayacağını, pek çok üniversite açma ön izni için de başvuru bulunduğunu, bunların artık açık yüreklilikle konuşulması gerektiğini belirtti.
“Bu sürecin sonunda nasıl bir insan dokusuna ulaşmak istiyoruz “ noktasının da konuşulması gerektiğini kaydeden Özyiğit, eğitimde günübirlik planlamalarla bir yere varılamayacağını, “eğitim bugün yaz boz tahtasında ise, hükümete göre, bakana göre alınan kararların önemli etkisi bulunduğunu”, bunun geride bırakılması gerektiğini, bu açıdan Çalıştayın önemli olduğunu söyledi.
TC’den öğrencilerin ÖSYM ile gelmekte olduğunu, gelecek yıldan itibaren 32 bin öğrencinin Öğrenci Kayıt Kabul Tüzüğü ile geleceğini kaydeden Özyiğit, yerli öğrencilerin çoğunun ise tesadüfi olarak üniversitelere yerleştirildiğini söyledi.
Özyiğit, “Hiç alakası olmayan bir şekilde ister klasik ister kolej çıkışlı olsun, üniversite sınavına katılıp bir bölüme yerleşen öğrenciler var. Ne aldığı lise eğitimi ve de meslek eğitimi ile alakası olan başka bir dala kayıt oluyor. Bu çerçeveden bakıldığında eğitimimizin okul öncesinden en üst seviyeye kadar planlanması kaçınılmazdır” dedi.
Ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda doğru yönlendirmeler yapılması gerektiğini ifade eden Özyiğit, ortaokul döneminin çok önemli olduğunu, orta bir ve orta ikide kırıklar olmasına rağmen sınıf geçirilen öğrencilerin orta üç ve lisede çok sıkıntılar ile karşılaşabildiğini kaydetti.
Özyiğit, “Ortaokul ilgi ve yeteneklerinin açığa çıktığı ve yönlendirilmesi gereken noktadır, ortaokula bu güne kadar arada kalan üç sene olarak bakılıyordu. Öyle değil, en fazla önem vermemiz gereken noktadır, o nedenle objektif kriterler içeren ölçüler kullanılması gerekiyor” dedi.

Bu haber toplam 2037 defa okunmuştur
Etiketler : ,
İlgili Haberler