POLİS 7 YASA İSTİYOR!
YENİDÜZEN, Bakanlar Kurulu’nun ‘güvenlik’ gerekçesiyle onayladığı yasaları yayınlıyor. "Halka açık yerlerde, işyerlerinde, yüz yüze görüşmelerde dinleme, izleme!", "Örgütlere sızma, muhbirlik!", "Gözetleme, izleme, takip", "Muhbire ödül", "Telefon konuşma
Meclis’ten geçecek mi? Gözler Meclis’te
7 YASA İLE ŞUNLAR HAYATA GEÇEBİLECEK:
Bazı suçlarda (terörizm, uyuşturucu, tehdit, şiddet gibi suçlarda) telefonlar polis tarafından DİNLENECEK ve KAYDA ALINABİLECEK.
Dinleme ve kayıt için Başsavcı veya Başsavcı Yardımcısı onayı, Kaza Mahkemesi Başkanı kararı gerekecek
Suç örgütü kurana, yönetene, Yasa dışı insan kaçakçılığına, İnsan Ticareti’ AĞIR SUÇ sayılacak,15 YILA KADAR HAPİSLİK verilecek!
Bir kişiyi zorla çalıştırmak, hizmet ettirmek, fuhuş yaptırmak veya vücut organlarının verilmesini sağlamak amacıyla tehdit, baskı, zor kullanarak ülkeye getiren, götüren, alı koyana 12 yıla kadar hapislik verilecek.
‘Gizli soruşturmacılar’, örgütlere sızacak, gözetleyecek, izleyecek, delil toplayacak.
Teknik Araçlarla İzleme Yasası’yla; ‘halka açık yerlerde, işyerlerinde yüz yüze görüşmelerde belli bir süre dinleme, izleme’ yapılabilecek; ses, görüntü veya GPS kaydı alınabilecek.
Polise yardımcı olan suçlulara,‘etkin pişmanlık’ hakkı tanınacak ve Şartlı Tahliye Tüzüğü kuralları uygulanarak ödüllendirilecek. Polise yardım eden “muhbir” ödüllendirilecek.
Meltem SONAY
Suç örgütü kurana, yönetene, Yasa dışı insan kaçakçılığına, İnsan Ticareti’ne CİDDİ TEDBİR
15 YILA KADAR HAPİSLİK!
Ceza Yasası’na ilişkin değişiklik yasa tasarısında eklenen ‘Suç Örgütü Kurmak, Suç Örgütüne Üye Olmak ve Suç Örgütü Faaliyetlerine Yardımcı Olmak’ maddesi ile bu suçlara da cezalar getirildi.
Ceza Yasası’na eklenen ‘Uluslar Arası Suçlar’ bölümü ile ‘ Yasa dışı insan kaçakçılığı’ ve ‘İnsan Ticareti’ne ilişkin hükümler de düzenlendi, ‘AĞIR SUÇ’ olarak düzenlenen suçlara 15 yıla kadar hapislik cezaları da öngörüldü.
Suç Örgütü kuran veya yönetene 15 yıla kadar hapislik!
Buna göre; Suç Örgütü kuran veya yöneten herhangi bir kişi ağır bir suç işlemiş olur ve on beş yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.
Suç işlemek amacıyla kurulmuş olan suç örgütüne üye olan bir kişi ağır bir suç işlemiş olur ve yedi yıla kadar, Suç Örgütü üyeleri, işlemek amacında oldukları suç veya suçları işlemeye teşebbüs ederlerse beş yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.
Suç Örgütüne üye olmamakla birlikte suç örgütü adına suç işleyen kişi, beş yıla kadar, Suç Örgütüne üye olmamakla birlikte, suç örgütüne bilerek ve isteyerek yardım eden kişiler, üç yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.
Suç Örgütünün veya suç örgütünün yasadışı amacı ile ilgili herhangi bir kelime veya belge yayınlayan veya herhangi bir şekilde görülebilen gösteride bulunan bir kişi ağır bir suç işlemiş olur ve üç yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.
‘Yasa dışı insan kaçakçılığı’na 15 yıla kadar hapislik!
Ceza Yasası’na eklenen ‘Uluslar Arası Suçlar’ bölümü ile ‘Yasa dışı insan kaçakçılığı’ ve ‘İnsan Ticareti’ne ilişkin hükümler de düzenlendi.
Buna göre;
Doğrudan doğruya veya dolaylı olarak maddi menfaat elde etmek amacıyla yasal olmayan yollardan bir yabancıyı ülkeye sokan ve ülkede kalmasına imkân sağlayan, KKTC yurttaşının yurt dışına çıkmasına imkân sağlayan, burada ikamet izni bulunmayan yabancının yurt dışına çıkmasına imkân sağlayanlar ağır bir suç işlemiş olacaklar.
Bu suçları işleyenler yedi yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecekler.
Bu suçların, suçun mağdurlarını hayati tehlike teşkil eden şartlar altında bırakarak veya Onur kırıcı bir muameleye maruz bırakarak işlenmesi durumda ise hapis cezası 10 yıla, suçların suç örgütünün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi durumda ise on beş yıla kadar çıkabilecek.
‘Bir kişiyi zorla çalıştırmak, hizmet ettirmek, fuhuş yaptırmak veya vücut organlarının verilmesini sağlamak amacıyla tehdit, baskı, zor kullanarak ülkeye getiren, götüren, alı koyana 12 yıla kadar hapislik’
Yasa Tasarısı’nın ‘İnsan Ticareti’ne ilişkin maddesine göre ise; rızası olsun veya olmasın, bir kişiyi zorla çalıştırmak, hizmet ettirmek, fuhuş yaptırmak veya vücut organlarının verilmesini sağlamak amacıyla tehdit, baskı, zor veya şiddet uygulamak, nüfuzu kötüye kullanmak, kandırmak veya kişi üzerindeki denetim olanaklarından veya kişinin çaresizliğinden yararlanarak rızasını elde etmek suretiyle ülkeye sokan, ülke dışına çıkaran, kaçıran, bir yerden başka bir yere götüren veya sevk eden veya barındıran ağır bir suç işlemiş olacak.
Bu tür bir suç işleyen kişi on yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek.
18 yaşını doldurmamış olan bir kişiyi bu amaçlarla tedarik eden, kaçıran, bir yerden başka bir yere götüren veya sevk eden veya barındıransa, on iki yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek.
‘Gizli soruşturmacı’,
Örgütlere sızacak!
‘Gizli Soruşturmacı’, Yasa’da belirtilen suçlarla ilgili olarak gerektiğinde örgüt içine sızacak, gözetleyecek, izleyecek… Örgüte ilişkin her türlü araştırmada bulunacak ve örgütün işlediği suçlarla ilgili iz, eser, emare ve delilleri toplayacak ve muhafaza altına alacak…
Gizli Soruşturmacı Görevlendirilmesi ve Kullanılması Yasa Tasarısı, belirlenen Mahkemece “Gizli Soruşturmacı” olarak görevlendirilecek bir kamu görevlisinin, suç örgütlerinin içerisine sızıp bilgi sızdırması ve bu sayede örgütlü suçlarla mücadelede etkinlik sağlanması amacıyla hazırlandı.
‘Gizli Soruşturmacı’, Yasa’da belirtilen suçlarla ilgili olarak gerektiğinde örgüt içine sızacak, gözetleyecek, izleyecek… Örgüte ilişkin her türlü araştırmada bulunacak ve örgütün işlediği suçlarla ilgili iz, eser, emare ve delilleri toplayacak ve muhafaza altına alacak…
‘Suç İşlemek Amacı ile Örgüt Kurma, Silahlı Örgüt veya Bu Örgütlere Silah Sağlama, Ateşli Silah ve Patlayıcı Madde Kaçakçılığı…’
Yasaya göre ‘gizli soruşturmacı; Yasadışı Uyuşturucu Madde, Suç İşlemek Amacı ile Örgüt Kurma, Silahlı Örgüt veya Bu Örgütlere Silah Sağlama, Ateşli Silah ve Patlayıcı Madde Kaçakçılığı, Eski Eser kaçakçılığı, İnsan Ticareti, Devlet Bütünlüğü, Terör, Casusluk, Devlete Karşı Hıyanet ve Anayasal Düzeni yıkmaya yönelik olası faaliyetler, Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi ve Yasadışı Göçmen Kaçakçılığı ile ilgili suçlarda görevlendirilebilecek.
‘Polis Genel Müdürü’nün yazılı onayı, Savcı’nın talebi, Kaza Mahkemesi Başkanı’nın kararı ile…’
Yasaya göre, soruşturmayı yürüten ilgili birimin Polis Müdürü’nün önerisi üzerine, Polis Genel Müdürü’nün yazılı onayı alındıktan sonra, Polis Müdürü veya yardımcısı gizli soruşturmacı görevlendirilmesine ilişkin bilgi ve belgeleri de ekleyerek karar vermesi için Savcıdan talepte bulunur.
Yasada belirtilen suçlardan biri dolayısıyla yapılan soruşturmalarda, soruşturma konusu suçun işlendiği hususunda somut delillere dayanan kuvvetli şüphe sebeplerinin bulunması ve başka suretle delil elde edilememesi halinde, Savcının talebi ile Kaza Mahkemesi Başkanı, kamu görevlilerini gizli soruşturmacı olarak görevlendirilebilecek.
Kaza Mahkemesi Başkanı, Savcının talebi üzerine, gizli soruşturmacı için görev yaptığı sürece kullanılmak üzere sahte kimlik bilgileri içeren bir uydurma kimlik verilmesine de karar verebilir.
‘Kontrollü Teslimat Yasa Tasarısı’…
Yasa Tasarısı, suç işleyenlerin belirlenmesi, her türlü delilin tespiti, toplanması, kaçak veya kaçak olmasından şüphe edilen madde ve belgelerin emare alınması amacıyla, yurt içinde dağıtılacak veya yurt dışından ülkeye getirilerek dağıtılacak veya ülkede hazırlanarak yurtdışına götürülecek veya ülkeden transit geçecek maddelere ilişkin nakillerde usul ve esasları düzenliyor…
Bakanlar Kurulu’nun ‘güvenlik’ gerekçesi ile onaylayarak Meclis’e sevk ettiği bir diğer yasa ise, ‘Kontrollü Teslimat Yasa Tasarısı’…
Tasarı, suç işleyenlerin belirlenmesi, her türlü delilin tespiti, toplanması, kaçak veya kaçak olmasından şüphe edilen madde ve belgelerin emare alınması amacıyla, yurt içinde dağıtılacak veya yurt dışından ülkeye getirilerek dağıtılacak veya ülkede hazırlanarak yurtdışına götürülecek veya ülkeden transit geçecek maddeler, suç gelirlerinden elde edilen paralar veya suç gelirlerine kaynaklık edecek diğer her türlü kaçak veya kaçak olmasından şüphe edilen eşyanın yetkili polis makamlarının bilgisi ve denetimi altında nakillerini düzenliyor.
‘Somut delil olacak, polis gerekli görecek…’
Yasaya göre, kontrollü teslimatın uygulanabilmesi için, suç işlendiğine ilişkin somut delillere dayanan kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı, polis tarafından gerekli görülmesi, kontrollü teslimat kapsamına giren faaliyetlerin organize edilmiş olması gibi hususlar gerekiyor.
Bunların yanı sıra, kontrollü teslimatın uygulanabileceği, uyuşturucu, ateşli silahlar, suç gelirlerinin aklanması, eski eser kaçakçılığı gibi suçlar da yasada belirtildi.
‘Başsavcı veya savcı uygun bulacak, Polis Müfettişi Kaza Mahkeme Başkanı’ndan talepte bulunacak’
Kontrollü teslimat kararı için, adli soruşturma kapsamında suç işleyenlerin belirlenmesi, her türlü delilin tespiti ve toplanması amacıyla, kontrollü teslimata konu olan şartların varlığı halinde, Başsavcının ve/veya onun adına bir savcının uygun bulması halinde, Müfettiş rütbesinden ast olmayan bir polis mensubunun bulunacağı ve şahadet vereceği bir müracaat ile Kaza Mahkemesi Başkanından talepte bulunulacak.
‘Sırlar veya gizli kalması lazım gelen diğer hususlar ifşa edilemez!’
Yasaya göre, kontrollü teslimat işlemleri sırasında görev alan kişiler, görevleri dolayısıyla kişilerin ve bu kişilerle ilgili kimselerin şahıslarına, muamele ve hesap durumlarına, işlerine, işletmelerine, servetlerine veya mesleklerine ilişkin olarak öğrendikleri sırları veya gizli kalması lazım gelen diğer hususları ifşa edemezler ve kendilerinin veya üçüncü şahısların yararına kullanamazlar.
Polise yardımcı olana,
‘Etkin Pişmanlık’ hakkı!
Yasaya göre, etkin pişmanlık duyan bir kişinin, yaptığı yardımlar neticesinde suçların ortaya çıkarılmasında polis birimlerine yardımcı olması durumunda, hale göre ya kendisine ceza verilmez veya verilecek ceza ile ilgili Şartlı Tahliye Tüzüğü kuralları uygulanır.
Etkin Pişmanlık Yasa Tasarısı, yasa kapsamına giren suçlarla ilgili, suç failinin, azmettirenin veya yardım edenin, soruşturmayı yürüten polis birimlerine yardımcı olması durumunda, polis birimlerine yardımcı olan kişiye ceza verilmemesi veya verilecek cezada indirime gidilmesine ilişkin usul ve esasları düzenliyor.
Ya ceza verilmez, ya Şartlı Tahliye Tüzüğü kuralları uygulanır…
Yasaya göre, etkin pişmanlık duyan bir kişinin, yaptığı yardımlar neticesinde, uyuşturucu, aletli silahlar, patlayıcı maddeler, eski eserler, suç gelirlerinin aklanması, gümrük, Suç Örgütü Kurmak, Suç Örgütü Üyesi Olmak ve Suç Örgütü Faaliyetlerine Yardımcı Olmak, Yasadışı Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti’ne ilişkin suçların ortaya çıkarılmasında polis birimlerine yardımcı olması durumunda, hale göre ya kendisine ceza verilmez veya verilecek ceza ile ilgili Şartlı Tahliye Tüzüğü kuralları uygulanır.
‘Mahkeme’ karar verecek…
Yasaya göre, bir kişinin, etkin pişmanlık hakkından yararlanması için ilgili polis birimleri tarafından hazırlanan suç dosyası, Hukuk Dairesine gönderilir. Hukuk Dairesi’nde görevli savcı tarafından yapılan araştırma neticesinde, kişinin etkin pişmanlık hakkından yararlanmasına karar verilirse, dosya ileri işlemler için Kaza Mahkemesi’ne sunulur.
Kaza Mahkemesi’nde, suçun niteliğine göre görevli yargıç veya yargıçlar da kişinin etkin pişmanlık hakkından yararlanmasına karar verirse, kişi bu haktan yararlandırılır. Eğer suç ağır cezalık bir suç ise, kararın yargıçlar arasında oyçokluğu ile alınması gerekir.
Etkin pişmanlık talebinde bulunan kişinin cezadan tamamen muaf tutulmasına ve haktan ne ölçüde faydalanacağına ilgili mahkeme karar verir.
‘Muhbire ödül’!
Yasaya göre, bir muhbirin yapmış olduğu ihbar neticesinde, belirtilen yasalar kapsamında suç veya suçların ortaya çıkarılması ve ihbarda bulunulan suçla ilgili olarak mahkeme tarafından verilen bir cezanın istinaf süreci de dikkate alınarak kesinleşmesi halinde muhbire ödül verilecek.
Polis Tarafından Kullanılan Muhbirin Ödüllendirilmesi Yasa Tasarısı, Uyuşturucu Maddeler Yasası, Ateşli Silahlar Yasası, Patlayıcı Maddeler Yasası, Eski Eserler Yasası Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Yasası, Gümrük ve İstihsal Yasası kapsamında işlenen suçlarda, Yasadışı Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti suçlarında muhbire ödül verilmesinde uyulacak usul ve esasları düzenliyor.
Yasaya göre, bir muhbirin yapmış olduğu ihbar neticesinde, belirtilen yasalar kapsamında suç veya suçların ortaya çıkarılması ve ihbarda bulunulan suçla ilgili olarak mahkeme tarafından verilen bir cezanın istinaf süreci de dikkate alınarak kesinleşmesi halinde muhbire ödül verilecek.
Asgari ücretin 20 katına kadar ödül!..
Muhbire verilecek ödülün miktarı, aşağıda belirtilen kişilerin oluşturduğu Ödüllendirme Kurulu tarafından belirlenecek, muhbire verilecek ödül, suça konu nesnenin değer tespit tutanağındaki toplam miktarın yüzde otuzunu, her halükarda yürürlükteki asgari ücretin yirmi katını aşamayacak.
Yasa, ödüllerin ödenmesinde belgelerin tam ve eksiksiz olarak ibraz edilmesine rağmen ödemeyi kasıtlı olarak geciktiren kişiler için de ceza öngörüyor. Buna göre bu şekilde ödemeyi geciktiren kişiler bir suç işlemiş olacaklar ve mahkumiyetleri halinde asgari ücretin on katına kadar para cezasına çarptırılabilecekler.
Teknik Araçlarla İzleme Yasası’yla;
‘Halka açık yerlerde, işyerlerinde yüz yüze görüşmelerde dinleme, izleme’!
Yasaya göre; polis tarafından gerekli görülmesi ve Başsavcının veya Başsavcı Yardımcısının uygun bulması halinde yapılacak talep sonrası, Kaza Mahkemesi Başkanı kararıyla kişilerin halka açık yerlerdeki faaliyetleri ve işyerleri teknik araçlarla izlenebilecek, ses, görüntü veya GPS kaydı alınabilecek.
Teknik araçlarla izleme işlemi, ilgili Polis Müdürü tarafından görevlendirilen polis mensupları tarafından yerine getirilecek, zanlı veya sanığın konut olarak kullandığı yerlerde teknik araçlarla izleme yapılamayacak.
Teknik Araçlarla İzleme Yasa Tasarısı, kişilerin halka açık yerlerde ve işyerlerinde, herhangi bir araç kullanmaksızın yüz yüze yaptıkları görüşmeler ile diğer faaliyetlerinin, teknik bir araç kullanılarak dinlenmesi, izlenmesi, ses veya görüntü kaydının alınması için usul ve esaslarını ve teknik araçlarla izlemenin hukuki geçerliliğini düzenliyor.
Yasaya göre; polis tarafından gerekli görülmesi ve Başsavcının veya Başsavcı Yardımcısının uygun bulması halinde yapılacak talep sonrası, Kaza Mahkemesi Başkanı kararıyla kişilerin halka açık yerlerdeki faaliyetleri ve işyerleri teknik araçlarla izlenebilecek, ses, görüntü veya GPS kaydı alınabilecek.
Teknik araçlarla izleme de, telefonların dinlenmesi ve kayda alınmasında geçerli olan tüm suçlarda yapılabilecek.
En fazla 2 ay… Gerekirse uzatılabilir…
Teknik araçlarla izleme kararı en çok iki aylık süre için verilebilir ve bu süre gerektiğinde bu Yasanın 5’inci maddesinde belirtilen usulle ek olarak her defasında bir aydan fazla olmamak ve toplam iki ayı geçmemek üzere uzatılabilir. Bu kapsamda süre en fazla dört aydır.
Konutta teknik araçlarla izleme yapılamaz!
Teknik araçlarla izleme işlemi, ilgili Polis Müdürü tarafından görevlendirilen polis mensupları tarafından yerine getirilecek, zanlı veya sanığın konut olarak kullandığı yerlerde teknik araçlarla izleme yapılamayacak.
Teknik araçlarla izlemeye yönelik karar verildikten sonra, bu teknik araçlarla izleme faaliyetleri çerçevesinde polis, herhangi bir araç kullanabilecek ve herhangi bir muhbir görevlendirebilecek.
DİNLEME VE KAYDA ALMA’da;
‘Başsavcı onayı, Kaza Mahkemesi
Başkanı kararı’ şart!
Bakanlar Kurulu’nun ‘güvenlik’ gerekçesiyle onayladığı yasalardan, ‘Telekomünikasyon Yoluyla Yapılan İletişimin Denetlenmesi’ Yasa Tasarısı’nın amacının, telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınmasına ilişkin talepte bulunulması, kararların alınması ve uygulanmasında uyulacak usul ve esasları belirlemek olduğu kaydedildi.
Yasa, telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması kapsamında, Polis Örgütü’nün, Telekomünikasyon İzleme Müdürlüğü’nün ve Elektronik Haberleşme Sağlayıcıların görev ve sorumluluklarına ilişkin hükümleri kapsıyor. Yasaya göre, Teknik İzleme Müdürlüğü ile Kuzey Kıbrıs’ta faaliyet gösteren mobil telefon şirketleri ve Telekomünikasyon Dairesi arasında gerekli teknik imkanların sağlanabilmesi amacıyla protokol de imzalanacak.
Hangi suçlarda DİNLEME/KAYDA ALMA uygulanabilecek:
-Uyuşturucu Maddeler Yasası kapsamına giren uyuşturucu maddeleri yasadışı olarak ithal etme, ihraç etme, imal etme, yetiştirme veya satış suçları,
-Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Yasası’nda tanımlanan suç gelirini aklama suçu veya terörizmin finansmanı suçu,
-Ceza Yasası’nda yer alan zor kullanarak, şiddet veya tehdit ile işlenen suçlar,
-Ceza Yasası’nın “Kamu Düzenine Aykırı Suçlar” başlıklı İkinci Kısmında “Devlete Karşı Hıyanet ve Öteki Suçlar” başlıklı Birinci Bölümünde belirtilen suçlar ile “Anayasa ve Mevcut Sosyal Düzene Karşı Suçlar” başlıklı İkinci Bölümünde belirtilen suçlar,
-Askeri Suç ve Cezalar Yasası’nın “Suç ve Cezalar” başlıklı Üçüncü Kısmında “Kamu Düzenine Aykırı Suçlar” başlıklı Birinci Bölümünde belirtilen suçlar ile “Ulusal ve Toplumsal Güvenliğe Karşı Suçlar” başlıklı İkinci Bölümünde belirtilen suçlar
Adli soruşma kapsamında da dinleme ve kayda alma mümkün olacak…
Adli soruşturma kapsamında da, suç işlendiğine ilişkin somut delillere dayanan kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı ve polis tarafından gerekli görülmesi ve Başsavcı veya Başsavcı Yardımcısının uygun bulması halinde, yapılacak talep sonrası Kaza Mahkemesi Başkanı kararıyla zanlı veya sanığın telekomünikasyon yoluyla iletişimi dinlenebilecek ve kayda alınabilecek.
Ceza Yasası’nda yer alan şu suçlar için de uygulanabilecek;
-Suç Örgütü kurma, suç örgütü üyeliği ve suç örgütü faaliyetlerine yardımcı olma,
-“Kamu Düzenine Aykırı Suçlar” başlıklı İkinci Kısmının “Devlete Karşı Hıyanet ve Öteki Suçlar” başlıklı Birinci Bölümünde belirtilen suçlar ile “Anayasa ve Mevcut Sosyal Düzene Karşı Suçlar” başlıklı İkinci Bölümünde belirtilen suçlar,
-Rüşvet, Zimmet, Cinsel tecavüz, Cinsel saldırı, Çocuğun cinsel istismarı,
Taammüden adam öldürme ve öldürtme suçları,
-“Kişilere Karşı İşlenen Suçlar” başlıklı Beşinci Kısmının “Kişi Özgürlüğüne Karşı Suçlar” başlıklı Yedinci Bölümünde belirtilen suçlar,
-Nitelikli hırsızlık suçları, Soygunculuk ve tehdit yolu ile zorla alma suçları, Sahte para suçları
-Askeri Suç ve Cezalar Yasası’nın “Suç ve Cezalar” başlıklı Üçüncü Kısmının “Kamu Düzenine Aykırı Suçlar” başlıklı Birinci Bölümünde belirtilen suçlar ile “Ulusal ve Toplumsal Güvenliğe Karşı Suçlar” başlıklı İkinci Bölümünde belirtilen suçlar,
-Ateşli Silahlar Yasası’nda tanımlanan suçlar,
- Eski Eserler Yasası’nda tanımlanan suçlar,
-Gümrük ve İstihsal Yasası’nda tanımlanan suçlar, Göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti suçları,
Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Yasası’nda tanımlanan suç gelirini aklama suçu veya terörizmin finansmanı suçu,
-Patlayıcı Maddeler Yasası’nda tanımlanan suçlar,
-Uyuşturucu Maddeler Yasası’nda tanımlanan uyuşturucu maddeleri yasadışı olarak ithal etme, ihraç etme, imal etme, yetiştirme veya satış suçları.
‘Polis gerekli görürse talep edecek, elektronik haberleşme sağlayıcıları yer ve sinyal bilgilerini verecek…’
Yasaya göre, polis tarafından gerekli görülmesi halinde, iletişimin tespiti, mobil telefonun yerinin tespiti ve sinyal bilgilerinin değerlendirilmesine yönelik bilgiler elektronik haberleşme sağlayıcılardan talep edilebilecek ve ilgili kurumlar bu bilgileri sağlamakla yükümlü olacak.
‘Dinleme ve kayıt için Başsavcı veya Başsavcı Yardımcısı onayı, Kaza Mahkemesi Başkanı kararı gerekiyor!’
Yasa, iletişimin dinlenmesi ve kayda alınması için ‘Başsavcı’ veya ‘Başsavcı Yardımcı’ onayı, Kaza Mahkemesi Başkanı kararı öngörüyor.
Buna göre, polis tarafından gerekli görülmesi ve Başsavcının veya Başsavcı Yardımcısının uygun bulması halinde yapılacak talep sonrası, Kaza Mahkemesi Başkanı kararıyla kişilerin telekomünikasyon yoluyla iletişimi dinlenebilecek ve kayda alınabilecek.
Karar olmadan ve görevlendirme yapılmadan işlem başlatılmayacak. İşlemin başladığı, bitirildiği tarih ve saat ile işlemi yapanın kimliği bir tutanakla saptanacak.
‘İşlemlerin kim tarafından, nasıl yapılacağı Tüzükle belirlenecek…’
Yasaya göre, iletişimin dinlenmesi ve kayda alınması işlemlerinin nasıl yapılacağı, tutanakların kimler tarafından nasıl tutulacağı, verilerin nerede muhafaza edileceği, nasıl saklanacağı, bu verilere kimlerin ulaşmaya yetkili olacağı kurallarına yönelik usul ve esaslar Başbakanlıkça hazırlanacak, Bakanlar Kurulu’nca onaylanacak ve Resmi Gazete’de yayımlanacak bir Tüzükle belirlenecek.
‘Tedbirin sona ermesi, koşulların ortadan kalkması halinde kayıtlar en geç 15 gün içinde yok edilecek…’
Uygulanan tedbirin sona ermesi halinde veya tedbirin uygulanmasına ilişkin koşullardan birisinin sonradan ortadan kalktığı veya tedbire artık gerek kalmadığı durumlarda, dinlemenin içeriğine ilişkin kayıtlar, Başsavcılığın bilgisi dahilinde en geç on beş gün içinde yok edilecek. Kayıtlar, suç önleme amaçları dışında kullanılamayacak.
‘Gizlilik ilkesi geçerli olacak… Belirtilen usul ve esaslar dışında dinleme/ kayda alma yapılamayacak’
Suçu önleme amacıyla iletişimin dinlenmesi ve kayda alınması kapsamında yürütülen faaliyetler sonucu elde edilen bilgi ve kayıtların saklanmasında ve korunmasında gizlilik ilkesi geçerli olacak. Gizlilik ilkesine aykırı hareket edenler hakkında soruşturma açılacak.
Yasa belirtilen esas ve usuller dışında kimse, bir başkasının iletişimini dinleyemeyecek ve/veya kayda alamayacak. Usul ve esaslara aykırı dinlemeler hukuken geçerli sayılmayacak ve bu şekilde dinleme yapanlar hakkında soruşturma açılacak.