1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Poliste gözler EMEKLİLİKTE
Poliste gözler EMEKLİLİKTE

Poliste gözler EMEKLİLİKTE

5 yıldan fazladır emeklilik hakkı konusunda mücadele verildiğini YENİDÜZEN’e anlatan rütbeli bir polis mensubu, 25 yıl fiil hizmet veren ve emeklilik hakkı kazanan polis mensuplarının emekli maaşı almasının “tek önemli konu” olduğunu vurguladı

A+A-

Polis Örgütü’nde 25 yıl fiil hizmet veren ve emeklilik hakkı kazanan polis mensuplarının emekli maaşı alması için, yıllardır beklediği Polis Örgütü (Kuruluş, Görev ve Yetkileri) Değişiklik Yasa Önerisi, seçime az bir süre kala Meclis Genel Kurulunda kabul edilerek, ivedilikle görüşülmek üzere İdari, Sağlık ve Kamu İşleri Komitesi’ne gönderildi, yasa önerisinin ivediliği oy birliğiyle kabul edildi. Ancak seçim yasaklarının başlaması ile bu konudaki çalışmanın ne kadar ileriye taşınacağı da merak konusu…

Didem MENTEŞ

Polis Örgütü’nde 25 yıl fiil hizmet veren ve emeklilik hakkı kazanan polis mensuplarının emekli maaşı alması için, yıllardır beklediği Polis Örgütü (Kuruluş, Görev ve Yetkileri) Değişiklik Yasa Önerisi, seçime az bir süre kala Meclis Genel Kurulunda kabul edilerek, ivedilikle görüşülmek üzere İdari, Sağlık ve Kamu İşleri Komitesi’ne gönderildi. Meclis Genel Kurulu’nun önceki günkü toplantısında yasa önerisinin ivediliği oy birliğiyle kabul edildi.

Polis Örgütü Yasa tasarısının ivedilikle görüşülmesi polis mensuplarını memnun ederken, yasanın biran evvel Meclis’ten geçmesini bekliyor ancak seçim yasaklarının başlaması ile bu konudaki çalışmanın ne kadar ileriye taşınacağı da merak konusu…

Değişiklik gerekçesi

Polis Örgütü (Kuruluş, Görev ve Yetkileri) Yasa Önerisi’nde genel gerekçe şöyle açıklandı:  “Polis Örgütü (Kuruluş, Görev ve Yetkileri) Yasasında polis mensuplarının yirmi beş fiili hizmetinden sonra emekliye ayrılabileceğini ancak bu sürede emekliye ayrılan polis mensubuna Emeklilik Yasası kuralları uygulanacağından yaş haddini doldurmadan yani 56 yaşından gün almadan emeklilik maaşının verilmeyeceği düzenlendi. “Polis mensupları da tıpkı Güvenlik Kuvvetleri mensuplarının üstlendiği dış savunmayı içte ülke düzen ve intizamında üstlenmektedir. Dolayısıyla Güvenlik Kuvvetlerinin dıştaki sorumluluğu içte polis mensuplarına ait olduğundan emeklilik haklarında da paralel düzenlemeye gidilmesi amacıyla Polis Örgütü (Kuruluş, Görev ve Yetkileri) (Değişiklik) Yasa Önerisi hazırlanmıştır”

Rütbeli bir polis: “Tek sıkıntı emeklilik maaş hakkı”

YENİDÜZEN’e konuşan rütbeli bir polis mensubu, polisin ağır görevler yaptığını ve 5 yıldır emeklilik hakkının defalarca dile getirildiğini belirtti. Tek sorunun, 25 yıl fiil hizmet veren ve emeklilik hakkı kazanan polis mensuplarının emekli maaşı alması olduğunu aktaran polis mensubu, göreve ekstra çağrılan polislerin ek mesai ödeneği ve görev riski ödeneği aldıklarını söyledi. Yasanın geçmesi halinde emeklilik hakkı gelenlerin güvence almış olacağını aktaran polis memuru, bu yasanın yeni polis istihdam edilmesi için de artı sağlayacağını aktardı.

Emekli Polisler Derneği Başkanı Nurettin Çırakoğlu GKK’ya bağlı astsubaylar ve subayların 18 yıldan emekliye çıkıp hem maaş hem de ikramiye aldığını, bu hakkın polise de tanınmasının önemli olduğunu belirtti.

Çırakoğlu: “Polise ekstra haklar verilmeli”

YENİDÜZEN’e konuşan emekli polisler, emeklilik hakkı kazanan polis mensuplarının emekli maaşı alması için yıllardır mücadele verildiğini, atılan adımın memnuniyet verici olduğunu ifade ederken, zor görevde çalışan polislere, ekstra haklar verilmesi gerektiğine işaret etti.

Emekli Polisler Derneği Başkanı Nurettin Çırakoğlu, GKK’ya bağlı astsubaylar ve subayların 18 yıldan emekliye çıkıp hem maaş hem de ikramiye aldığını, bu hakkın polise de tanınmasının önemli olduğunu belirterek, “Suçların azalması ve suçluların daha erken yakalanması için gerekli tedbirlerin alınması, 7 yasanın geçmesi daha önemlidir” dedi.

Emekli Başmüfettiş Gülay Deryagil dış güvenliği sağlayan GKK personeline verilen emeklilik hakkının, iç güvenliği sağlayan polis örgütü mensuplarına da verilmemesinin Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu aktararak,  ek mesai ödeme oranı konusunda da haksızlık yapıldığını savundu

Deryagil: “Ek mesai ödeneğinde haksızlık yapılıyor”

Emekli Başmüfettiş Gülay Deryagil ise dış güvenliği sağlayan GKK personeline verilen emeklilik hakkının, iç güvenliği sağlayan polis örgütü mensuplarına da verilmemesinin Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu aktararak,  ek mesai ödeme oranı konusunda da haksızlık yapıldığını savundu. Deryagil, “Devletin bütün kurumları ek mesailerini % 75’ini alırken, polis teşkilatı % 25’ini alıyor. Mesela 6 saat ek mesai yapan bir polis bunun 4’te 1’ini ya da 1,5’unu yazabiliyor, daha fazla yazamıyor” dedi.

 


Yasa önerisinin ivediliği oybirliğiyle kabul edilmişti

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun önceki günkü toplantısında ilk olarak tezkereler görüşülüp onaylandı. Toplantıda ilk olarak, öneri sahipleri adına Bağımsız Lefkoşa Milletvekili Hasan Taçoy’un sunduğu Polis Örgütü (Kuruluş Görev ve Yetkileri) (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi görüşüldü.

Bağımsız Milletvekili Hasan Taçoy, Pazartesi günkü meclis konuşmalardan aldığı cesaretle yasanın önceki gün gündeme geldiğini söyledi. CTP Milletvekili Erkut Şahali, oylarının olumlu olacağını söyleyerek, Meclis komitelerinde iki partinin vekillerinin çalışma yapabileceğini belirtti. Şahali, seçim yasaklarının önceki gün başladığını Meclis’in itibarını korumaya özen gösterilmesini talep etti.

UBP Milletvekili Dursun Oğuz, UBP’nin yasa önerisine desteğinin tam olacağını kaydetti.

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, “Güzel bir olay ama düşündürücüdür. O kadar zaman bekletildi, şimdi seçim gelince yasa gündeme geldi. Olsun da geç olmasın” dedi.

DP Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, yasanın görüşülebilmesi için nisap konusunda ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti. Konuşmaların ardından yasa önerisinin ivediliği oy birliğiyle kabul edildi.

 


Rütbeli bir polis: “Tek sıkıntı emeklilik maaş hakkı”

YENİDÜZEN’e konuşan rütbeli bir polis mensubu, polisin ağır görevler yaptığını ve 5 yıldır emeklilik hakkının defalarca dile getirildiğini belirtti. Meclis komitesinin emeklilik hakkının değişmesi için 5 yıl önceden taraflara yazılı ve sözlü görüş verdiğini aktaran polis mensubu, alt komitenin bunu komiteden geçirdiği halde polis örgütüyle ilgili taraflardan tasarıyla ilgili herhangi bir görüş alınmadığını belirtti. Tek sorunun, 25 yıl fiil hizmet veren ve emeklilik hakkı kazanan polis mensuplarının emekli maaşı alması olduğunu aktaran polis mensubu, göreve ekstra çağrılan polislerin ek mesai ödeneği ve görev riski ödeneği aldıklarını belirtti. Maliye Bakanlığı’nın geçmişte ek mesailer konusunda yapmış olduğu değişikliğe binaen polisin de ek mesai ödeneklerinin azaltıldığını aktaran polis memuru, bu yönde bir sıkıntı olmadığını ifade etti. En büyük sıkıntının emeklilik maaş hakkı olduğuna dikkat çeken rütbeli polis memuru, yasa tasarısının geçmesinin polise çok faydalı olacağını aktardı. Yasanın geçmesi halinde emeklilik hakkı gelenlerin güvence almış olacağını aktaran polis memuru, bu yasanın yeni polis istihdam edilmesi için de artı sağlayacağını aktardı.


 “GKK’ya sağlanan haklar polise kısmen sağlanıyor”

Emekli Polisler Derneği Başkanı Nurettin Çırakoğlu, polisin ihtiyacı olan yasa tasarılarının geçmesi beklenirken, Polis Örgütü Kuruluş, Görev ve Yetkileri ile ilgili Değişiklik Yasa Önerisinin, gündeme geldiğini söyledi.  Çırakoğlu, tüm memurların 25 yıl fiili hizmetten emekliye ayrılma hakkı olduğunu, polisin de bu hakkı bulunduğunu belirterek, “ancak 20 yaşında polise giren birinin görev süresi 40 yaşında dolar, isterse emekliye çıkar. Emekliye çıktığında devlet sadece ikramiyesini öder, 10 yıl da maaş almadan başka yerde işlemek zorundadır” dedi. Çırakoğlu, “Başbakan 7’sinde Polis Yasası geçsin dedi ama seçim var ve kendisi de geçmeyeceğini bilir. Sırf polisin gönlünü almak için, ‘ben sundum da kabul edilmedi’ havasını yaratmak için bu şey yapıldı” şeklinde konuştu.

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı mensuplarına sağlanan hakların, polise kısmen sağlandığını söyleyen Çırakoğlu, Astsubaylar ve subayların 18 yıldan emekliye çıkıp hem maaş hem de ikramiye aldığını, polis mensuplarının da bu yönde talepleri olduğunu ifade etti.
1984 yılında polis yasasının geçtiğini anımsatan Çırakoğlu, “1984 yılı nüfusuna, araç sayısına ve suç oranına göre polisin kadrosu 3000’di. Aradan 30 yıl geçti, polisin kadrosu düştü, nüfus çoğaldı, arabalar da suç oranları da arttı. Bu nedenle diğer dairelere memur alacaklarına bir an evvel polis istihdam etsinler” diye konuştu.


 

Deryagil: “Ek mesainin % 25’i alınıyor”

Emekli Başmüfettiş Gülay Deryagil,  dış güvenliği sağlayan GKK personeline verilen emeklilik hakkının, iç güvenliği sağlayan polis örgütü mensuplarına da verilmemesinin Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu aktardı. Deryagil, şunları söyledi: “Polis mensupları 56 yaşından gün almadan emeklilik maaşı verilmez. Daha önce başka birimlerle ilgili böyle kararlar alınmasaydı belki de polisler de bunu talep etmeyecekti. Ama bugün dış güvenlik olan astsubaylar ve askeri personele bu hak verilmişse, iç güvenlikten sorumlu polislere bunun verilmemesi Anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır. Başka haksızlıklarda sürüyor. Devletin bütün kurumları ek mesailerini % 75’ini alırken, polis teşkilatı % 25’ini alıyor. Mesela 6 saat ek mesai yaptı, bunun 4’te 1 ya 1.5’unu yazıyor, daha fazla yazamıyor. Ama sağlık servislerinde, limanlarda, havaalanında, maliyede çalışanlar % 75’ini alıyor. Buna kimse ses çıkarmıyor. Emekli polisler olarak bunu dillendiriyoruz. Bir de 1990’lı yıllarda yapılan bir yasayla polis teşkilatının kadrosu 3000’e çıkarılmıştır. Nüfus o zaman 200 bin iken 3000 kadroya çıkarılmıştı. Bugün DPÖ’nün verilerine göre 360 bin nüfusumuz var diyor ama bana göre 1 milyona yakınız. 360 bin nüfusa 2200 polisimiz var. Sağdan olsun soldan olsun hiçbir hükümet, 2200 kadroyu 3000’e çıkaramadı. Polis şuanda 800 açık ile çalışıyor. Devriyelerini, trafik kontrollerini ve birçok görevini yerine getiremiyor. Bunlar polis teşkilatını zor durumda bırakıyor. Bu insanlar konuşamıyor, konuşamadıkları için de haksızlıklar sürüp gider. Polisler seyahat konusunda da 1 gün önceden izin almak zorunda. Güneye geçmek içinde izin almak gerekiyor”


 

Mamalı: “Yasa tasarısının Meclis’ten hemen geçmesini arzuluyoruz”

 

 Mamalı, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı askeri personel ile polis örgütü mensuplarının  arasında emeklilik hakkı konusunda yaşanan çifte standart nedeniyle polis mensuplarının çok ciddi bir mağduriyet yaşadığını söyledi.

 

Kıbrıs Türk Polis Mensupları Derneği Hukuk Danışmanı Avukat Barış Mamalı, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı askeri personel ile polis örgütü mensuplarının aynı haklara sahip olmaları için uzun süredir mücadele verdiklerini, Polis Örgütü Yasası’nın biran evvel Meclis’ten geçmesinin önemini dile getirdi. YENİDÜZEN’e konuşan mamalı, iki kurum arasında emeklilik hakkı konusunda yaşanan çifte standart nedeniyle polis mensuplarının çok ciddi bir mağduriyet yaşadığını vurgulayarak, sadece emeklilik konusunda değil gerek vardiya usulü gerekse normal mesai usulü çalışan tüm polis mensuplarının fazla çalıştırılarak karşılığında herhangi bir ödenek veya gerçek bir karşılık almadığını savundu.

“Eşitsizlik ve insan hakları hiçe sayılan ayrımcılık hali”

Bugün örgütte çalışmakta olan polis mensuplarının büyük bir çoğunluğunun 25 yıl fiili hizmet yapıp emeklilik hakkı kazanmış olmalarına rağmen 55 yaşını doldurmadıkları taktirde emekli maaşı almaya hakkı olmadığını aktaran Mamalı, “Bizdeki bu çarpık yasal düzenleme nedeniyle dikkat edilmesi gereken enteresan durum ise aynı makama bağlı iki ayrı örgüt mensupları arasında yaratılan eşitsizlik ve insan haklarını hiçe sayan ayrımcılık halidir” dedi.

Mamalı, “polis ve askerin her ikisi de Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlıdır, yani polisin ve askeri personelin en üst makamı, idarecisi ve denetimcisi GKK’dır. Bu iki kurum da GKK’nın başındaki generalin emir ve komutası altındadır. Ancak aynı kuruma bağlı olup aynı statü içerisinde yer almalarına karşın emeklilik konusunda polis mensupları aleyhine büyük bir ayrımcılık yaratılmıştır.  Bugün bir askeri personel (subay/astsubay) emeklilik için gerekli olan fiili sürede çalışmayı yapıp emekliye çıkması halinde yaşı kaç olursa olsun emekli maaşını tıkır tıkır hemen almaya başlamaktadır. Ama 25 yıl değil 30 yıl fiili olarak çalışan bir polis mensubu eğer 55 yaşını doldurup 56 yaşından gün almamışsa emekli maaşı alması söz konusu değildir. Böyle büyük ve ayarı kaçık bir eşitsizlik bugüne değin görülmüş değildir. Polisler resmen hiçe sayılmakta, hakkı olan varlıklar olarak değil de sanki ucubeymişler gibi ayrımcılığa uğramaktadırlar. Ayrıca GKK'da çalışan, çoğunluğu oluşturan ve ordunun neredeyse tüm yükünü omuzlamakta olan uzmanlar (mukaveleli er-erbaşlar) da polisler gibi 25 yıl üzerinden emekli olma hakkına sahip değillerdir. Yani GKK'daki asker kimlikli görevliler arasında mevcut eşitsizlik söz konudur ve onların da bu yasa tasarısında yer almaları hukuken gereklidir. Bu yanlış ve yakışıksız durum derhal düzeltilmelidir” dedi.

Polislere uygulanan bir başka hukuk dışı olayın ise seyahat özgürlükleri olduğunu belirten Mamalı, “Seyahat özgürlüğü, Anayasamızda temel hak ve özgürlükler içerisinde teminat altına alınmış olup bu özgürlük ancak yasayla kısıtlanabilmektedir. Yasa olmadan kimsenin seyahat özgürlüğü hukuken kısıtlanamaz. Bu emredici anayasal kurala rağmen Polis Genel Müdürü, hiçbir hukuki dayanağı olmadan ve Anayasaya aykırılığı aşikar olan bir ‘emir’ ile tüm polis mensuplarının Güney Kıbrıs’taki deniz ve hava limanlarından seyahat etmesini ve ayrıca Kıbrıs Cumhuriyeti Pasaportlarını kullanmalarını yasaklamıştır” dedi.

“Meclisten hemen geçmesini arzuluyoruz”

UBP- DP Hükümetinin seçime az bir süre kala acele bir şekilde yasa tasarısı hazırlayıp, Meclis’e sunduğunu savunan Mamalı, bu girişimin siyasi amaçlı olduğunu söyledi. Mamalı, şunları söyledi:  Polis Örgütü’ndeki sorunları hiçbir dönem gündemlerine getirmeyen, her dönem sahte sivilleşme nutukları atarak polisin oyunu avlamaya çalışan ve 40 yıldır polis örgütündeki sorunlara kulağını tıkayan bu hükümet partileri şimdi son dakika hamlesiyle polise şirin görünmeye çalışmaktadırlar.   Polis arkadaşların bu noktada artık gözlerini açmaları gerekir. Şimdi UBP-DP Hükümetinin seçime beş kala acelecilikle bir yasa tasarısı hazırlayıp meclise sunduğunu görüyoruz. Evet bu bizim beklediğimiz bir olaydı ama bu girişimin siyasi çıkar amaçlı olduğu açıktır. Eğer polis mensuplarını gerçekten düşünüyor olsalardı ve gerçekten bu noktada hassasiyetleri varsaydı 1.5 yıldır ben bu durumu ortaya attığımda ve kavga verdiğimde neden sessiz kalmışlardı? Neden söyleyecek tek bir sözleri yoktu? Madem ki bu ayıbın farkındaydılar niye bugüne kadar beklediler? Şimdi bu uzun sürede emeklilik hakkını alamayıp mağdur olanlar ne olacak?

Bu yasal değişikliği yapmaları zaten gerekli olan bir durumdu, bunu bir lütuf gibi sunmaya çalışmaları siyasi oy avcılığından başka bir şey değildir. Zamanlamaya baktığımızda aklımıza başka bir düşüncenin gelmesi zaten mümkün değildir. Ama unutmasınlar ki polisler kendileri gibi değildir, gerçekleri iyi görürler. Ancak hedefe ulaşma noktasında bu değişikliğin bu safhada olsa da hemen meclisten geçmesini önemle arzulamaktayız. Umarım bunu başaramazlarsa ortaya çıkıp da “bakın biz meclise getirdik, geçmesini çok istedik ama olmadı” demezler; yoksa bu noktada tepkimiz çok sert olacaktır”

 

 

Bu haber toplam 6413 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İlgili Haberler